ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα σε νομούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα σε νομούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
ΙΝΤΙΜΕ

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας στην βόρεια Ελλάδα εκφράστηκε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, από τους κ.κ. Μίνα Γκάγκα, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αλλά και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, έκρουσαν το κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως τόνισαν, τα κρούσματα στη χώρα σταθεροποιούνται, ωστόσο, παρατηρείται αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Μίνα Γκάγκα: «Καμπανάκι» για τη βόρεια Ελλάδα

«Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει», ξεκίνησε την ενημέρωση η κ. Γκάγκα.

«Δείχνει να σταθεροποιείται ωστόσο υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων από 11 εως 36% σε νομούς της βόρειας Ελλάδας. Τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν», σημείωσε.

«Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά,

Σαφώς καλύτερα πάνε τα πράγματα με τον εμβολιασμό, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Παπαυεαγγέλου: Αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών

«Στην Ανατολική και Δυτική Μακεδονία υπάρχει διπλασιασμός των κρουσμάτων στην Ξάνθη, και κατά 60% στην Κοζάνη», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Παπαυεαγγέλου.
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης», υπογράμμισε, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως οι εισαγωγές είναι περισσοτερες από τα εξιτήρια στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 18 ετών. «Η μετάλλαξη Δελτα χτυπά και νεότερες ηλικίες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες 5-20 ετών αυξήθηκε μόλις κατά 16% που οφείλεται στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, ενώ δεν παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες.

Όπως τόνισε επίσης, «επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους».

Η κ. Παπαευαγγέλου, παράλληλα, επανέλαβε την έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.

Ευχάριστο, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά, σημειώνοντας πως το 24% των εφήβων δηλαδή ένας στους τέσσερις έχει κάνει μια δόση εμβολίου.

Αναφερόμενη επίσης στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης όπου έκλεισαν δύο τμήματα, είπε ότι ο δείκτης θετικότητας στην περιοχή εμφανίζεται αυξημένος με 5,4%, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο ανά την επικράτεια.

Μαγιορκίνης: Σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης

Για τάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης της επιδημίας στην Ελλάδα, για τέταρτη συνεχή εβδομάδα μίλησε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επίσης παρατήρησε σαφή σημεία βελτίωσης στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε δεύτερη εβδομάδα με υψηλό αριθμό εκτελούμενων τεστ, ενώ ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι θετικότητες κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες, όμως, έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην αύξηση της επιδημικότητας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που καταγράφονται ήδη χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα.

«Δυστυχώς σε όποιες από αυτές τις περιοχές καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού αναμένουμε, με σημαντική βεβαιότητα, ταχύτερη αύξηση της επιδημίας, καθώς και υψηλότερη νοσηρότητα», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. επαναλαμβάνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυναμικής παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Να σημειωθεί ότι στο «κόκκινο επίπεδο» του επιδημιολογικού χάρτη covid-19 της Πολιτικής Προστασίας ανέβηκαν οι περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης και Καστοριάς, οι οποίες πλέον έχουν τεθεί σε μίνι lockdown. Ενώ μια εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού μπήκαν δύο τμήματα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη -τα πρώτα για φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ