ΕΛΛΑΔΑ

Δούκα εναντίον Κιμούλη: Καταιγισμός καταγγελιών – Ποιοι στηρίζουν την ηθοποιό

Δούκα εναντίον Κιμούλη: Καταιγισμός καταγγελιών – Ποιοι στηρίζουν την ηθοποιό
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ανοίγουν τα στόματα στο ελληνικό θέατρο, μετά τις χθεσινές καταγγελίες της ηθοποιού Ζέτας Δούκα, η οποία υποστηρίζει ότι πριν από 14 χρόνια υπέστη ψυχολογική και λεκτική βία από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη.

Απαντώντας στις καταγγελίες της ηθοποιού, ο θιασάρχης διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί σωματικής βίας –συγκεκριμένα η Ζέτα Δούκα τον κατηγορεί ότι την κλώτσησε- ενώ στις άλλες σοβαρές καταγγελίες περί λεκτικής και ψυχολογικής βίας κάνει λόγο για «διαφωνίες» ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν θυμάται τα περιστατικά. Ο ίδιος μάλιστα έκανε γνωστό ότι προβαίνει σε μήνυση και αγωγή κατά της ηθοποιού.

Ωστόσο, δύο από τους ηθοποιούς της παράστασης εκείνης της επίμαχης συνεργασίας με δηλώσεις τους στηρίζουν την Ζέτα Δούκα, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της και δηλώνοντας πρόθυμοι «να καταθέσουμε στις αρμόδιες αρχές οποτεδήποτε κληθούμε».

Η Δώρα Χρυσικού και ο Νίκος Ψαρράς αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους, την οποία κοινοποίησαν και στα κοινωνικά μέσα:

«Ακούσαμε με προσοχή όσα κατέθεσε δημόσια η συνάδελφός μας Ζέτα Δούκα περιγράφοντας την οδυνηρή εμπειρία της και τα όσα υπέστη από συγκεκριμένο άνθρωπο του θεάτρου κατά την διάρκεια της θεατρικής παράστασης "Closer" στην οποία συμμετείχαμε και εμείς. Δυστυχώς ήμασταν μπροστά σε πολλά από τα περιστατικά που ανέφερε.

Από το βάθος της καρδιάς μας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τη Ζέτα και την συγχαίρουμε για το θάρρος της. Τέλος είμαστε πρόθυμοι να καταθέσουμε στις αρμόδιες αρχές οποτεδήποτε κληθούμε».

Παράλληλα, θέση παίρνουν ο ένας μετά τον άλλον και άλλες ηθοποιοί με τις οποίες είχε συμπρωταγωνιστήσει κατά καιρούς ο γνωστός ηθοποιός, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς τις καταγγελίες Δούκα περί εργασιακού εκφοβισμού.


Μία εξαιρετικά δύσκολη συνεργασία περιγράφει η ηθοποιός Ευδοκία Ρουμελιώτη, η οποία μάλιστα είχε αποχωρήσει από παλαιότερη παράσταση στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον γνωστό θιασάρχη.

«Είναι από τις χειρότερες εμπειρίες στη ζωή μου. Μετά από τη συνεργασία μας παντρεύτηκα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις φωνητικές μου χορδές. Για να βγάλω την παράσταση αναγκαζόμουν να κάνω ενέσεις κορτιζόνης και το ήξερε αυτό... Ήμουν τρομερά ευτυχισμένη για αυτή την παράσταση, όταν άρχισα να κάνω πρόβες. Στις πρόβες όλα πήγαιναν περίφημα. Όλα ξεκίνησαν τη πρώτη φορά που ανεβήκαμε στη σκηνή. Αυτός ο άνθρωπος με κακοποίησε ψυχικά. Μετά τη συνεργασία μας φοβόμουν να ανέβω πάνω στη σκηνή. Την ώρα που έπαιζα με έβριζε χυδαία. Ήμουν πάνω στη σκηνή και ερχόταν από πίσω μου και δε μπορώ να πω αυτά που άκουγα να μου λέει στο αυτί μου… Έπιασα τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τον ίδιο και τον ρώτησα γιατί, γιατί τα έκανε όλα αυτά αφού εκείνος με είχε επιλέξει... Ήταν η πρώτη φορά που δεν κατάφερα να κλείσω τη σεζόν. Στο διάλειμμα της παράστασης φοβόμουν να μείνω στο καμαρίνι και πήγαινα και καθόμουν στην τουαλέτα μέχρι να περάσει η ώρα για να βγω στη σκηνή… Πήγα και βρήκα τον καλλιτεχνικό διευθυντή που ήταν ο Λάκης Λαζόπουλος και του είπα ότι θέλω να φύγω, και μου είπε ότι η ψυχική υγεία μου είναι πάνω από όλα».

Αναφερόμενη στον χρόνο των αποκαλύψεών της είπε: «Δεν ήμουν μια φτασμένη ηθοποιός ήμουν 25 χρονών. Ήταν η τρίτη μου παράσταση. Δεν ήμουν πρωταγωνίστρια. Φοβόμουν, ένιωθα ότι αν μιλήσω τα βάζω με τον Γιώργο Κιμούλη και έκανα μια κακή αρχή στο θέατρο και μπορεί να μην ξαναδούλευα και εγώ ζούσα από αυτή τη δουλειά».

Για τη δική της εμπειρία από τη συνεργασία της με τον Γιώργο Κιμούλη μίλησε στο Open η ηθοποιός Φαίη Ξυλά. Η ηθοποιός που έχει συνεργαστεί μαζί του σε δυο θεατρικά έργα με ανέφερε πως αυτές η συνεργασίες της ήταν από τις πιο δύσκολες στη ζωή της και κάποια στιγμή είχαν φτάσει σε σημείο να μη μιλάνε καν παρά μόνο πάνω στη σκηνή.

«Ήταν από τις πιο δύσκολες ίσως η χειρότερη συνεργασία μου αυτή με τον Γιώργο Κιμούλη. Από εκεί και πέρα έβαλα τα όρια μου με αποτέλεσμα να έχουμε μια συνεργασία χωρίς καμία επαφή, που δεν είχαμε καμία συνομιλία. Διεκπεραιώθηκε η συνεργασία, πολύ δύσκολα. Θεωρώ απαράδεκτο ο οποιοσδήποτε να εκμεταλλεύεται τη θέση του ως σκηνοθέτης ή θιασάρχης. Αν η κοπέλα δέχτηκε σωματική ή λεκτική βία ή όλα αυτά που περιγράφει είναι καταδικαστέο… Εμείς με τον Γιώργο Κιμούλη είχαμε άλλα ζητήματα που αν τα πω μειώνουμε το περιστατικό», ανέφερε η Φαίη Ξυλά.

Άλλη μία ηθοποιός που δεν έχει καλές αναμνήσεις από την συνεργασία της με τον Γιώργο Κιμούλη ήταν η Κατερίνα Παπουτσάκη η οποία συναντήθηκε μαζί του στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών, το 2007, και μάλιστα στην ίδια παράσταση από την οποία είχε αποχωρήσει έναν χρόνο νωρίτερα η Ευδοκία Ρουμελιώτη. Η ίδια είχε μοιραστεί τότε με τους δικούς της ανθρώπους πως είχε επιβαρυνθεί πολύ ψυχολογικά εκείνη την περίοδο. Γεγονός που επιβεβαίωσε και σήμερα με δηλώσεις της εξομολογούμενη: «Κατά την περίοδο της συνεργασίας μας δυσκολεύτηκα πάρα πολύ κι απέκτησα ψυχοσωματικά ζητήματα. Έχασα τη φωνή μου για κάποιο διάστημα κι είχα ένα θέμα στο στομάχι».

Η ηθοποιός, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως στην δική της περίπτωση δεν υπήρξε σωματική βία αλλά μόνον επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά.

Η καταγγελία Δούκα

Την Τρίτη η Ζέτα Δούκα κατήγγειλε τον Γιώργο Κιμούλη ότι της άσκησε λεκτική και σωματική βία. Τα περιστατικά, κατά την κ. Δούκα, συνέβησαν το 2008 όταν οι δύο ηθοποιοί έπαιζαν στον ίδια παράσταση, με τον κ. Κιμούλη να έχει το ρόλο του θιασάρχη.

Μιλώντας στο Mega στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», η Ζέτα Δούκα αφού διευκρίνισε ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά δεν είναι σεξουαλικής φύσεως, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Συνάντησα μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις, περιστατικά θυμού, απαξίωσης, ειρωνείας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πάνω στη σκηνή έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να προκαλέσει στον άλλον ένα βραχυκύκλωμα για να τα χάσει.

Ένα βράδυ, όταν καιγόταν η Αθήνα με τα γεγονότα για τον Γρηγορόπουλο, έστειλε έναν συνάδελφο να μου πει να βγω στη σκηνή και να πω ότι ακυρώνεται η παράσταση. Όταν πήγα να τον ρωτήσω γιατί δεν το λέει αυτός ως επικεφαλής, με έβρισε, με κλώτσησε και είπε «Οκ, πάμε τρίτο κουδούνι»»

Η απάντηση Κιμούλη

O Γιώργος Κιμούλης απάντησε από το κεντρικό δελτίο του Mega με τη Ράνια Τζίμα. Ο κ. Κιμούλης διέψευσε τις καταγγελίες και ανήγγειλε ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Ζέτας Δούκα. Τόνισε μάλιστα ότι δεν θα αποσύρει τη μήνυση ακόμα και αν του ζητηθεί συγγνώμη. Ο κ. Κιμούλης υποστήριξε μεταξύ άλλων:

«Ούτε για αστείο δεν κλώτσησα τη Ζέτα Δούκα. Δεν κατάλαβα τι έγινε την περίοδο των συμβάντων μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Η παράσταση κράτησε μέχρι το Πάσχα και υπάρχουν και φωτογραφίες από την κοπή της πίτας ένα μήνα μετά, όπου είμαστε όλοι μια χαρά. Κανένας από τους ηθοποιούς της παράστασης δεν ήταν νέος ώστε να φοβάται μην του καταστρέψει την καριέρα ο κακός θιασάρχης, είπε αναφερόμενος στο πρόσωπό του.

Προσέθεσε ότι:

«Θεωρώ απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου και να βγαίνει οποιοδήποτε βγαίνει και είναι θυμωμένος να περιγράφει μετά από 13 χρόνια να υπερβάλει, να μιλάει για ψευδή γεγονότα τα οποία στο μέλλον θα τα πάρει πίσω. […] Είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου.»

Καταγγελία Γερονικολού

Αργά το βράδυ με ανάρτησή της στο Instagram τον Γιώργο Κιμούλη κατήγγειλε και η Κατερίνα Γερονικολού. Η κ. Γερονικολού έγραψε:

«Γιατί τώρα δε με νοιάζει τι θα πουν. Πείτε ότι θέλετε ελεύθερα! Γιατί τώρα νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Δεν είμαι τόσο μικρή για να φοβάμαι τον ίσκιο μου.Αλλά ούτε και τόσο μεγάλη για να μην κλαίω σαν μωρό όταν έρχονται όλα πάλι στο μυαλό μου.

Με φόβισες. Με τρόμαξες... Με έκανες να μην πιστεύω σε μένα. Εσύ, που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη «συνεργασία» μας.»

Η κ. Γερονικολού προσέθεσε ότι: «Φοβόμουν κι εγώ να μιλήσω, γιατί κάποια στιγμή τα περιοδικά μας είχαν ονομάσει ζευγάρι και θα έλεγαν όλοι ότι αυτά είναι τα λόγια μιας «πικραμένης». Πικραμένη βέβαια είμαι. Όχι από κάποια υποτιθέμενη σχέση μας. Ούτε από κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση. Τίποτε από τα δύο δε συνέβησαν. Πικραίνομαι που δεν κατονομάζουμε τον εργασιακό εκφοβισμό. Που αποθεώνουμε κακόβουλους θνητούς. Που επιτρέπουμε συμπεριφορές που πληγώνουν την αξιοπρέπεια μας. Την ψυχούλα μας.

Με καθαρή συνείδηση, σε συγχωρώ που με πλήγωσες. Αλλά όσο περνάει από το χέρι μου δε θα επιτρέψω να το ξανακάνεις εσύ ούτε κανείς άλλος.

@zetadouka, σε ευχαριστώ που μου έδωσες το θάρρος και μου έδειξες.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ