ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για τα κρούσματα σε παιδιά - Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για τα κρούσματα σε παιδιά - Οι κινήσεις της κυβέρνησης
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες, εντούτοις παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των παιδιών. Κυβέρνηση και ειδικοί καλούν σε όλους τους τόνους τους γονείς να προχωρήσουν με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων προκειμένου να έχουν αξιόπιστη ασπίδα προστασίας έναντι του ιού. 

Προκειμένου, δε, να ενημερωθούν καλύτερα και να κινητοποιηθούν οι γονείς, η κυβέρνηση αναλαμβάνει δύο ακόμη πρωτοβουλίες: να ενημερώνει αναλυτικά για τον αριθμό των παιδιών που νοσούν από κορωνοϊό, καθώς και να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκαλούν δισταγμό έναντι του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, κάθε Τετάρτη θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αναλυτικά τα στοιχεία για τα παιδιά από 4 έως 17 ετών που νοσούν, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στην ηλικιακή αυτή ομάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία που βασίζεται στη δυνατότητα εμβολιασμού, το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας εντός των σχολείων αλλά και στο προαύλιο αλλά και το αυξημένο testing.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα και ανάλογα με αυτά θα εξελίσσεται και η παρέμβαση της κυβέρνησης» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στα μέσα Αυγούστου ένα στα πέντε κρούσματα εντοπιζόνταν σε παιδί, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε ένα στα τέσσερα κρούσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ φαίνεται ότι μετά την έναρξη του σχολικού έτους έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Για ένα στα τρία παιδιά που νοσούν έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ.

Τα στοιχεία για το ποσοστό εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους απηύθυνε εκ νέου σήμερα από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ για την παιδεία, η υπουργός Παιδείας που δέχθηκε κριτική για τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρουσίασε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι με ποσοστό που ξεπερνά το 82%, ενώ το ποσοστό στους μαθητές λυκείου (15-18 ετών) που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση ανέρχεται στο 35% και στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου (12-14 ετών) στο 17%. Στα πανεπιστήμια τα ποσοστά είναι πιο υψηλά με το ποσοστό εμβολιασμού στους φοιτητές να αγγίζει το 75,5%. Στο διοικητικό προσωπικό το ποσοστό ανέρχεται στο 87%, ενώ στα μέλη ΔΕΠ ξεπερνά το 91%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ξεπεράσαμε τα 11,9 εκατ. εμβολιασμούς. Το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες. Βάση των ίδιων στοιχείων το 65,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 98.000 έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών και 56.000 παιδιά από 12-14 έτη.

Ειδικότερα:

  • 18 έως 24 ετών: 50,2% έχουν εμβολιαστεί – 51,3% με τα ραντεβού
  • 15 έως 17 ετών: 28,7% έχουν εμβολιαστεί – 30% με τα ραντεβού
  • 12 έως 14 ετών: 15,7% έχουν εμβολιαστεί – 17,44% με τα ραντεβού

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς από τους παιδιάτρους, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι εντός της εβδομάδας θα βγει πρόσκληση για να υπογραφούν συμβάσεις, ώστε στις αρχές του Οκτωβρίου, κατά το χρονοδιάγραμμα, να γίνουν εμβολιασμο.

Κορωνοϊός: Δεκαέξι ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων

Live ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό

Παράλληλα, ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 κατά της νόσου του κορωνοϊού, διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 4 μμ.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Τα ερωτήματα θα μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από σήμερα, Δευτέρα 20/9, ως και αύριο Τρίτη 21/9 στις 2 μμ, στη φόρμα https://forms.gle/7qVHt6NfTASWHxCw5.

Δείτε την ενημερωτική εκδήλωση εδώ:

«Καμπανάκι» από την Ματίνα Παγώνη για τα παιδιά

Την ανησυχία της για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε μικρές ηλικίες και συγκεκριμένα σε παιδιά εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, καλώντας παράλληλα τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έναντι του κορωνοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ένα στα τρία παιδιά νοσούν με κορωνοϊό έναντι ενός στα πέντε παιδιά που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κλπ. Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία», δήλωσε.

«Εμβολιασμός και των παιδιών άνω των 5 ετών, εάν δεν έχει ελεγχθεί η επιδημία μέχρι τέλος Οκτωβρίου»

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα αρχίσουν κάποιες χώρες να εμβολιάζουν παιδιά σε μικρότερες ηλικίες, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν αυτό το βήμα».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Τούντας τόνισε πως «εάν τα πράγματα χειροτερέψουν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου την επιδημία, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εμβολιασμού και των παιδιών άνω των 5 ετών».

«Τα παιδιά μας τα εμβολιάζουμε εδώ και δεκαετίες υποχρεωτικά για να μπορούν να γραφτούν στο σχολείο με μια σειρά από εμβόλια τα οποία έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, μέσα ακριβώς στην ίδια αναγκαιότητα και λογική δεν πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους», επεσήμανε.

BioNTech/Pfizer: Αποτελεσματικό και ασφαλές για τις ηλικίες 5-11 ετών το εμβόλιο

Αποτελεσματικό και ασφαλές για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είναι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer κατά της Covid-19, ανακοίνωσε η εταιρία BioNTech, παραπέμποντας στα αποτελέσματα της σχετικής κλινικής έρευνας.

Σύμφωνα με την εταιρία, η έρευνα έδειξε ότι τόσο η ανοσολογική αντίδραση όσο και οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι παρόμοιες με αυτές της ηλικιακής ομάδας 16-25 ετών. Στα παιδιά 5-11 ετών χορηγήθηκε ωστόσο το ένα τρίτο της δόσης των 30 μικρογραμμαρίων, ενώ μεταξύ των δύο δόσεων μεσολάβησε διάστημα τριών εβδομάδων.

Τα δεδομένα της κλινικής έρευνας emθα υποβληθούν το συντομότερο δυνατό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και στην αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία FDA, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρίες. «Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να υποβάλουμε στις ρυθμιστικές αρχές τα αποτελέσματα για τα παιδιά σχολικής ηλικίας πριν από την αρχή της χειμερινής περιόδου», δήλωσε ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν. Έως το τέλος του έτους αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών για τις ηλικίες 2-5 ετών και 6 μηνών - 2 ετών.

Συμπτώματα επί τρεις μήνες

Εν τω μεταξύ, καθώς ολοένα και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19», που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα επί μήνες μετά την ανάρρωση του ασθενούς, σχεδόν ποτέ δεν κρατάει περισσότερο από τρεις μήνες στην περίπτωση των παιδιών.

Τα συμπτώματα των παιδιών και των εφήβων σπανιότατα διαρκούν πάνω από 12 εβδομάδες, αντίθετα με τους ενήλικες που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς περισσότερους μήνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πέτρα Τσίμερμαν της Σχολής Επιστημών και Ιατρικής του ελβετικού Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ,, οι οποίοι αξιολόγησαν έως τώρα 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 19.500 παιδιά, και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας «Pediatric Infectious Disease Journal», βρήκαν, επίσης, ότι η παραλλαγή Δέλτα δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο στα παιδιά, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, καθώς επίσης ότι τα περισσότερα παιδιατρικά περιστατικά είναι ήπια ή ασυμπτωματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ