ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Γόρδιος δεσμός» η πίεση στο ΕΣΥ και οι πιέσεις για χαλάρωση του lockdown

Κορωνοϊός: «Γόρδιος δεσμός» η πίεση στο ΕΣΥ και οι πιέσεις για χαλάρωση του lockdown
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Από την έναρξη της πανδημίας -πριν περίπου ένα χρόνο- στη χώρα μέχρι σήμερα, σχεδόν το ένα τέταρτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σημειώθηκε τον Μάρτιο, γεγονός που καταδεικνύει τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος κορωνοϊού. Παράλληλα με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, πιέσεις ασκεί στην κυβέρνηση η αγορά, καθώς η Οικονομία ασφυκτιά υπό καθεστώς lockdown επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο μέτωπο της πανδημίας, σε 59.449 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού του Μαρτίου και αντιστοιχούν στο 23.4% των συνολικων κρουσματων από την αρχή της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7.780 συμπολίτες μας, εκ των οποίων το 17.7% κατέληξε μέσα στον Μάρτιο.

Αμείωτη είναι αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, που έφτασαν την Κυριακή στον πρωτοφανή αριθμό των 738, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.449 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 54 θανάτους.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται στα νοσοκομεία της επικράτειας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 422 νέες εισαγωγές, γνωρίζοντας ημερήσια άνοδο της τάξης του 13,75%. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική, ιδιαιτέρως στην Αττική που η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εμφανίζουν μικρή κάμψη τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να ξεγελάει γιατί οι διασωληνωμένοι αυξάνονται και κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν.

«Με βάση τις εισαγωγές χρειαζόμαστε 40 με 50 κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά κάθε ημέρα.

Ως εκ τούτου η λίστα αναμονής για ΜΕΘ θα αυξάνει. Η επιλογή ασθενών θα συνεχίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, ο «Ερυθρός Σταυρός», που προ ημερών έγινε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά Covid-19 έφτασε ήδη στο σημείο να νοσηλεύει περί τους 260 ασθενείς.

Παράλληλα, δεκάδες είναι διασωληνωμένοι και σήμερα εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία Τζάνειο, Νίκαια, Γεννηματάς, Ελπίς, Ιπποκράτειο και Λαϊκό.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το Τζάνειο ξεκίνησε το πρωί την εφημερία του με δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ ενώ οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι γεμάτες.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ένας 25χρονος ασθενής με Covid-19, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Κορίνθου στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη.

Γκάγκα: Η κατάσταση πρέπει να αποσυμπιεστεί, αλλά με μέτρα

Την ανάγκη να αποσυμπιεστεί η κατάσταση αλλά με μέτρα υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία».

Όπως επεσήμανε αρχικά περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, «έχουμε συνεχώς εισαγωγές και νομίζω ότι έχουν και τα άλλα νοσοκομεία».

«Όπως είδατε είπαν και ο "Ευαγγελισμός" και το "Αττικό" ότι η τελευταία τους εφημερία ήταν καλύτερη. Περιμένουμε να δούμε και την αυριανή εφημερία πώς θα πάει. Το "Λαϊκό" στη χθεσινή εφημερία είχε περιστατικά, είχε πίεση αρκετή, αλλά κι εμείς στο "Σωτηρία, με το που αδειάζει κρεβάτι, υπάρχει άνθρωπος που περιμένει ήδη να μπει. Άρα η πίεση στα νοσοκομεία υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά αν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν και τα πράγματα αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα θα πάνε καλά».

Εξαδάκτυλος: Αναμένεται αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων

Επιφυλάξεις αναφορικά με το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε πως έχουμε μπροστά μας 10 δύσκολες ημέρες.

«Ας ελπίσουμε ότι θα είναι σταθεροποιητικές για την πορεία της πανδημίας και το ΕΣΥ» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, και συμπλήρωσε:

«Έχοντας εκπλαγεί δυσάρεστα από το τρίτο κύμα θα ήταν πολύ δύσκολο ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, το τρίτο κύμα του κορωνοϊού «πολύ σκληρό», ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε:

«Το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο».

Κυβέρνηση: «Ελεγχόμενο άνοιγμα»

Το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται στο άνοιγμα δραστηριοτήτων τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με τα self test -που θα είναι υποχρεωτικά για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης- θα αποδυναμώσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας που «σαρώνει» τη χώρα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κρίση με μια στρατηγική η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «ελεγχόμενο άνοιγμα». Η επικρατέστερη ημέρα για την παρουσίαση του σχεδίου για το «σταδιακό και πολύ προσεκτικό» άνοιγμα δραστηριοτήτων είναι την επόμενη εβδομάδα –αφού πρώτα προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Μιλώντας στο Mega, ο Άκης Σκέρτσος παρουσίασε συνοπτικά την κυβερνητική στρατηγική.

Ο υφυπουργός Επικρατείας ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει βασικό ρόλο στην κυβερνητική επικοινωνία για την πανδημία, είπε συγκεκριμένα:

«Η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε από τις αρχές Απριλίου έχει ως στόχο, το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, δραστηριοτήτων που έχουν μείνει σε αναστολή εδώ και πολύ καιρό, κι έχουν στερήσει, και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε ψυχικό, πολλά πράγματα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Τα σενάρια

Κυβερνητική επιθυμία, όπως έγραφε το CNN Greece, είναι να δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς, για να ανοίξει η αυλαία στις 5 Απριλίου, ταυτόχρονα για το λιανεμπόριο και για τις δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή για τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Μια εναλλακτική στην οποία δεν διάκεινται θετικά, όλοι οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου δείχνει να έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα για την πρεμιέρα της επανεκκίνησης, χωρίς πάλι να αποκλείεται η χρονική μετάθεση της επαναλειτουργίας του για μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή για τις 12 Απριλίου.

Υπό ένα σενάριο, αντί της παράτασης των απαγορεύσεων για ακόμη μια εβδομάδα, τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούσαν να μπουν στην πρώτη φάση της επανεκκίνησης, λειτουργώντας σε αυτό το διάστημα με το μοντέλο της παράδοσης εκτός, το γνωστό click away, και εν συνεχεία, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, να επιτραπεί και η φυσική παρουσία των πελατών.

Για τα γυμνάσια και τα λύκεια, σε κόκκινες και βαθιά κόκκινες περιοχές, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι να ξαναχτυπήσει το κουδούνι για τη δια ζώσης διδασκαλία, στις 5 Απριλίου, με υποχρεωτικά self-test για διδάσκοντες, μαθητές και υπαλλήλους.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει στην Επιτροπή το πλαίσιο της στρατηγικής της για το επόμενο διάστημα, για το πώς θα γίνει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, μία ελεγχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας και της εκπαίδευσης και με το νέο συμπληρωματικό εργαλείο του self test που θα είναι δωρεάν στη διάθεση κάθε Έλληνα στις αρχές Απριλίου» δήλωσε σήμερα στο OPEN η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα», πρόσθεσε η Αριστοτελία Πελώνη και παρατήρησε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αλλάζει ο καιρός και πολλές δραστηριότητες μπορούν να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η ελεγχόμενη επανεκκίνηση λιανεμπορίου και σχολείων.

Έκρυθμη η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο

«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

«Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτήν τη δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα».

«Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ