ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση των «The Most Sustainable Companies in Greece 2020»

Παρουσίαση των «The Most Sustainable Companies in Greece 2020»

Το QualityNet Foundation διοργανώνει την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 16:00, την επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020», και την παρουσίαση των «The Most Sustainable Companies in Greece 2020», των εταιριών που έχουν υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και βάση της τεχνικής τους αξιολόγησης από το Sustainability Performance Directory, διαμορφώνουν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι, το 2020 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020», κατά την οποία το QualityNet Foundation, με την υποστήριξη κορυφαίων Θεσμικών, Επιχειρηματικών και Κοινωνικών Φορέων, μέσω της διαδικασίας διαλόγου και διαβούλευσης, δημιούργησαν δύο βασικούς πυλώνες στήριξης για την υιοθέτηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας, όπως:

Α. Μια μοναδική για τη χώρα μας «εργαλειοθήκη» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainability Tool Box), με στόχο την υποστήριξη της πολιτείας, της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης. Η «εργαλειοθήκη» αποτελείται από ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, τον Θεσμό διαλόγου Βravo Sustainability Dialogue & Awards, τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ και το Sustainability Performance Directory.

Β. Το SDG Hubin action for a better world”, που συνιστά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προώθηση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της agenda 2030 στην ελληνική κοινωνία, επιδιώκοντας την ενεργό συμμετοχή των Υπεύθυνων Οργανισμών και των Ενεργών Πολιτών στην υιοθέτηση υπευθύνων πρακτικών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας.

Στην εκδήλωση της 7ης Δεκεμβρίου συμμετέχουν ως Guest Speakers οι εκπρόσωποι των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Φορέων που υποστήριξαν την «Πρωτοβουλία Sustainable Greece 2020», οι κκ. Peter Baker, World Business Council for Sustainable Development και Wemer Schnappauf, Πρόεδρος German Council for Sustainable Development.

Εκ μέρους της πολιτείας καλεσμένοι είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο κ. Κωσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και η κα Αναστασία Γκίκα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης.

Εκ μέρους θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας κα της αγοράς ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος της ΕΕ ΣΕΒ, ο κ. Γιάννης Πανιάρας, Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Γενικός Διευθυντής Ευρώπης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ομίλου ΤΙΤΑΝ και ο κ. Κωσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, καθώς και η κα. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εκ μέρους του τραπεζικού χώρου, συμμετέχουν οι κ.κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και ο κ. Παναγιώτης Χαμπεσής από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος του QualityNet Foundation κ. Χρυσούλα Εξάρχου, «Tο 2020 λόγω της πανδημίας θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη συλλογική μας μνήμη. Όμως είναι μια χρονιά, όπου μπορεί να γίνει ευρύτερα αντιληπτό ότι η Βιώσιμη, Πράσινη Ανάπτυξη -οι αρχές, τα εργαλεία και οι πρακτικές της- συνιστούν ένα ασφαλή σημείο επανεκκίνησης και κοινωνικής ανάπτυξης. Για εμάς, στο QualityNet η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη κορυφαίων Θεσμικών, Επιχειρηματικών και κοινωνικών Φορέων της χώρας, μας εμπνέει και μας δίνει το έναυσμα να συνεχίσουμε όλοι μαζί το ταξίδι για τη Βιώσιμη Ελλάδα του 2030».

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρίες: OTE, PwC Greece, TÜV HELLAS (TÜV NORD), Perception Consulting Communications, KEFI SA, NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS, Allianz Hellas, Ernst & Young. Ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας είναι τα μέσα, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ναυτεμπορική, THE CALLER.

Δείτε το πρόγραμμα & δηλώσετε συμμετοχή για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ΕΔΩ.

Για περισσότερες μπορείτε να επισκεφθείτε το WWW.SUSTAINABLEGREECE2020.COM

Επικοινωνία

Μαριτίνα Μαντζαβινάτου

Project Manager

QualityNet Foundation

mmantzav@qualitynet.gr

6987328544

www.qualitynetfoundation.org

www.sustainableGreece2020.com

Περισσότερες πληροφορίες

Τι περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η «εργαλειοθήκη» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainability Tool Box) δημιουργήθηκε με στόχο την υποστήριξη της πολιτείας, της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης. Η «εργαλειοθήκη» αποτελείται από:

  1. Το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», έναν μηχανισμό καταγραφής των δράσεων και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στη χώρα μας, από το οποίο δίνεται η δυνατότητα έκδοσης ετήσιων εκθέσεων αποτίμησης της ωρίμανσης των θεμάτων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των τάσεων που διαμορφώνονται, καθώς και της καταγραφής του επιπέδου ωρίμανσης ως προς τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα.
  2. Το θεσμό διαλόγου «Βravo Sustainability Dialogue& Awards», που αναπτύσσεται σε εθνικό επίπεδο, με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν ΦΟΡΕΙΣ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Με στόχο την ενημέρωση και αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί έναν θεσμό κοινωνικής συμμετοχής για τα ευρύτερα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και Προσωπικής Υπευθυνότητας.
  3. Τον «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», ο οποίος αποτελεί ένα δομημένο πλαίσιο αναφοράς για την συστημική υιοθέτηση πολιτικών Βιωσιμότητας και της διαχείρισης των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών ΕSG (Environment, Social, Governance). Συνδέει τις ελληνικές επιχειρήσεις με Διεθνή Δίκτυα Υπεύθυνων Προμηθευτών και τις αναγνωρίζει με την ευρωπαϊκή σηματοδότηση “SUSTAINABLE COMPANY”.
  4. Το «SUSTAINABILITY PERFORMANCE DIRECTORY», το οποίο αποτελεί τον Επιχειρηματικό Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης που μετά από τεχνική αξιολόγηση (Sustainability Assessment) δημιουργεί τον Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Σε αυτό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν μια ολιστική προσέγγιση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέσω πρωτοβουλιών, δράσεων, πολιτικών & διαδικασιών, καθώς και του τρόπου δημοσιοποίησης της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησής τους.

Σχετικά με το QualityNet Foundation

Το QualityΝet Foundation (QNF) αποτελεί έναν εξειδικευμένο Οργανισμό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που από το 1997 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με στόχο την υποστήριξη ενός βιώσιμου μέλλοντος, μέσω της δημιουργίας μιας Βιώσιμης Οικονομίας-Κοινωνίας, που αναπτύσσεται με περιβαλλοντική ευαισθησία και κοινωνική συνοχή, ως ο κύριος μοχλός για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής τόσο για τις σημερινές όσο και μελλοντικές γενιές.

  1. Υποστηρίζει την Ατζέντα 2030 και τους Παγκόσμιους Στόχους SDGs, μέσω της ανάπτυξης:
    • δικτύωσης και διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων κοινών
    • πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ενημέρωση και στην ευρύτερη αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας
    • εργαλείων και μεθοδολογιών που υποστηρίζουν τους Οργανισμούς στην υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών
    • εκπαιδευτικού έργου που συμβάλλει στη διαμόρφωση των ενεργών πολιτών του αύριο
    • επιστημονικού έργου για την τεκμηρίωση των θεμάτων της βιώσιμης ανάπτυξης.
  2. Συνεργάζεται με Θεσμικούς, Επιχειρηματικούς και Κοινωνικούς Φορείς,

συμβάλλοντας στον ευρύτερο διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας και συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και την προώθηση του νέου προσώπου της χώρας μας στο εξωτερικό, μέσα από τα επιτεύγματά της στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και της Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

  1. Αποτελεί μέλος του Global Forum for National SDG Advisory Bodies, λειτουργώντας ως επιταχυντής στην υλοποίηση της εφαρμογής των Παγκόσμιων Στόχων σε εθνικό επίπεδο, με στόχο στην ανταλλαγή της συλλογικής γνώσης, τον εντοπισμό κοινών πεδίων συνεργασίας και υποστήριξης στην ανάπτυξη των εθνικών πολιτικών Βιώσιμης Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς σε εθνικό επίπεδο.
  2. Αποτελεί μια πολυσυμμετοχική πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, για την επίτευξη των στόχων της δικτύωσης και της ανάπτυξης δομημένων θεματικών διαλόγων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το QNF δημιούργησε ένα μοναδικό πολυσυμμετοχικό Δίκτυο με Εταίρους που εκπροσωπούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ του QNF είναι μια πολυσυμμετοχική πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που την αποτελούν 150 Θεσμικοί Φορείς, 1.280 Επιχειρήσεις, 345 Οργανισμοί της Κοινωνίας Πολιτών, 250 Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 4.500 Σχολικές Μονάδες και 45.000 Ενεργοί Πολίτες.