ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η Αττική μπαίνει σε νέα καθημερινότητα - Προς «ντόμινο» σκληρών lockdown

Κορωνοϊός: Η Αττική μπαίνει σε νέα καθημερινότητα - Προς «ντόμινο» σκληρών lockdown
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μετά την Αττική και το ολικό lockdown που τίθεται σε ισχύ από τα ξημερώματα της Πέμπτης, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη προβληματίζουν έντονα τόσο τους ειδικούς όσο και την κυβέρνηση λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής τους εικόνας. 

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στον κόσμο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ελλάδα -όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες- καλείται να διαχειριστεί την αρχή του τρίτου κύματος της πανδημίας και να «αναχαιτίσει» τη διασπορά του ιού.

Η Αττική αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το μισό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, τη στιγμή που αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 6.614 νέες μολύνσεις στη χώρα, εκ των οποίων οι 3.882 εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, δηλαδή το 58,7% των νέων κρουσμάτων. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σε σύνολο 1.496 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 795 βρίσκονται στην Αττική.

Βάσει των στοιχείων της ΠΟΕΔΗΝ, η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχεται πλέον στο 80% και ειδικότερα υπάρχουν μόλις 43 κενές κλίνες στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας για τον κορωνοϊό.

Τι ισχύει από τα ξημερώματα της Πέμπτης

Βάσει αυτών των δεδομένων ελήφθη η απόφαση για το «σκληρό» lockdown στην Αττική. Έτσι από τα ξημερώματα της Πέμπτης, συγκεκριμένα από τις 6 το πρωί, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου καθώς και η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία όλων των βαθμίδων με εξαίρεση τα σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ ισχύουν τα εξής:

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
  • Τις υπόλοιπες ώρες οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με SMS στο 13033 ή έγγραφες βεβαιώσεις κατ' εξαίρεση μετακίνησεις για τους 6 λόγους που ισχύουν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για χρήση του SMS στο 13033 με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται.

Όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές, χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής».

Κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για την τηλεκπαίδευση

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιστρέφουν στο καθεστώς τηλεκπαίδευσης μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων.

Έτσι, γυμνάσια και λύκεια θα πραγματοποιούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, μέσω της γνωστής πλέον πλατφόρμας της Webex, κατά τις πρωινές ώρες: 8:30-14:10 για τα γυμνάσια και 8:00 - 13:40 για τα λύκεια.

Νηπιαγωγεία και δημοτικά θα πραγματοποιούν τηλεκπαίδευση κατά τις μεσημβρινές ώρες: 14:10 - 16:20 τα νηπιαγωγεία και 14:10 - 17:20 τα δημοτικά.

Πηγή: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Επιπλέον, για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες θα αρχίσει από αύριο εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τις 10:00 έως τις 12:00.

Σημειώνεται ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πώς θα λειτουργούν νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Όσον αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

  • Ένας συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή
  • Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων
  • Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%.
  • Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τα μέτρα για ταξί, ΜΜΜ και εκκλησίες

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία πιστών.

Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα άτομα.

Στα πρόθυρα σκληρού lockdown Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, την εισήγηση να τεθεί η Αχαΐα σε καθεστώς «σκληρού» lockdown προχώρησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη. Ανησυχία εκφράστηκε και για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σε σύνολο 1.496 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 101 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 112 στην Αχαΐα, στην οποία εδώ και ημέρες έχει διαφανεί το πρόβλημα της ραγδαίας εξάπλωσης του τρίτου κύματος, με τη «βρετανική» μετάλλαξη να έχει κάνει την εμφάνισή της τόσο στην κοινότητα, όσο και ενδονοσοκομειακά.

Ήδη, η Πάτρα βρίσκεται σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα θα είναι -όπως και για την Αττική- ένα σκληρό lockdown. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κατάσταση θα εξεταστεί εκ νέου αύριο και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο έχει μπει η Θεσσαλονίκη, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Από την αρχή αυτής της εβδομάδας οι εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται μεγάλη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που ήδη βρίσκονται στο 40%, ενώ υπάρχει και το αρνητικό προηγούμενο του Νοεμβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να επισκεφθεί τις υγειονομικές δομές της πόλης. Αύριο, Πέμπτη, θα επανεξεταστεί η κατάσταση για τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ απόψε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ