ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «στοιχήματα» της επόμενης μέρας και τα διλήμματα του Μητσοτάκη

Τα «στοιχήματα» της επόμενης μέρας και τα διλήμματα του Μητσοτάκη
Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνεργάτες του να αναφέρουν πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει την επόμενη ημέρα των εκλογών.

«Ξέρει τι θα κάνει και με ποιους θα το κάνει» αναφέρουν οι συνεργάτες του που παίρνουν μέρος καθημερινά στον πρωϊνό καφέ στην Πειραιώς.

Ο ίδιος μάλιστα, όπως περιγράφουν, εμφανίζεται βέβαιος, σίγουρος και με αυτοπεποίθηση για το πώς θα κινηθεί διότι, όπως εξηγούν, οι συμβολισμοί στην πολιτική έχουν τη σημασία τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, επιχείρησε και μερικώς κατάφερε τοπικές ανατροπές σε υποψήφιους όταν στελέχωσε τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Παράδειγμα η Κεφαλονιά, όπου τοποθέτησε υποψήφιους στελέχη που δεν περίμενε κανείς αφήνοντας άφωνους τους ήδη ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις δεν το πέτυχε, όπως στη μονοεδρική περιφέρεια των Γρεβενών όπου τοποθέτησε υποψήφιο αντίθετα από αυτόν που ήθελε η περιοχή.

«Στοίχημα» για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί το δείγμα που θα δώσει στον κόσμο τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης της χώρας.

Όπως εξηγούν κοντινοί άνθρωποι του προέδρου της ΝΔ, «αν οι πολίτες εμπιστευθούν τον Κυριάκο για πρωθυπουργό τότε μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα πρέπει να έχει πετύχει να αλλάξει εικόνα η χώρα να έχει βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής με τους Ευρωπαίους για τα πλεονάσματα και οι πολίτες στη χώρα να αισθάνονται ότι πράγματι κάτι αλλάζει σε ότι αφορά τα οικονομικά του. Αυτό αν το καταφέρει τότε θα έχουμε κάνει ήδη ένα τεράστιο βήμα».

Δεδομένου αυτού, υπάρχει και ένας προβληματισμός στο τραπέζι. Το τι δηλαδή θα πράξει η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που οι εκλογές την αναδείξουν πρώτο κόμμα και κληθεί να κυβερνήσει τι θα κάνει ως προς το θέμα των κατηγοριών της κυβέρνησης σε στελέχη της για την υπόθεση της Novartis που το «γαλάζιο» κόμμα διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι σκευωρία.

Μια σκευωρία που, όπως λένε, στήθηκε από την κυβέρνηση για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων.

Όπως εξηγούν στελέχη της Πειραιώς, ο προβληματισμός αυτός είναι υπαρκτός και η εν λόγω υπόθεση αποτελεί δίλημμα για αρκετά στελέχη.

Βεβαίως υπάρχει η σπίλωση των πολιτικών προσώπων κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά που βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως θα πρέπει να διαλευκανθεί ποιοι κρύβονται πίσω από την υπόθεση.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει και το θέμα που αφορά στη χώρα και τους πολίτες. Η διακυβέρνηση, δηλαδή, σε ήρεμα… νερά.

Όπως παραδέχονται ορισμένοι εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο διαφορετικές «σχολές». Η πρώτη λέει ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με ηρεμία και πολιτική σταθερότητα απερίσπαστη, χωρίς διαχωρισμούς και διαιρέσεις και η δεύτερη σχολή πιστεύει πως θα πρέπει «να βρεθούν οι «ένοχοι» που έστησαν την υπόθεση, κατηγόρησαν στελέχη της ΝΔ και τα κρέμασαν στα «μανταλάκια».

Έτσι, τίθεται ως ζήτημα από τώρα το τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν επιλεγεί από τον ελληνικό λαό να πάρει τα «ηνία» της χώρας.

«Θα επιστρέψουμε στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με διχασμένους τους Έλληνες πολίτες που θα έχουν εξέλθει από μια εκλογική διαμάχη, ή θα σβηστούν όλα με σφουγγάρι και θα πάμε όλοι μαζί με ενότητα στην επόμενη μέρα και το απαραίτητο γύρισμα σελίδας που έχει ανάγκη η χώρα για να πάει μπροστά»: πρόκειται στην ουσία για ένα δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να δίνεται κάποια λύση.

Οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διαφανούν τις επόμενες ημέρες, όπως θα αποκαλυφθεί και η αντίδραση των στελεχών που εμπλέκονται στην υπόθεση και θεωρούν πως έχουν σπιλωθεί εξαιτίας των χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιθανότερο ο κ. Μητσοτάκης να κάνει έναν συνδυασμό των πραγμάτων και σε επίπεδο βουλής να αφήσει να εξελιχθεί όλη η διαδικασία που προβλέπεται δίχως αντιπαρατιθέμενες και εκδικητικές κορώνες και από την άλλη να μπορέσει να εμφανιστεί ότι προχωράει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για χαμηλότερα πλεονάσματα που θα έχουν όφελος πρώτα και κύρια στην φορολογία των πολιτών.

Φυσικά, ρόλο θα παίξουν και οι πράξεις των άμεσα εμπλεκόμενων προσώπων και κυρίως η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, καθώς μένει να φανεί εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα επιμείνει στη γραμμή «θα τους πάω μέχρι τέλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ