ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σημάδια σταθεροποίησης του τρίτου κύματος - Αχτίδα αισιοδοξίας για χαλάρωση των μέτρων

Κορωνοϊός: Σημάδια σταθεροποίησης του τρίτου κύματος - Αχτίδα αισιοδοξίας για χαλάρωση των μέτρων
AP Photo/ Thanassis Stavrakis

Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη χώρα μας, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι βαρύ, όπως επεσήμαναν και οι ειδικοί κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, άφησαν μια μικρή «χαραμάδα» αισιοδοξίας, επισημαίνοντας ότι βλέπουν για πρώτη φορά στοιχεία σταθεροποίησης. Την ίδια ώρα, τα self test έρχονται να προστεθούν στα «όπλα» της δύσκολης εξίσωσης για την επανέναρξη δραστηριοτήτων της οικονομίας. 

Ενδεικτικό είναι ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα, έλαβε την απόφαση να παραταθεί το lockdown για μία ακόμη εβδομάδα, αφήνοντας για την επόμενη τις αποφάσεις για επανεκκίνηση δραστηριοτήτων όπως τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Αποτυπώνοντας την κατάσταση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερο επιβαρυμένο, αλλά για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα είδαμε στοιχεία σταθεροποίησης, μετά από επτά εβδομάδες.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 23.500. Όπως είπε παρατηρείται μια σταθεροποίηση σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες και μια αυξητική τάση σε άλλες.

Στα καλά νέα, σύμφωνα με την καθηγήτρια, για πρώτη φορά την εβδομάδα που μας πέρασε ο δείκτης θετικότητας παρέμενε σταθερός στο 6%. Μάλιστα μετέφερε ένα δειλό -όπως είπε- μήνυμα αισιοδοξίας από το νοσοκομείο Αττικό, στο οποίο εργάζεται, λέγοντας πως κατά τη χθεσινή εφημερία υπήρξε μια μείωση των εισαγωγών.

Πάντως σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +2.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου είναι 471.

Ιδιαίτερα πιεσμένη παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ, ενώ πίεση αναμένεται να υπάρξει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της Αθήνας. Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η πιθανότητα επαφή μας με φορέα του ιού. Μία στις πέντε άτυπες συναντήσεις τεσσάρων ατόμων θα οδηγήσει σε υπερμετάδοση, σημείωσε και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υφίσταται πίεση, σημείωσε ο καθηγητής, λέγοντας πως έχει παρατηρηθεί περαιτέρω μικρή αύξηση σε ποσοστό 10% στα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια. Στην Αττική η επιδημία έδειξε μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20% στα παρατηρούμενα ενεργά κρούσματα, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη.

Σημαντικά αυξημένες εισαγωγές έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των θανάτων, είπε, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις της επιδημιολογικής καμπύλης δείχνουν ήπιες τάσεις σταθεροποίησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.

«Εργαλείο» τα self test για επανεκκίνηση δραστηριοτήτων

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων, η κυρία Παπαευαγγέλου ήταν σαφής: θα γίνει σταδιακά και πολύ προσεκτικά, με μέγιστη αξιοποίηση της χρήσης των εξωτερικών χώρων. Βασική προϋπόθεση σημείωσε, η μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η επιτροπή επεξεργάζεται ακόμα τη χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας, ενώ η αναφέρθηκε και στα ατομικά τεστ ως όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε άνοιγμα δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης σε ερώτηση του newsbomb.gr σχετικά με την κατάσταση στην Αττική και πότε θα ήταν σωστό να ξεκινήσει το άνοιγμα της οικονομίας στο Λεκανοπέδιο, τόνισε: «Στην Αττική δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα πριν τις 3 εβδομάδες και όταν θα ξεκινήσουμε θα πρέπει να γίνει πρώτα από τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου. Φυσικά όλα αυτά εφόσον κάνουμε τα self test και προχωράει και ο εμβολιασμός των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι «η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία».

Αναφερόμενος στο self testing, επισήμανε ότι η συμπληρωματική αυτή στρατηγική δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Έτσι, η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων συνδυάζεται με την εφαρμογή του self testing, από αρχές Απριλίου, όταν οι πολίτες θα αρχίσουν να προμηθεύονται self test από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, το self testing θα είναι υποχρεωτικό εβδομαδιαία για ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα σε όσους δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοϊα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια.

Ως προς τα σχολεία, η κυβέρνηση πρόκειται να νομοθετήσει το υποχρεωτικό τεστ μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία.

Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ