ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τρίτη δόση εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικούς από 30/09

Κορωνοϊός: Τρίτη δόση εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικούς από 30/09
INTIME

Οι ηλικιωμένοι στις μονάδες φροντίδας, οι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, παίρνουν σειρά για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Η τρίτη δόση θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα και ησχετική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού με περισσότερα από 6,5 εκατ. άτομα να έχουν εμβολιαστεί. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στο νοσοκομείο και του θανάτου. Το γεγονός ότι ο κορωνοϊός είναι μια νόσος του αναπνευστικού, έδωσε από την αρχή τη θεώρηση ότι η προστασία που θα προσφέρει θα είναι βραχύχρονη, τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης η κυρία Θεοδωρίδου.

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά από 5-6 μήνες. Η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού αποτέλεσε κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω των εμβολίων. Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης. Το σκεπτικό στράφηκε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού που θα είχαν μια μεγαλύτερη ανάγκη για μια τρίτη δόση. Η πρώτη ομάδα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεύτερη κατηγορία είναι όσοι λόγω ηλικίας έχουν μειωμένα αντισώματα και τρίτη κατηγορία όσοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό, συνέχισε η ίδια.

Στη συνέχεια υπενθύμισε πως η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έκανε θετική γνωμοδότηση για χορήγηση τρίτης δόσης κατ’ αρχάς στους ανοσοκατασταλμένους, που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα.

Όπως είπε, βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση για χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν η ηλικία των ατόμων.

Σε αυτό το σημείο τόνισε πως τα άτομα που παίρνουν σειρά για εμβολιασμό με την τρίτη δόση είναι οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικία άνω των 60 ετών.

Υπογράμμισε ότι «ο αυξημένος κίνδυνος σε άτομα άνω των 60 ετών αποτυπώνεται με επιδημιολογικά στοιχεία», ενδεικτικά «η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών 60-79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 59,02% και αντιστοίχως σε θανάτους το 48%».

Έχουμε αξιόλογες ανοσολογικές μελέτες στη χώρα από το ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Λάρισας και το ΕΚΠΑ, όπου φαίνεται πως η χημική και η κυτταρική ανοσία με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζονται μια ενίσχυση με τρίτη δόση, είπε η κυρία Θεοδωρίδου και επανέλαβε πως η χορήγηση τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση.

Τρίτος παράγων που μπορεί να επηρεάσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι η αυξημένη έκθεση. «Εδώ, το κύριο ''παρών'' το δίνουν οι υγειονομικοί», συνέχισε η καθηγήτρια.

«Με βάση τα δεδομένα, έχουν αυξημένο κίνδυνο και μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική σύμπτωση γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση στο περιβάλλον εργασίας» συνέχισε. Η τρίτη δόση θα γίνει έπειτα από 6 έως 8 μήνες στους υγειονομικούς.

Από το CDC αναμένεται να δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση, πρόσθεσε. «Θα έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα συγκέντρωση πολλών δεδομένων που ίσως και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την ελπίδα μας ότι αυτή η τρίτη δόση να αποτελεί και την τελική δόση ενός εμβολιαστικού σχήματος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από το Ισραήλ, όπου φαίνεται ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δείχνει να είναι αποτελεσματική καθώς τα μισά άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση υπερδιπλασίασαν τον τίτλο αντισωμάτων που είχαν.

«Ίσως η τρίτη δόση να αποτελεί και την τελευταία δόση στο συνολικό εμβολιασμό κατά του κορωνοιού» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου. Ερωτηθείσα για το αν θα έπρεπε να περιμένουμε την επίσημη σύσταση του ΕMA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για να συστήσουμε την τρίτη δόση στους άνω των 60, η κυρία Θεοδωρίδου άφησε να εννοηθεί ότι κάθε χώρα χαράζει την δική της γραμμή. «Θα θέλαμε να είναι πιο έγκαιρη η απόφαση του ΕΜΑ» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τώρα στόχος μας είναι να προστατέψουμε τον πληθυσμό και να προλάβουμε ενδεχομένως πιο άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.

Σε ερώτηση για το αν γίνονται συζητήσεις για επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως συζητήσεις γίνονται, απλώς προτεραιοποιούνται τα θέματα ανάλογα με τα στοιχεία και τα δεδομένα.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Μη υποχρεωτική η τρίτη δόση

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική. Ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η αναμνηστική δόση, είπε, αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί περισσότερο η προστασία.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει πάνω από 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους.

Όπως είπε, η πλατφόρμα για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που διαμένουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Προσέθεσε ότι η λίστα των δικαιούχων για τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται 6μηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.

Επιπλέον τόνισε πως περίπου 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία αφορά σε νέους ανθρώπους.

Τα ποσοστά του εμβολιασμού στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες

  • 35-39: Το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 60,4%
  • 30-34: Το 59,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 60%
  • 25-29: Το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 59,7%
  • 18-24: Το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 51,3%
  • 15-17: Το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 30% (98.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί).
  • 12-14: Το 15,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 17,44% (56.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ