ΕΛΛΑΔΑ

Με νέα Navtex «απαντά» η Ελλάδα στην τελευταια τουρκική πρόκληση

Με νέα Navtex «απαντά» η Ελλάδα στην τελευταια τουρκική πρόκληση
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Με Navtex «απαντά» η Ελλάδα στην τελευταία τουρκική πρόκληση, ανακοινώνοντας μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο στην οποία θα συμμετέχουν μόνο ελληνικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.

Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ώς τις βραδυνές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Οι συντεταγμένες της ελληνικής Navtex

ZCZC HA65
240500 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 490/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
SHIPS AND AIRCRAFT EXERCISES
FROM 250510 UTC UNTIL 272059 UTC AUG 20
IN THE AREA BOUNDED BY:
35-15.0N 027-00.0E
35-15.0N 029-50.0E
34-15.0N 030-05.0E
33-48.6N 029-54.5E
33-41.2N 028-46.2E
33-35.0N 027-55.0E
33-35.0N 027-00.0E
2. CANCEL THIS MSG 272200 UTC AUG.
NNNN

Η Τουρκία ανανέωσε την παράνομη Navtex

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προηγούμενη παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανανέωσε την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Η Άγκυρα επιχειρεί να συντηρήσει το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο τη συζήτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Το τουρκικό ερευνητικό έπλεε το απόγευμα της Κυριακής στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι αδύνατον να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε έρευνα στον ελληνικό βυθό καθώς, τα ηχοβαλιστικά καλώδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω του θορύβου από τα πολλά πλοία που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των συνοδευτικών τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Αθήνα: Αρνητικές οι συνέπειες για την Τουρκία

Την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Άγκυρας να παρατείνει την παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξέφρασε χθες η Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την τουρκική NAVTEX, τόνιζαν:

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μονο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ την επομένη θα μεταβεί στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πρόκειται να συναντήσει μέσα στην εβδομάδα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Αθήνα ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα καθίσει σε κανένα τραπέζι αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση και με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Συντονισμένες κινήσεις της Αθήνας

Από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα επιδίδεται σε ένα μπαράζ διπλωματικών κινήσεων με στόχο την άσκηση πίεσης στην Άγκυρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», εκτός από τα τέσσερα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το αεροσκάφος υποστήριξης που ήρθαν στη Σούδα για κοινές ασκήσεις με ελληνικά F-16, αναμένονται και άλλα πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την ίδια εφημερίδα, στη Σούδα φτάνουν τα πολεμικά USS Philippine και USS Winston Churchill, ενώ σύντομα θα προγραμματιστούν και άλλες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ΑΟΖ Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας θα έχει συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε.

Το ΝΑΤΟ, μέλη του οποίου είναι και η Ελλάδα και η Τουρκία, διατηρεί από την πρώτη στιγμή πολιτική ίσων αποστάσεων.

Κάτι που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της Αθήνας, καθώς η Τουρκία δεν δέχεται μέλος της ίδιας συμμαχίας να προκαλεί τη χώρα μας και να την απειλεί.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό στάθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ τη θέση αυτή θα αναδείξει και ο υπουργός Άμυνας.

Υπενθυμίζεται δε, πως ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει συνομιλίες και με τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ