ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εφιάλτης η συνεχής αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων

Κορωνοϊός: Εφιάλτης η συνεχής αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Για μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια, η οποία παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα έκανε λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Τριψήφιος είναι ο αριθμός σε Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία.

Την τελευταία βδομάδα έγινε μεγάλος αριθμός τεστ τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

«Χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά σημείωσε ότι «το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημία θερίζει ζωές».

«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το λοκντάουν της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλαδα» είπε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση».

Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο», σημείωσε και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις 90ρηδων που είναι ασυμπτωματικοί και περιπτώσεις 40ρηδων που νοσούν βαριά.

«Η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για μας για τον εμβολιασμό».

Πυρήνας της μετάδοσης η ελληνική οικογένεια

«Ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα της δομή της ελληνικής οικογένειας. Πέρασε από την ομάδα των 20-30ρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και συντηρείται εντός των νοικοκυριών», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας, ώστε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συνέχισε.

Σε ό, τι αφορά τα παιδιά, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, «η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας» και συμπλήρωσε «η εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθ' όλη την έξαρση του δεύτερου κύματος» καταδεικνύει «ότι ο ρόλος των παιδιών στην πανδημία και της έξαρσής της είναι δευτερεύων». «Με απλά λόγια κυριαρχούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή την ηλικιακή ομάδα ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Ξέραμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ωστόσο δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα γίνει αυτή η εξάπλωση», συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην αίτηση για επείγουσα άδεια έγκρισης που καταθέτουν σήμερα η Pfizer/BioNTech.

Το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού, από σήμερα το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα.

Αναλυτικά:

-από τον Προμαχώνα η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

-από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα.

-από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

-το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Για την επίταξη

«Δίνουμε όλοι μια μεγάλη μάχη και από αυτήν τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς. Η επίταξη προβλεπόταν ήδη και από το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι ένα από τα τελευταία όπλα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες, είπε και ανέφερε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι υπήρξε μια διάσταση απόψεων και προχώρησε η επίταξη καθώς χρειαζόμαστε επιπλέον κλίνες για να διαχειριστούμε τη δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήρισε, δε, επιτυχημένη την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.

«Υπήρχαν συζητήσεις και με κέντρα αποκατάστασης. Δεν τα χρησιμοποιήσαμε γιατί θέλαμε να νοσηλεύσουμε κυρίως ήπια περιστατικά. Και το προσωπικό των κέντρων αποκατάστασης είναι εκπαιδευμένο σε άλλου είδους διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση έγινε για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».

Σε ερώτηση του CNN Greece για το κατά πόσο ασφαλείς είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης διευκρίνισε πως πρόκειται για μονάδες που δημιουργούνται συνθήκες εντατικές θεραπείας. «Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι αυτοσχέδιες. Είναι ουσιαστικά μονάδες των νοσοκομείων της χώρας όπου επικρατούν ή μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες εντατικής θεραπείας. Επομένως δεν είναι μια ιδιοκατασκευή προκειμένου να φτιάξουμε μια ΜΕΘ. Είναι χώροι ανάνηψης, είναι χειρουργικές αίθουσες όπου υπάρχουν οι συνθήκες ΜΕΘ. Και κυρίως τι παρέχει μια μονάδα εντατικής θεραπείας; Παρέχει τεχνητή υποστήριξη αναπνοής και αυτό γίνεται. Και να πω κάτι τελευταίο, γίνεται παντού στον κόσμο εφόσον εξαντληθούν οι δυνάμεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Για την άρση του lockdown

«Πρόθεση είναι να πάμε σε μια σταδιακή, καθολική άρση του lockdown. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Τρομάζουν οι αριθμοί - 519 διασωληνωμένοι και 72 θάνατοι

Επιμένει η ζοφερή εικόνα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 2.581 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες.

4766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

ΔΗΜΟΦΙΛΗ