ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Ασπίδα προστασίας στα νησιά, τείχος ανοσίας για τη χώρα

Εμβολιασμός: Ασπίδα προστασίας στα νησιά, τείχος ανοσίας για τη χώρα
AP Photo/Petros Giannakouris

Την ευφορία που δημιούργησαν οι νέες «ανάσες» ελευθερίας, μέσω του ανοίγματος της εστίασης και της απελευθέρωσης των υπερτοπικών μετακινήσεων, συνοδεύει η αχτίδα αισιοδοξίας που προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, τα οποία καταδεικνύουν αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία. 

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 287 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς και μείωση διασωληνωμένων (656) και θανάτων (50). Αργή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν και τα κρούσματα, ωστόσο, η εικόνα αυτή είναι εύθραυστη, όπως έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους κυβέρνηση και ειδικοί.

Για τον λόγο αυτό, χαλάρωση των μέτρων του lockdown δεν σημαίνει και χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας έναντι του κορωνοϊού, όπως επισημάνθηκε κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Χθες, ανακοινώθηκε ότι η Κάλυμνος παραμένει σε σκληρό lockdown, ενώ για ακόμη 10 περιοχές ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει απευθύνει προειδοποίηση.

Μιλώντας στο CNN Greece, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού ως προς το πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σημείωσε πως στην πραγματικότητα αυτή θα τη δούμε όταν το 70%-80% του ελληνικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Είναι σαφές, άλλωστε, ότι το εγχείρημα της άρσης του lockdown και της επανεκκίνησης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, του Τουρισμού, στηρίζεται σε δύο βάσεις για να προχωρήσει με επιτυχία ως προς τον τομέα της ασφάλειας: την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας έναντι του κορωνοϊού και την επιτάχυνση και διεύρυνση του προγράμματος εμβολιασμού.

Χτίζοντας το τείχος ανοσίας

Στην πρόσφατη παρουσίασή του, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επισήμανε ότι τα δεδομένα των εισαγωγών αλλά και του μητρώου COVID, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, καθώς δείχνουν ότι από τα 1,3 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει.

Ο κ. Σκέρτσος επικαλέστηκε την ιατρική καταγραφή σύμφωνα με την οποία πλέον η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνώσεων αφορούν μη εμβολιασμένους, θέτοντας τον στόχο το ποσοστό των 60άρηδων που θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Μαΐου, να ανέλθει από το 75% στο 80% ή ακόμη και στο 90%.

Όπως αναφέρθηκε κατά την ίδια ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της 11ης Μαΐου, πέτυχε να είναι στην πρώτη θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς αναλογικά με τον πληθυσμό ακόμη και σε σύγκριση με τις πιο πλούσιες, ανεπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου, αφήνοντας πίσω της μέλη του G7 και του G20 όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία. Επίσης στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έως χθες το βράδυ, είχαν πραγματοποιηθεί 4.292.541 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 2.772.428 με την πρώτη δόση και 1.568.229 ολοκληρωμένοι, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί.

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού εξελίσσεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, έως το τέλος Ιουνίου. Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 32 νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος».

Διεύρυνση της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, διευρύνεται και επιταχύνεται το γενικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Την περίοδο που διανύουμε εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών, καθώς και πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής κατεύθυνσης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες 30 έως 44 ετών, από τα τέλη Μαΐου θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, όπως έχει ανακοινώσει ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών του εμβολιαστικού προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις ηλικίες αυτές χορηγείται το σκεύασμα της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ η πρόσβαση σε αυτά θα γίνει σταδιακά ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, και θα ακολουθήσουν οι 35-39 ετών και οι 30-34 ετών.

Εντός του Ιουνίου είναι πιθανό να ανοίξουν τα ραντεβού εμβολιασμών και για τους πολίτες ηλικίας 18-29 ετών, ανάλογα με την πορεία των ραντεβού των προηγούμενων ηλικιακών ομάδων και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες. Ο εμβολιασμός και αυτής της ηλικιακής ομάδας θα γίνει σε δύο φάσεις, καθώς πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 25-29 ετών και εν συνεχεία για την ομάδα 18-24 ετών.

Νέες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού αναμένονται τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ