ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, κυβέρνηση με ΚΙΝΑΛ ή εκλογές

ΝΔ: Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, κυβέρνηση με ΚΙΝΑΛ ή εκλογές
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τα κόμματα ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι θα πράξουν σε περίπτωση που δεν θα έχουμε αυτοδυναμία.

Δεδομένων των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και των δημοσκοπήσεων, το ερώτημα της αυτοδυναμία φαίνεται να αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία –βεβαίως στην πολιτική πάντα πρέπει να αφήνει κανείς ένα παράθυρο ανοιχτό στο αναπάντεχο.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος, αλλά και από το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Με βάση το 40,4% που βγάζει έτσι κι αλλιώς αυτοδυναμία, για κάθε 1% που παίρνουν όσα κόμματα μείνουν εκτός κοινοβουλίου, μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να πιάσει τον «μαγικό» αριθμό 151. Ενδεικτικά:

  • Αν τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής πιάσουν 2%, η ΝΔ χρειάζεται 39,6% για την αυτοδυναμία.
  • Αν τα κόμματα που μείνουν εκτός βουλής πιάσουν 6%, η ΝΔ χρειάζεται 38% για την αυτοδυναμία.
  • Αν τα κόμματα που μείνουν εκτός βουλής πιάσουν 10%, η ΝΔ χρειάζεται 36,4% για την αυτοδυναμία.

Τα σενάρια

Τι θα συμβεί λοιπόν αν για παράδειγμα επαναληφθεί το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου του 2015 όπου τα εκτός Βουλής κόμματα είχαν πιάσει 6,4% και η ΝΔ δεν πιάσει το 37,84% που απαιτείται για την πλειοψηφία των 151;

Μιλώντας στον Αδάμο Ζαχαριάδη και το CNN Greece, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος στον Β Τομέα Κωστής Χατζηδάκης ήταν ξεκάθαρος για τι θα πράξει η Πειραιώς σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας: «Θα απευθυνθούμε στο ΚΙΝΑΛ. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα με το οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε.» Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δεχτεί ψήφο ανοχής από το ΚΙΝΑΛ. Είτε θα επιτευχθεί κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων είτε θα πάμε ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική. «Μια κυβέρνηση με 148-149 βουλευτές θα είναι όμηρος της αντιπολίτευσης. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Όπως είναι τα πράγματα με τη στάση του ΚΙΝΑΛ, είτε θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε ο τόπος θα μπει σε περιπέτειες.» Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι υπάρχουν κοινοί προγραμματικοί τόποι με το ΚΙΝΑΛ για μια συγκυβέρνηση.

Μητσοτάκης και Τσίπρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και την Ελπίδα Κατσαράκη, έθεσε με σαφήνεια το θέμα της αυτοδυναμίας, αλλά φάνηκε να μην είναι τόσο απόλυτος για την τελική στάση του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είμαι σίγουρος ότι σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμώ, η χώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κυβερνηθεί. Αλλά, για να είμαστε σίγουροι και για να μην μπλέξουμε σε συζητήσεις που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη τους -γιατί μπορεί να μην έχουν κατάληξη ή μπορεί να οδηγηθούμε πάλι σε εκλογές με απλή αναλογική και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα και τι τραγικές επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία- η μόνη σίγουρη λύση για να το αποφύγουμε είναι η ισχυρή εντολή στην Νέα Δημοκρατία.»

Η φράση του κ. Μητσοτάκη «είμαι σίγουρος ότι σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμώ, η χώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κυβερνηθεί» μοιάζει πολύ με όσα είπε το περασμένο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας στο CNN Greece: «Ο πρώτος θα έχει τη δυνατότητα –κακά τα ψέματα- να σχηματίσει κυβέρνηση.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ