ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση η Επιτροπή Ειδικών - Συνεδριάζουν την Πέμπτη για νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση η Επιτροπή Ειδικών - Συνεδριάζουν την Πέμπτη για νέα μέτρα
AP Photo/Petros Giannakouris

Στη «σκιά» της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία «δείχνει τα δόντια της» και στη χώρα μας, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να φτάνει σε υψηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα, συνεδριάζει την Πέμπτη η ολομέλεια της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσουν τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ανάσχεση του νέου πανδημικού κύματος.

Τα θέματα συζήτησης στην ατζέντα της επιτροπής είναι αρκετά. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η επέκταση των υποχρεωτικών τεστ για τους εργαζόμενους στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.

Θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα της επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους κλάδους για τους οποίους ισχύει σήμερα, δηλαδή τους εργαζομένους σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιο ότι θα παρθεί και κάποια απόφαση επ' αυτού.

Ήδη σήμερα, Τετάρτη, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων, η οποία λύνει τα χέρια της επιτροπής ώστε να εισηγηθεί και η κυβέρνηση να αποφασίσει, την επέκταση της υποχρεώτικοτητας και για άλλους κλάδους. Η τροπολογία εισάγεται αύριο, Πέμπτη, για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ορίζεται στην τροπολογία, καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη δόση του εμβολιασμού όσων εκ των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η 16η Αυγούστου ενώ για τους υγειονομικούς είναι η 1η Σεπτεμβρίου.

Ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε αναστολή, άνευ αποδοχών, ενώ θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις προς αναπλήρωση.

Στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών θα τεθεί και το ενδεχόμενο τοπικών lockdown και σε άλλα νησιά, πέρα από αυτό της Μυκόνου, στην οποία ισχύουν ήδη έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στη Μύκονο, πάντως, δέσμευση της κυβέρνησης είναι πως τη Δευτέρα, εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση, θα αρθούν τα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της τοπικής έξαρσης.

Οι περιοχές οι οποίες προβληματίζουν τους ειδικούς είναι αρκετές. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ανακοινώσεις σχετικά με όσα συζητηθούν στην επιτροπή, αναμένεται -εκτός απροόπτου- να γίνουν στην καθιερωμένη ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Δείκτης Θετικότητας: Ποιες περιοχές εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 Ιουλίου 2021 - 18 Ιουλίου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων και 0.81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%.

Οι περιοχές που ξεπέρασαν κατά πολύ αυτό το ποσοστό, είναι κυρίως οι περιοχές που είχαν έντονο επιδημιολογικό φορτίο τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στα ύψη στο Ρέθυμνο, όπου αγγίζει το 4,85%, ενώ ακολουθούν η Πάρος με 4,31%, η Μύκονος με 4,06%, η Καρδίτσα με 2,51%, η Μήλος με 2,47% και η Σαντορίνη με 2,23%.

Την ίδια στιγμή δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την εισαγωγή νέων ασθενών, εξιτηρίων και θανάτων από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου. Οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 820, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 494. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.66.

Ανησυχία Παγώνη για τις πιέσεις στο ΕΣΥ

Την ανησυχία της για την πίεση που πρόκειται να δεχθεί ξανά το ΕΣΥ αν δεν τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και οι πολίτες δεν εμβολιαστούν εξέφρασε μιλώντας στο newsbomb.gr, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Ο αριθμός των νοσηλειών έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Σταδιακά αυξάνονται οι νοσηλείες στις απλές κλίνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Παγώνη και συνεχίζει: «Τις επόμενες 20 μέρες θα φανεί αν αυτή η σταδιακή αύξηση θα οδηγήσει και σε αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ. Αυτό που κοιτάμε πολύ προσεχτικά είναι το ποσοστό αυτής της αύξησης των νοσηλειών- κινείται αργά και ελεγχόμενα ή θα κάνει κάποιο μεγάλο ξέσπασμα;».

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, η κα Παγώνη είχε αναφέρει πως το ποσοστό εμβολιασμού των νοσοκομειακών γιατρών έχει φτάσει το 94,7%. Οπως είπε το υπόλοιπο ποσοστό είναι αυτοί που περνούν τη νόσο και δεν μπορούν να εμβολιαστούν τώρα και θα εμβολιαστούν μετά από κάποιους μήνες σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες.

Το ποσοστό εμβολιασμού των νοσηλευτών είναι μικρότερο είπε η κα Παγώνη. «Από ότι ξέρω από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ είναι πάνω από 80%», σημείωσε και τόνισε πως θα πρέπει να αυξηθούν και τα ποσοστά των νοσηλευτών.

Τη διπλή ανησυχία της ιατρικής κοινότητας, που είναι αφενός η τυχόν επέκταση της νόσου στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων εξέφρασε ο καθηγητής Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον Ant1.

Χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη τη χαλάρωση στα νησιά», με αφορμή τη Μύκονο και πρότεινε «να πηγαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι στα νησιά». Τέλος εκτίμησε ότι, είναι «μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αν θέλουμε να σταματήσουμε το 4ο κύμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ