ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Νέα άρση μέτρων - Τι ισχύει από το Σάββατο

Κορωνοϊός: Νέα άρση μέτρων - Τι ισχύει από το Σάββατο
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης που θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο 12 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, αναγνωρίζοντας πως η παρούσα φάση επιτρέπει να γίνουν βήματα προς την ελευθερία, τονίζοντας ωστόσο ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Αναλυτικά, όπως υπενθύμισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού:

- Από 14/06 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.

- Από 12/06 η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα (δηλαδή από τη 01:30 ως τις 05.00 το πρωί).

- Από 01/07 και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.

- Από 12/06 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

- Από 12/06 ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

- Από 12/06 στις 06.00 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος - θεάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.

- Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά.

- Από 01/07 το όριο για τις υπηρεσίες catering - δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.

- Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

«Καμπανάκι» για την Κω

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά στο επιδημιολογικό φορτίο σε συγκεκριμένες περιοχές στη χώρα.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο νησί της Κω, είπε ότι εκεί παρατηρείται αυξημένο ιικό φορτίο και κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Όπως ανέφερε, η αύξηση του ιικού φορτίου στην Κω, οδήγησε στην αλλαγή επιπέδου του νησιού το οποίο πλέον περνάει στην «πορτοκαλί» ζώνη. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο νησί έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση, την ώρα που σε όλη τη χώρα καταγράφονται σημεία υπαναχώρησης του κορωνοϊού.

Στην υπόλοιπη χώρα η πανδημία σημειώνει υποχώρηση σε 24 περιφερειακές ενότητες, ενώ 8 περιοχές αλλάζουν κατηγορία στο χάρτη και παιρνούν στο «πράσινο». Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας, Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Θάσου, Λήμνου και Μήλου.

Στο «κίτρινο» επίσης, παιρνούν άλλες 16 Περιφερειακές Ενότητες οι οποίεςβρίσκονταν στο «πορτοκαλί». Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Βόρειου Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Αχαΐας, Ρεθύμνου, Τήνου, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μυτιλήνης, Κιλκίς, Ηρακλείου, Σύρου, Άνδρου και Καλύμνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ