ΕΛΛΑΔΑ

Νovartis: Με «κουκούλες» οι προστατευόμενοι μάρτυρες για δύο ακόμα χρόνια

Νovartis: Με «κουκούλες» οι προστατευόμενοι μάρτυρες για δύο ακόμα χρόνια
ΙΝΤΙΜΕ / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Δεν βγαίνουν οι «κουκούλες» των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis καθώς με διάταξη της Οικονομικής Εισαγγελίας παρατείνεται το καθεστώς ανωνυμίας τους για ακόμη δύο χρόνια. 

Η Οικονομική Εισαγγελία, ως η μόνη αρμόδια να αποφασίσει, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 2928/2001, έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι οι οποίοι προβλέπονται από το νόμο για την άρση της εν λόγω ιδιότητας τους.

Κατόπιν αυτού εξέδωσε διάταξη με την οποία παραμένουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» για άλλα δύο χρόνια, «κατόπιν ελέγχου της συνδρομής των νομίμων και ουσιαστικών προϋποθέσεων και αιτιολογημένου αιτήματος της ΥΜΕ (Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες «υπαγωγής στο πρόγραμμα προστασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης», εξετάστηκαν με άκρα μυστικότητα ως μάρτυρες στον Άρειο Πάγο, στο πλαίσιο της διερεύνησης των ενδεχόμενων παρεμβάσεων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Ήδη η ανάκριση με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο βαίνει στην τελική ευθεία της ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθεί κατάλογος μαρτύρων υπεράσπισης, προτού κληθούν σε απολογία ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και τα τυχόν άλλα πρόσωπα που προκύψουν ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση.

Τι είχε προηγηθεί

Είχε προηγηθεί η διαφωνία μεταξύ της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου (η οποία αποχώρησε στα τέλη Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας) και της ανακρίτριας στην υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου για τον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευόμενων μαρτύρων.

Σε αντίθεση με την ανακρίτρια η κα Θεοδώρου με πρόταση 46 σελίδων ζητούσε να καταθέσουν οι δύο μάρτυρες με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους «για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση», υποστηρίζοντας ότι μεταξύ της έρευνας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και της έρευνας για τις πρακτικές που εφάρμοζε η Νovartis δεν υπάρχει καμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο.

Ανέφερε μάλιστα η εισαγγελική λειτουργός ότι τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή».

Κατόπιν αυτών, συνεδρίασε το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, τα μέλη του οποίου έκριναν ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν επί της ουσίας αλλά οι εισαγγελείς που έχουν την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν για την τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων. Αν δηλαδή θα αρθεί η προστασία τους ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ