ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τους ιδιώτες στην κοινωνική ασφάλιση

Εκλογές 2019: Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τους ιδιώτες στην κοινωνική ασφάλιση
EUROKINISSI/ΓΙANΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικων εταιριών στην Κοινωνική Ασφάλιση έδωσε το έναυσμα για με μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος όπου για την επικουρική σύνταξη δημιουργείται ένα ειδικός λογαριασμός με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα (λαμβάνεις ανάλογα με αυτά πληρώνεις), ενώ στην Κοινωνική Ασφάλιση εισέρχονται κανονικά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Σε κάποιους πυλώνες του συστήματος -δεν αναφέρομαι εδώ στην κύρια σύνταξη, ξεκινάμε με την επικουρική σύνταξη για τους νέους ασφαλισμένους- δημιουργούμε έναν ατομικό λογαριασμό, έτσι ώστε ο νέος ασφαλισμένος να έχει την ιδιοκτησία των εισφορών της επικουρικής σύνταξης και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει αυτός ο κουμπαράς πόση αξία έχει και πόση επικουρική σύνταξη θα πάρει στο τέλος του εργασιακού του βίου». Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι: «Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη να ενθαρρύνουμε επαγγελματικά ταμεία, συμπληρωματικά ασφαλιστικά σχήματα και φυσικά φορολογικά κίνητρα για τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα, για την αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση».

Το «ριφιφί»

Στη συνέχεια, η Αυγή η οποία δημοσίευσε ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου με τίτλο «"Ριφιφί" 75 δισ., λάφυρο η επικουρική σε ιδιωτικές ασφαλιστικές και τράπεζες». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης που προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά από το ΕΤΕΑΕΠ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), τη συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος είκοσι πέντε ετών (2020 - 2045)».

Στο ζήτημα παρενέβη η Έφη Αχτσιόγλου ρωτώντας, μεταξύ άλλων, τον κ. Μητσοτάκη αν «εγγυάται και με ποιον τρόπο το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1.230.000 συνταξιούχων».

Η απάντηση

Στη συνέντευξή του στον Σκάι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το εξής σχόλιο-απάντηση: «Βεβαίως κι εγγυώμαι τις επικουρικές συντάξεις. Το σχέδιό μας για ένα νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων έχει μεταβατικές διατάξεις ώστε να εγγυούμαστε απόλυτα τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε γιατί μιλάμε. Και είμαστε και πολύ συγκεκριμένοι. Δεν πρόκειται κανείς σημερινός συνταξιούχος να δει τη σύνταξή του να μειώνεται, να κινδυνεύει οποιοδήποτε τμήμα της. Μόνο ωφελημένοι μπορεί να είναι οι συνταξιούχοι από μια ρωμαλέα ανάπτυξη η οποία σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων».

Οι διευκρινίσεις

Ο Στέλιος Πέτσας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Πέτσας αναφέρει: «Προτείνουμε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα "τριών πυλώνων". Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιενεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή "ιδιωτικός" (π.χ. Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ). Ο τρίτος προαιρετικός, ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.

Στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση. Έτσι δεν θα υπάρχει "κενό" στην πρώτη δεκαετία περίπου της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ στις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα, αλλά και από το Κράτος που θα έχει πλέον ένα υγιές, αυτοχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό που θα δίνει συντάξεις (όχι "χαρτζιλίκι") και δεν θα "ρίχνει" δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Πάντως ο κ. Πέτσας δεν διευκρίνισε πόσο ακριβώς θα είναι το «όποιο μικρό κενό» και ποιοι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης που απαιτούνται, για να λειτουργήσει εύρυθμα το σύστημα.

Τα ερωτήματα

Στο θέμα επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνοντας τα εξής ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

  • Με τι προτίθεται να αντικαταστήσει το σημερινό ασφαλιστικό, δεδομένης της δήλωσής του ότι σκοπεύει να καταργήσει το ισχύον πλαίσιο;
  • Επιμένει στο σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;
  • Εγγυάται και με ποιον τρόπο το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1.230.000 συνταξιούχων;
  • Εγγυάται και με ποιον τρόπο τις εισφορές των ασφαλισμένων;
  • Ποιο είναι το κόστος του σχεδίου του για τον κρατικό προϋπολογισμό;
  • Εξετάζει επιβολή νέων φόρων για να καλύψει το κόστος του σχεδίου του;
  • Τι προτίθεται να κάνει με τις κύριες συντάξεις του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης;
  • Προτίθεται να κάνει δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ