ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: «Κανένα δράμα» - Τα ξένα ΜΜΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα

Αποτελέσματα εκλογών 2019: «Κανένα δράμα» - Τα ξένα ΜΜΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα
Photo/Thanassis Stavrakis

Με ανταποκριτές, δεκάδες απεσταλμένους, διαρκείς συνδέσεις και εκτενή ρεπορτάζ, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολούθησαν τις εκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αποδίδοντας εν πολλοίς τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην κόπωση των πολιτών από τα χρόνια μνημονίων και παρουσιάζοντας το προφίλ του νέου πρωθυπουργού. 

«Είναι το τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα;» φέρει τίτλο το ρεπορτάζ του Al Jazeera που, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οδήγησε το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015 με δεσμεύσεις που πρόσφεραν μεγάλη ελπίδα στον ελληνικό λαό. Αντί, όμως, να βάλει τέλος στα μέτρα λιτότητας όπως είχε υποσχεθεί, επέβαλε νέους φόρους. Ενδίδοντας στις αξιώσεις των πιστωτών, η Ελλάδα βγήκε από το τελευταίο μνημόνιο πέρυσι».

«Τσουχτερό πλήγμα»

«Τσουχτερό πλήγμα στον Τσίπρα» χαρακτηρίζει στη διαδικτυακή του σελίδα το βρετανικό δίκτυο ITV το αποτέλεσμα των εκλογών, σχολιάζοντας πως «η Ελλάδα σταδιακά συνέρχεται από την οικονομική κρίση που την παρέλυσε, προκαλώντας εκτόξευση των ποσοστών ανεργίας και φτώχειας και συρρίκνωση κατά ένα τέταρτο της οικονομίας της».

Το βρετανικό μέσο αναφέρεται στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη «γιου πρώην πρωθυπουργού, πρώην υπουργού, αδερφού της πρώην υπουργού Εξωτερικών και θείου του νέου δημάρχου της Αθήνας» ο οποίος, όπως τονίζεται, «αγωνίστηκε να απεκδυθεί την εικόνα του προνομιούχου και έχει δεσμευτεί να κάνει την Ελλάδα περισσότερο φιλική επιχειρηματικά, να προσελκύσει επενδύσεις, να περικόψει φόρους και να εκσυγχρονίσει τη διαβόητη γραφειοκρατία».

«Συλλογική αδιαφορία»

«Στους δρόμους της Αθήνας, υπήρξαν ήπιες αντιδράσεις με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε όπως αναμενόταν και τα πλήθη ήταν στις παραλίες αντί για τις συγκεντρώσεις. Μετά από την έκτη εκλογική διαδικασία σε διάστημα μίας δεκαετίας, η κουρασμένη αυτή χώρα μοιάζει να παραδόθηκε σε μία συλλογική αδιαφορία» αναφέρει το BBC ενώ συμπυκνώνοντας την ιστορία των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα σημειώνει πως «το 2015 η Νέα Δημοκρατία θεωρείτο ως η παλιά, διεφθαρμένη φρουρά, που κατηγορείτο για το ότι οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση. Ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπούσε την αλλαγή, δεσμευόμενος να σκίσει τα μνημόνια και τη λιτότητα. Όμως, διαψεύστηκε από την ταπεινωτική στροφή, στην οποία τον εξανάγκασε η Ευρώπη, καθώς και την κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα».

«Κανένα δράμα»

«Αλλαγή κυβέρνησης; Κανένα δράμα» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής δημοσίευσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel που αναφέρει πως «αυτή τη φορά, οι βουλευτικές εκλογές δεν προκάλεσαν ούτε τους Έλληνες ούτε την Ευρώπη. Και αυτό είναι καλό».

«Στην αυγή μίας νέας μέρας» σημειώνει η Deutsche Welle, αναφέροντας πως «ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας 51χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ, του οποίου το κόμμα έχει δεσμευτεί να επιδείξει σκληρότητα απέναντι στο έγκλημα στις γειτονιές της Αθήνας με ισχυρή αναρχική δράση».

Το γερμανικό μέσο κάνει ειδική μνεία στο ΜέΡΑ25, «ένα κόμμα κατά της λιτότητας που μπορεί να εκλέξει πάνω από 14 βουλευτές» αλλά και στην αποτυχία της Χρυσής Αυγής να περάσει το όριο τού 3% και να μπει στη Βουλή.

«Σφίξιμο του ζωναριού»

Το γαλλικό France 24 σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρει πως «η νίκη φαίνεται πως προέκυψε από την κόπωση πολλών χρόνων ‘σφιξίματος του ζωναριού’ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, αφότου η χώρα έφτασε στο κατώφλι της εξόδου από την ευρωζώνη, στο αποκορύφωμα των οικονομικών βασάνων της, το 2015».

«...να εκσυγχρονίσει το δημόσιο. Αν μπορεί...»


«Ο κ. Τσίπρας προχώρησε με κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, περιέκοψε συντάξεις, αύξησε τους φόρους, μείωσε δαπάνες προκειμένου να πιάσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους. Ωστόσο, ο ελληνικός δημόσιος τομέας, συχνά στο επίκεντρο επικρίσεων για το μέγεθός του και την επιβράδυνση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, δεν εκσυγχρονίστηκε. Τώρα, έγκειται στον κ. Μητσοτάκη να τον μειώσει και να τον εκσυγχρονίσει, αν μπορεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα των New York Times.

«Δεν τα πήγε τόσο άσχημα ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, όπως έδειχναν μερικές προβλέψεις. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως αναμενόταν, με περίπου 158 έδρες σε σύνολο 300 βουλευτών» σημειώνει το πρακτορείο Βloomberg, τονίζοντας πως οι επενδυτές αναμένουν από τον 51χρονο Μητσοτάκη να αποδείξει ότι ισχύει η φιλική προς τον επιχειρηματικό κόσμο φήμη του.

«Σαρωτική νίκη»

Για «σαρωτική εκλογική νίκη» της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα κάνουν λόγο σήμερα οι Financial Times στην ανταπόκρισή τους από την Αθήνα.

«Το πάραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα έπειτα από μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές, δημιουργώντας ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα κλονισμένη από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις», γράφουν οι Financial Times στην ανταπόκρισή τους από την Αθήνα. «Το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τον κ. Τσίπρα», εκτιμά και επισημαίνει πως «ενώ η οικονομία σταθεροποιήθηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δομικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν και αναπτυξιακοί στόχοι χάθηκαν αφού το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους και μείωσε τη δημόσια δαπάνη για να επιτύχει τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας».

Δείτε όλες τις ειδήσεις που αφορούν τις εκλογές στο CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ