ΕΛΛΑΔΑ

Kρήτη: Ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ

Kρήτη: Ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ
ΙΝΤΙΜΕ

Ισχυρή μετασεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναστατώνοντας τους κατοίκους. 

Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο μετασεισμός σημειώθηκε 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και είχε εστιακό βάθος 13.3 χιλιόμετρα.

Είναι ένας από τους ισχυρότερους μετασεισμούς που σημειώνονται στην περιοχή μετά τα καταστροφικά 5,8 Ρίχτερ που προκάλεσαν τον θάνατο ενός άνδρα, τον τραυματισμό 35 ατόμων και σοβαρές ζημιές.

Παπαδόπουλος: Για τουλάχιστον ένα μήνα θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί

Για τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη και τι έπεται να ακολουθήσει μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Mega.

«Ο σεισμός ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών. Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο και η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Λέκκας: Μετασεισμοί πάνω από 5 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τον καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ «ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος», ενώ όπως είπε αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

«Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να φτάσουν το 5,1 5,2 Ρίχτερ» σημείωσε.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτήρια μπροστά τους.

Στο «χορό» των Ρίχτερ - Κοντά στους 100 οι μετασεισμοί

Έντονη ανησυχία επικρατεί και για τους μετασεισμούς που συνεχίζονται. Σχεδόν 100 έχουν σημειωθεί από χτες στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί εντάσεως 4,4 ρίχτερ αμφότεροι, στις 23.10 και στις 00.37 μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας νέο κύμα ανησυχίας.

Στις 02.13 σημειώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 3,5 ρίχτερ στα 22 χλμ. ΒΔ της Άρβης και σε εστιακό βάθος 13.5 χλμ

13 λεπτά αργότερα, ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά, στο θαλάσσιο χώρο, 21 χλμ ΝΔ της Άρβης, με 3,2 ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χλμ, για να επανέλθει μόλις 3 λεπτά αργότερα με 3,5 ρίχτερ στα 15,9 χλμ εστιακό βάθος.

2,6 ρίχτερ σημειώθηκε 02.44 τα ξημερώματα σε εστιακό βάθος 5 χλμ, 1,9 ρίχτερ στα 17 χλμ ΒΔ της Άρβης στις 03.16, 2 λεπτά αργότερα 2.5 ρίχτερ στην υποθαλάσσιο χώρο στα 26 χλμ Ν της Άρβης, 2,4 ρίχτερ στις 03.49 και 2,9 ρίχτερ στις 03.54.

Στις 06.03 το πρωί σημειώθηκε δόνηση 3 ρίχτερ σε απόσταση 25 χλμ. ΔΒΔ της Άρβης, σε εστιακό βάθος 5 χλμ.

2,6 ρίχτερ σημειώθηκαν στις 07.23 το πρωί.

Και η ακολουθία συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ