ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σάρωσε Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα - Άφησε πίσω μεγάλες καταστροφές

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σάρωσε Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα - Άφησε πίσω μεγάλες καταστροφές
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλος» κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Έκλεισαν δρόμοι, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις, υπερχείλισαν ποτάμια και χείμαρροι, καταστράφηκαν καλλιέργειες, πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ δεν έλειψαν εγκλωβισμοί πολιτών στα ορμητικά νερά. Την Κυριακή αν και οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν, δεν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη Θεσσαλονίκη υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ εκτεταμένες διακοπές εντοπίζονται στο ευρύτερο οδικό δίκτυο. Στις Σέρρες γέφυρα «βυθίστηκε» από την υπερχείλιση ποταμού, ενώ στο Αγρίνιο εκκενώθηκε οικισμός λόγω ανόδου της στάθμης στη Λίμνη Λυσιμάχεια. Πολλές οι καταστροφές στο Μεσολόγγι από τις πλυμμύρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το voria.gr, κλειστός μέχρι νεωτέρας θα παραμείνει ο δρόμος Λαγκαδά - Ασσήρου λόγω εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Μπάλλος».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμο Λαγκαδά, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός καθώς υποχώρησε το οδόστρωμα, ως επίπτωση της έντονης κακοκαιρίας, και η χρήση του οδικού δικτύου κατέστη μη δυνατή.

Παράλληλα, στην κοινότητα Ταγαράδων του δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη οι κάτοικοι έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα για περισσότερες από οκτώ ώρες, σύμφωνα με το grtimes.gr. Επιπλέον, με την υπερχείλιση του ποταμού Ανθεμούντα από εχθές, έσπασαν σωλήνες σε μερικά σημεία κατά μήκος του ποταμού, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις της κοινότητας Ταγαράδων κατά την άντληση νερού και να θολώσει το νερό.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην προέκταση της οδού Μ.Αλεξάνδρου, από Σίνδο προς Βιολογικό και από την προέκταση Πόντου προς Σίνδο, στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στα ακόλουθα σημεία:

1) ΕΠ.Ο Λαγκαδικίων-Σχολαρίου στο ύψος του 3ου χλμ.
2) Εθν. Αντιστάσεως Δήμου Καλαμαριάς, από το ύψος της συμβολής της με τον κόμβο Κ13 Περιφερειακής οδού έως τη συμβολή της με την οδό Αιγαίου.
3) Οδός Αεροπορίας στη Θέρμη, συνεπεία έντονης βροχόπτωσης
4) Οδός Ταγαράδων δήμου Θέρμης
5) Ανώνυμη οδός στο φράγμα Θέρμης δήμου Θέρμης, συνεπεία έντονης βροχόπτωσης.
6) Ανώνυμη οδός ύψος Ανθεμούντα στα Βασιλικά δήμου Θέρμης.
7) 90ο χλμ. Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Καβάλας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη (έξω από Ασπροβάλτα.
8) 14ο χλμ επαρχιακής οδού Ρεντίνας Λαγκαδά δήμου Βόλβης, στην κοινότητα Ευαγγελισμού.

Ανησυχία για το αεροδρόμιο λόγω ποταμού Ανθεμούντα

Εν τω μεταξύ, προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο πλημμύρας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετά από μια νέα ισχυρή νεροποντή παρόμοια με αυτή που έφερε η κακοκαιρία «Μπάλλος», απηύθυνε ο δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα voria.gr, έκανε λόγο για καθυστερήσεις από πλευράς πολιτείας για τη διευθέτηση του ποταμού Ανθεμούντα που διατρέχει δύο νομούς -Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής- και ουσιαστικά καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο, δίπλα από το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανθεμούντας υπερχείλισε χθες βράδυ λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος, με αποτέλεσμα να σκεπαστεί από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Ο δήμαρχος Θέρμης χτύπησε για μια ακόμη φορά καμπανάκι κινδύνου προς το υπουργείο Υποδομών, λέγοντας ότι, αν δεν γίνουν έγκαιρα οι μελέτες για να ξεκινήσουν έργα διευθέτησης της κοίτης του ποταμού, είναι πιθανόν σε μια μεγαλύτερη κακοκαιρία να πλημμυρίσει το αεροδρόμιο, καθώς, όπως ανέφερε, μετά τη γέφυρα στην επαρχιακή οδό, υπάρχει μια μικρότερη προς το αεροδρόμιο και μετά δεν υπάρχει τίποτα ώστε να συγκρατήσει το νερό σε περίπτωση μεγαλύτερης κακοκαιρίας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι το ποτάμι παρέσυρε μέχρι και κολόνες της ΔΕΗ από το υπό κατασκευή έργο στη Γαλάτιστα, με αποτέλεσμα να φρακάρουν όταν έφτασαν στο ύψος της γέφυρας όπου τελικά υπερχείλισε.

Για το αν είχαν γίνει ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η πλημμύρα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Δεν είναι ευθύνη του δήμου, αλλά της Περιφέρειας, για αυτό το συγκεκριμένο ποτάμι έχουν γίνει γέφυρες με προδιαγραφές πλημμυρικής ζωής 50 ετών. Ας ξυπνήσουν επιτέλους στο υπουργείο να προχωρήσουν γρήγορα τις μελέτες για τη διευθέτηση γιατί το επόμενο φαινόμενο θα είναι στο αεροδρόμιο. Αν περνούσε το νερό από αυτή τη γέφυρα και έφτανε στην επόμενη, που είναι πιο χαμηλή, θα πλημμυριζε το αεροδρόμιο, και αυτό θα είναι ντροπή για μια χώρα».

Οι εξηγήσεις της Εγνατίας Οδού

Εξηγήσεις για την ταλαιπωρία εκατοντάδων οδηγών στο τμήμα της Εγνατίας Οδού Καβάλα-Θεσσαλονίκη χθες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας έδωσε η εταιρία.

Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης, η Εγνατία Οδός Καβάλας-Θεσσαλονίκης έκλεισε περίπου στο ύψος της λίμνης Βόλβης, προκαλώντας πολύωρη ταλαιπωρία σε εκατοντάδες οδηγούς που εκείνη την ώρα κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο.

Μία μέρα μετά, η Εγνατία Οδός ΑΕ διευκρινίζει, ότι το κλείσιμο του δρόμου οφείλεται σε «εξωγενή» παράγοντα (απόφραξη παρακείμενου ρέματος) και όχι σε ελλιπή ή κακή συντήρηση των τεχνικών του αυτοκινητόδρομου και ότι μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος, τις πρώτες πρωινές ώρες, ανεστάλη η λειτουργία του σταθμού διοδίων της Ασπροβάλτας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εγνατίας Οδού ΑΕ:

«Το απόγευμα της Παρασκευής 15/10/21 και ενώ η κακοκαιρία «Μπάλλος» ήταν σε πλήρη εξέλιξη, διεκόπη η κυκλοφορία στο 378χλμ της Εγνατίας οδού, λόγω εισροής μεγάλου όγκου υδάτων και λάσπης στο οδόστρωμα κατά μήκος της οδού.

Το συμβάν παρατηρήθηκε από την απόφραξη παρακείμενου ρέματος (που προκλήθηκε από φερτά υλικά και κορμούς δέντρων) και παρά το γεγονός ότι τα τεχνικά του αυτοκινητοδρόμου ήταν καθαρά και σε πλήρη λειτουργία!!

Το αποτέλεσμα ήταν ο υδάτινος όγκος να υπερχειλίσει την φυσική κοίτη του ρέματος και να κινηθεί ανεξέλεγκτα μέσω της παράπλευρης οδού προς τον αυτοκινητόδρομο.

Παρά το γεγονός ότι το συμβάν εξελίχθηκε κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, οι υπηρεσίες της Εγνατία Οδός ΑΕ και του Αναδόχου συντήρησης αντιμετώπισαν άμεσα το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η κυκλοφορία προς Καβάλα ήδη από τις πρώτες νυχτερινές ώρες, ενώ αντίστοιχα η κυκλοφορία προς Θεσσαλονίκη αποκαταστάθηκε επίσης το πρωί της επόμενης ημέρας.

Παράλληλα ανεστάλη η συλλογή διοδίων στο σταθμό διοδίων Ασπροβάλτας ενώ διαρκούσε ο καθαρισμός της οδού».

Εκκένωση οικισμού στο Αγρίνιο λόγω ανόδου της στάθμης στη λίμνη Λυσιμάχεια

Στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου προχώρησε ο Δήμος Αγρινίου, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμάχεια.

Παράλληλα, κλιμάκια μηχανικών της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου και επιτροπές ελέγχου και καταγραφής ζημιών διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και υποδομές του δήμου, μετά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων και των κατολισθήσεων.

Επίσης από αύριο, Κυριακή 17 Οκτωβρίου, θα λειτουργεί ειδικό γραφείο, όπου εκεί θα καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών, των οποίων τα σπίτια επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου, όπως αναφέρει, «να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε όλη την έκτασή του».

Πλημμύρες στο Μεσολόγγι

Στο μεταξύ στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμο, «το κύμα της κακοκαιρίας χτύπησε σε μεγάλο βαθμό τον κάμπο των Οινιαδών, ενώ επλήγησαν και συνοικίες του Μεσολογγίου, εξαιτίας της υπερχείλισης του ρέματος της Αγριλιάς».

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμο, «επλήγησαν συνοικίες και του Αιτωλικού, λόγω υπερχείλισης της λιμνοθάλασσας».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, συνεργεία του δήμου του βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και παρεμβαίνουν για να δοθούν λύσεις.

«Βυθίστηκε» γέφυρα στις Σέρρες

Προβλήματα στη γέφυρα του επαρχιακού δρόμου Βέργης-Τριανταφυλλιάς δημιούργησε η υπερχείλιση του Κουπατσιανού στον Δήμο Βισαλτίας Σερρών.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα σε μέρος της γέφυρας από την μεριά της Τριανταφυλλιάς.

Είναι χαρακτηριστικές οι αεροφωτογραφίες που έδωσε στην ΕΡΤ ο κάτοικος της Βέργης Στέλιος Ρίζος οι οποίες αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς.

Με απόφαση του Δημάρχου Βισαλτίας, Αθανάσιου Μασλαρινού, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από το πρωί στις 09:00 του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου για 48 ώρες στο οδικό δίκτυο Σησαμιάς – Βέργης, από την εκκλησία και μετά και Βέργης – Τριανταφυλλιάς, λόγω επικινδυνότητας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Θοδωρής Βαδικόλιας, είπε ότι χθες συνεργεία του Δήμου καθάρισαν περιοχές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ενώ λόγω ανόδου της στάθμης του νερού προχώρησαν προληπτικά στο κλείσιμο του επαρχιακού οδικού δικτύου Βέργης-Τριανταφυλλιάς, της γέφυρας Καστανοχωρίου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστανοχώρι – Άγιος Δημήτριος και του οδικού δικτύου Σησαμιάς – Βέργης και Βέργης – Τριανταφυλλιάς, λόγω επικινδυνότητας.

Την ίδια ώρα, το ανάχωμα του Κοπατσιανού έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια στην Σησαμιά και στην Αγία Παρασκευή, ενώ ο όγκος νερού και η συσσώρευση φερτών υλικών προκάλεσαν την πτώση των κιγκλιδωμάτων στη γέφυρα στο Καστανοχώρι, χωρίς όμως να υποστεί περαιτέρω ζημιά.

Επίσης, τρύπα βάθους περίπου 3 - 3,5 μέτρων άνοιξε στον κεντρικό δρόμο στο Νέο Σούλι Σερρών. Όπως μεταδίδει το voria.gr, στο σημείο έχει γίνει διακοπή της κυκλοφορίας του δρόμου από την τροχαία και αύριο οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου με τα σκαπτικά μηχανήματα θα είναι εκεί.

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των δύο προσκυνητών στο Άγιο Όρος

Σώοι εντοπίστηκαν οι δύο προσκυνητές που είχαν χαθεί, εν μέσω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», στο Άγιο Όρος.

Οι δύο Ουκρανοί εντοπίστηκαν από άνδρες της ΕΜΑΚ και άμεσα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με το τοπικό voria.gr, οι δύο προσκυνητές βρέθηκαν σώοι από τους πυροσβέστες στη θέση Βίγλα, κοντά στο Ιερό Κελί Αγίας Τριάδας. Πρόκειται για περιοχή που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τη Σκήτη Τιμίου Προδρόμου (Ρουμανική σκήτη).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ανέφεραν στους άνδρες της Πυροσβεστικής ότι έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω της ομίχλης.

Οι δύο Ουκρανοί θα μεταφερθούν προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους για να εξεταστούν και να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάντως, είναι καλά στην υγεία τους.

Η Πυροσβεστικήυπηρεσία ειδοποιήθηκε περίπου στις 6 το πρωί για τον αποπροσανατολισμό δύο ατόμων και στο σημείο έσπευσαν οκτώ πυροσβέστες με μέλη της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας - Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης ΕΜΑΚ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, οι δύο Ουκρανοί προσκυνητές ήταν μέλη μιας 9μελούς ομάδας ομοεθνών τους που τα ίχνη τους χάθηκαν στους πρόποδες του όρους Άθω.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα Voria.gr η ομάδα των Ουκρανών προσκυνητών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την αδιάκοπη βροχόπτωση, επιχείρησε να ανέβει χθες στο όρος Άθωνα. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιοι, δύο από τα μέλη της Ομάδας εξαφανίστηκαν.

Ενώ η ομάδα ξεκίνησε την κάθοδο, οι δύο αγνοούμενοι έμειναν πίσω. Όταν αντιλήφθηκαν την απουσία τους οι υπόλοιποι, επέστρεψαν για να τους βρουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το σήμα που έλαβαν ανέφερε για δύο άτομα που έχουν αποπροσανατολιστεί, στο όρος Άθωνα, πλησίον της Μονής Αγίου Παύλου.

Πιο ήπια τα φαινόμενα την Κυριακή - Επιμένουν οι βροχές

Σύμφωνα με το meteo ο καιρός την Κυριακή, αναμένεται σχετικά βελτιωμένος με νεφώσεις, σποραδικές και τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνές, ενώ σποραδικές βροχές θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο στη Μακεδονία, στα ορεινά ηπειρωτικά, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και στα ορεινά της Κρήτης. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 9 έως 18, στη Θεσσαλία από 10 έως 19, στην Ήπειρο από 9 έως 21, στη Στερεά από 11 έως 20, στην Πελοπόννησο από 9 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 13 έως 19, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 21, στις Κυκλάδες από 15 έως 22, στα Δωδεκάνησα από 18 έως 21 και στην Κρήτη από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και στο Θερμαϊκό και τις Σποράδες έως το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα γίνουν βόρειοι 2 έως 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, ενώ υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών από το πρωί, κυρίως στα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Η ορατότητα προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ