ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι φόβοι για «έκρηξη» της πανδημίας οδηγούν σε νέα lockdown

Κορωνοϊός: Οι φόβοι για «έκρηξη» της πανδημίας οδηγούν σε νέα lockdown
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η εικόνα αποκλιμάκωσης της διασποράς του κορωνοϊού βάσει των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ των τελευταίων ημερών -με περιορισμένο ωστόσο αριθμό pcr τεστ κορωνοϊού- είναι για τους ειδικούς αναμενόμενη, όμως δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής δημιουργεί προβληματισμό για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση, δεδομένου του ανοίγματος δημοτικών και νηπιαγωγείων, που με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε αύξηση της κινητικότητας.

Οι περισσότερες νέες μολύνσεις καταγράφονται για ένα ακόμα εισοσιτετράωρο στην Αττική, καθώς στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν τη Δευτέρα 180 νέα κρούσματα. Η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική δείχνει αυξητικές τάσεις, και για το λόγο αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες εβδομάδες.

Ενδεικτικά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τόνισε σε δηλώσεις της ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Η κ. Παγώνη επανέλαβε ότι το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, καθώς τα νοσοκομεία της Αττικής δουλεύουν με το μισό ιατρικό προσωπικό.

Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας εξέφρασε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.

«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα σχολεία, σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.

Παράλληλα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού τόνισε στο Mega ότι «αυτό που μας προβληματίζει είναι πως τα τεστ είναι ακόμα λίγα. Πολλά έχουν αντικατασταθεί από rapid tests που δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία, κυρίως σε ασυμπτωματικούς. Όταν δουλεύεις στα τυφλά ανησυχείς».

Και η Βοιωτία σε αυστηρό lockdown

Μετά την εκ νέου παράταση του «σκληρότερου» lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη, Ροδόπη και Κάλυμνο, η Γενική Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού για περισσότερους από 117.000 πολίτες.

Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας τίθεται σε ισχύ πιο αυστηρό lockdown από τα ξημερώματα της Τρίτης 12 Ιανουαρίου, μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι το αυστηρό lockdown στις Θεσπιές Βοιωτίας, βρίσκεται σε ισχύ από τις 25 Δεκεμβρίου 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ