FOCUS

«Επιχείρηση Ελευθερία»: Νέοι κανόνες για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους - Τι επιτρέπεται

«Επιχείρηση Ελευθερία»: Νέοι κανόνες για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους - Τι επιτρέπεται
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την ώρα που εντείνεται η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την παροχή προνομίων σε εμβολιασμένους, οι πολίτες -μετά την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού- καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα που εκτείνεται σε όλο το εύρος της κοινωνικής ζωής.

Νέοι κανόνες μπαίνουν για τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες, τους εργαζόμενους, τα ταξίδια, την ψυχαγωγία, και την άθληση, ενώ τα καταστήματα αυτού του είδους διαχωρίζονται πλέον σε covid free ή μεικτά.

Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός με τις κυριότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα με την μερική άρση των περιορισμών:

Διαχωρισμός σε covid free καταστήματα

Οι κλειστοί χώροι στα καταστήματα εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης που αναμένεται να λειτουργήσουν στις 15 Ιουλίου διαχωρίζονται σε covid free (αμιγείς) για τους πλήρως εμβολιασμένους πελάτες ή μεικτά (στα οποία εισέρχονται πολίτες με αρνητικό τεστ 48 ωρών). Θα διαχωρίζονται με ειδική σήμανση στις εισόδους τους (covid-free ή μεικτός χώρος) όπου θα υπάρχει ειδική αναφορά για το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης.

Στους μεν πρώτους το ποσοστό πληρότητας φτάνει το 85% και οι εμβολιασμένοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, ενώ στους δεύτερους η πληρότητα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50% και οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα και να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης οι εμβολιασμένοι απαλάσσονται από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, ενώ σε κάθε τραπέζι μπορούν πλέον να κάθονται μέχρι 10 άτομα από 6 άτομα που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Σε θέατρα, κινηματογράφους η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) στους αμειγείς χώρους λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους χωρίς χρήση μάσκας.

Οι ανήλικοι στους κλειστούς χώρους, δηλαδή σε θέατρα και σινεμά, επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και γήπεδα προσέρχονται με δήλωση self test, υπογεγραμμένη από τους γονείς τους. Οι εμβολιασμένοι πελάτες θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και οι ανεμβολίαστοι το αποτέλεσμα του τεστ (rapid η PCR).

Εξαιρουμένων, των γηπέδων, που μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, σε όλους τους υπόλοιπους χώρους θα είναι επιλογή του ίδιου του ιδιοκτήτη/επιχειρηματία αν θα καταστήσει τον χώρο του αμιγή ή μεικτό, και υπάρχει πρόβλεψη για τους ιδιοκτήτες που τυχόν βρεθούν αντιμέτωποι με πολίτες που αντιδρούν να καλούν τις αρχές να επιληφθούν.

Από τις 29 Ιουνίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.

Όσον αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Με μάσκα οι εργαζόμενοι στην εστίαση-ψυχαγωγία

Οι εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και γάντια και να υποβάλλονται σε τεστ. Οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν εντός της επιχείρησης αυστηρούς κανόνες υγείας (πχ τακτικό τεστ, μάσκες ενισχυμένης προστασίας κοκ) και να διευθετήσουν τον τρόπο εργασίας των εργαζόμενων τους, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η αμιγής χρήση ως χώρου εμβολιασμένων. Επίσης, η επιχείρηση μπορεί να έχει μικτή χρήση σε εξωτερικούς χώρους και αμιγή σε εσωτερικούς.

Έλεγχος στην είσοδο των καταστημάτων με εφαρμογή

Στην είσοδο των καταστημάτων, θα γίνεται έλεγχος της κατάστασης των πελατών, εάν δηλαδή είναι εμβολιασμένοι ή όχι με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid -free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Η εφαρμογή θα είναι έτοιμη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ώστε από τις 15/7 που θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι συνάθροισης να μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους για να καταστούν αμιγείς χώροι. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr.

Άρση απαγόρευσης μετακινήσεων

Από τις 29 Ιουνίου, έπαψε να ισχύει το μέτρο του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Τα ταξίδια σε εσωτερικό και εξωτερικό

Με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή με μοριακά τεστ ή rapid test γίνονται τα ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Τα ταξίδια στα νησιά από τις 5 Ιουλίου θα γίνονται για τους ενήλικες με πιστοποιητικό ότι ήδη έχουν νοσήσει, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή Rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη 1η Ιουλίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι ανήλικοι από 12-17, μετακινούνται με οποιουδήποτε τύπου τεστ συμπεριλαμβανομένου και του self-test, ενώ ελεύθερα ταξιδεύουν οι κάτω των 12 ετών και συνίσταται να γίνει self test με την επιστροφή για όλους άνω των 12 ετών. Προς το παρόν από το μέτρο εξαιρούνται η Λευκάδα, η Σαλαμίνα, η Εύβοια και κάτοικοι διαφορετικών νησιωτικών περιοχών που μετακινούνται καθημερινά με θαλάσσια ταξί για λόγους εργασίας καθημερινά ή μένουν πολύ κοντά σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με κοντινά νησιά, οι οποίοι και θα μετακινούνται με self test.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις αξιολογούνται ακόμη τα δεδομένα και σύντομα θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Για τα αεροπορικά ταξίδια σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ταξιδιωτικές οδηγίες, όλοι οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν συμπληρώσει το ηλεκτρονικό έντυπο Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν ταξιδέψουν.

Επίσης οι ταξιδιώτες θα πρέπει:

  • Να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) για COVID-19, έως 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης ή έως 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης της πτήσης στην περίπτωση που φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Rapid Antigen για COVID-19, η
  • Να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
  • Να φέρουν απόδειξη ανάρρωσης από COVID-19, από δύο έως και εννέα μήνες μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen, ή
  • Να κατέχουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ