Θεμιστοκλέους στο CNN Greece: Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο ανοσίας
«Η επιχείρηση "Ελευθερία" κατάφερε να συνδυάσει και να συντονίσει εργαζόμενους από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και να παρέχει στον πολίτη υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Αυτό αποτελεί μία σπουδαία παρακαταθήκη και μία πολύ γερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε και να δημιουργήσουμε το αύριο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί βασικό μεταρρυθμιστικό στόχο της κυβέρνησης. Είναι μία καλοκουρδισμένη ορχήστρα και δείχνει τον δρόμο για την ψηφιακή τεχνολογία. Όσον αφορά το περίφημο τείχος της ανοσίας, είμαστε πολύ κοντά στον στόχο, ειδικά εάν συνυπολογίσουμε και όσους έχουν ήδη νοσήσει και έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία στον ιό».
Τα παραπάνω τονίζει στο CNN Greece και στο ειδικό αφιέρωμα του Data Project, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο βασικός πρωταγωνιστής της εκστρατείας με το συμβολικό όνομα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αναφέρεται σε όλα τα μείζονα ζητήματα που συνδέονται με το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που οργάνωσε ποτέ η χώρα μας. Μιλάει για την ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τους εμβολιασμούς στη νησιωτική Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ο καθολικός εμβολιασμός σε 69 νησιά, με περισσότερες από 2.000 αποστολές, από το νησάκι των Αρκιών μέχρι και τα μεγαλύτερα νησιά, αλλά και στα 19 μεγαλύτερα νησιά, με ποσοστό εμβολιασμού που σήμερα (28 Ιουνίου) φθάνει στο 54%, από 22% που ήταν στις 17 Μαΐου.
Ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλάει με τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό πνεύμα, αναφερόμενος στην αξία των ΣΔΙΤ και υπογραμμίζοντας, ότι «ο εμβολιασμός μας δείχνει το δρόμο, για τη χρησιμοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, τη συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα και που αν αυτό σχεδιαστεί σωστά έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχει».
Όσον αφορά το μεγάλο ερώτημα, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο συνομιλητής μας τονίζει ότι «το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο δημόσιο διάλογο και στη δημόσια σφαίρα συζήτησης. Να θυμίσουμε ότι ήδη έχει γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, η οποία εκτιμά ότι η υποχρεωτικότητα θα είναι η έσχατη λύση για τους υγειονομικούς και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η πειθώ. Η Επιτροπή στην έκθεσή της ειδικότερα, προτείνει μια προσέγγιση 'κλιμακούμενης πρωτοβουλίας' από την πλευρά της Πολιτείας και χαρακτηρίζει την πρόβλεψη για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ως 'έσχατη λύση', υπό προϋποθέσεις και μόνο για το προσωπικό των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και για το προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Μάριου Θεμιστοκλέους, γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Συντονιστή του Εμβολιαστικού Σχεδίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στο CNN Greece:
Κύριε Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα εδώ και έξι μήνες, υλοποιεί για πρώτη φορά στα υγειονομικά της χρονικά, ένα καθολικό εθνικό και μεγαλεπήβολο σχέδιο εμβολιασμού κατά της COVID-19. Βρίσκεστε επικεφαλής της φιλόδοξης και σημαντικής αυτής εκστρατείας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς αποτυπώνετε την συγκεκριμένη προσπάθεια, πώς είναι ο μέχρι σήμερα απολογισμός, ποια τα μαθήματα που έχετε λάβει; Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο;
Η επιχείρηση Ελευθερία αποτελεί το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Για την εκτέλεση του, εργάζονται σε καθημερινή βάση χιλιάδες εργαζόμενοι από πολλούς και διαφορετικούς τομείς τόσο από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η οργάνωση και συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων σαν μία «καλοκουρδισμένη ορχήστρα», αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση που πιστεύω ότι επιτεύχθηκε γιατί στηρίχθηκε σε ένα πρωτοποριακό σχεδιασμό που έγινε με εμμονή στην λεπτομέρεια και στην αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων. Αναφέρομαι στην ψηφιακή τεχνολογία που πάνω σε αυτή στηρίχτηκε το εγχείρημα και έχουμε τη στιγμή αυτή μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία "end to end" σε όλο το σύστημα εμβολιασμού. Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στο να παρέχονται στον πολίτη υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ο πολίτης να μας χαρίζει απλόχερα τη μεγαλύτερη ανταμοιβή που είναι το ευχαριστώ και ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο.
Η διενέργεια της εκστρατείας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα για όλους μας και κυρίως για το τι μπορεί να πετύχει ο δημόσιος τομέας, τοποθετώντας την Ελλάδα πολύ ψηλά, όσον αφορά την οργάνωση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ενός τόσο απαιτητικού project. Ωστόσο εκτιμάτε ότι υπήρχαν κάποιες αστοχίες ή προβλήματα μέχρι σήμερα; Και σε ποιους άλλους τομείς θα μπορούσε να βοηθήσει η εκστρατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ;
Όπως έχω ήδη πει η επιχείρηση "Ελευθερία" κατάφερε να συνδυάσει και να συντονίσει εργαζόμενους και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και να παρέχει στο πολίτη υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Αυτό αποτελεί μία πολύ σπουδαία παρακαταθήκη και μία πολύ γερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε και να δημιουργήσουμε το αύριο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί βασικό μεταρρυθμιστικό στόχο της κυβέρνησης.
Ο εμβολιασμός μας δείχνει το δρόμο, για τη χρησιμοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, τη συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα και που αν αυτό σχεδιαστεί σωστά έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχει.
Παράλληλα με την επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, κινείται και η ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στη νησιωτική χώρα. Σε γενικές γραμμές η εκστρατεία όπως έχετε τονίσει, πηγαίνει αρκετά ικανοποιητικά. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα νησιά, όπως Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λήμνος, Σάμος, που εμφανίζουν διστακτικότητα στους εμβολιασμούς. Υπάρχει κάποιο έκτακτο σχέδιο για ενημέρωση και γενικότερα βελτίωση των συνθηκών σε αυτές τις περιοχές; Τι απαντάτε στους αρνητές των νησιών αυτών, την ώρα μάλιστα που αποτελούν περιοχές με μεγάλο αριθμό τουριστών;
Η νησιωτικότητα αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας και ευθύς εξαρχής από το τέλος Δεκεμβρίου που ξεκίνησε ο εμβολιασμός τα νησιά μας αποτέλεσαν ξεχωριστό αυτοτελές βραχίονα της Επιχείρησης Ελευθερίας.
Όταν ξεκινήσαμε δεσμευτήκαμε ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και θα μεταφέρουμε και θα διενεργήσουμε εμβολιασμούς και στα πιο απομακρυσμένα σημεία και στις πιο μικρές κατοικημένες νησίδες.
Ολοκληρώσαμε τον καθολικό εμβολιασμό σε 69 νησιά. Με περισσότερες από 2.000 αποστολές εμβολιάσαμε από το νησάκι των Αρκιών μέχρι και τα μεγαλύτερά μας νησιά. Εφαρμόσαμε από τα μέσα Μαΐου την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» και ήδη έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα με εντυπωσιακές μεταβολές στην εμβολιαστική κάλυψη. Επίσης, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός σε 19 μεγάλα νησιά, με ένα ποσοστό εμβολιασμού που αγγίζει σήμερα το 54% από 22% που ήταν στις 17 Μαΐου.
Στις περιπτώσεις εκείνες που θα περιμέναμε μία καλύτερη συμμετοχή γίνεται καθημερινή προσπάθεια και από τις τοπικές αρχές να αυξήσουμε τη συμμετοχή του κόσμου ενημερώνοντας τον πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελούν το ισχυρότερο μέσο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα άτομα τα οποία αγαπάμε, και το ισχυρότερο μέσο για να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, σε μία φυσιολογική οικονομική και κοινωνική ζωή.
Καθώς έχετε όλα τα δεδομένα στα χέρια σας, πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε αγγίξει ένα ικανοποιητικό βαθμό ανοσίας, μέσω του εμβολιασμού;
Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί πάνω από 8,175 εκατ. εμβολιασμοί (28 Ιουνίου), με 4,750 εκατ. πολίτες να έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ποσοστό 45% και 3,650 εκατ. πολίτες, που έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις, ποσοστό 35%. Η ημερήσια δυναμικότητα μας είναι κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού εξαρτάται από δύο παράγοντες, λέγαμε πριν λίγο καιρό, από τις παραδόσεις των εμβολίων και από τη συμμετοχή του πληθυσμού. Σήμερα υπάρχουν άφθονα εμβόλια και ραντεβού για όλους τους Έλληνες και κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Σίγουρα είμαστε πολύ κοντά στον στόχο της ανοσίας ειδικά εάν συνυπολογίσουμε και όσους έχουν ήδη νοσήσει και έχουν ανοσία στον ιό.
Κύριε Γενικέ, θα ήθελα να μας πείτε ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή μέχρι σήμερα που κληθήκατε να διαχειριστείτε, όσον αφορά την εκστρατεία του εμβολιασμού;
Σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα υπάρχουν σε καθημερινή βάση πολλές προκλήσεις και πολλά θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Όσοι είμαστε επιφορτισμένοι με την διεκπεραίωση της επιχείρησης Ελευθερίας είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιλύονται όλα τα θέματα με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στηριζόμενοι στους τρεις άξονες του σχεδιασμού στην ασφάλεια, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη διαφάνεια.
Παρά το γεγονός ότι έχετε επιχειρησιακό ρόλο, εν τούτοις, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν τελικά ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή εθελοντικός;
Το θέμα της υποχρεωτικότητας είναι κάτι το οποίο παραμένει πάντοτε ανοιχτό ειδικά στους εργαζόμενους εκείνους που το επάγγελμά τους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις και σημαντική μετάδοση σε πολύ ευάλωτους πληθυσμού. Και πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους υγειονομικούς. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναμένεται να βρεθεί στο δημόσιο διάλογο και στη δημόσια σφαίρα συζήτησης. Μην ξεχνάμε, ότι υπάρχει η Γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής η οποία εκτιμά ότι η υποχρεωτικότητα θα είναι η έσχατη λύση για τους υγειονομικούς και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η πειθώ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο εμβολιασμός είναι θέμα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης και όλοι μας οφείλουμε να εμβολιαστούμε και να προστατεύσουμε τους οικείους μας και τους ευπαθέστερους.
Ποια εμβόλια αναμένονται από το φθινόπωρο; Ήδη μας έχετε ανακοινώσει ότι υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ για τον ερχομό του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax.
Μέχρι στιγμής αναμένουμε την έγκριση του εμβολίου της Curevac και ίσως αργότερα του εμβολίου της Sanofi και έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές συνομιλίες για περαιτέρω συμβάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των φαρμακευτικών εταιριών Novavax (έως 200.000.000 δόσεις στην Ε.Ε.) και Valneva (έως 60.000.000 δόσεις στην ΕΕ).