ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας: Η έντονη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα

Λέκκας: Η έντονη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα
INTIME / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επί ποδός βρίσκονται ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθώς επίσης και η Πολιτική Προστασία λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται στην ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως «Διαφαίνεται ότι υπάρχει μία γενικότερη έξαρση στην ανατολική Μεσόγειο από μεγάλους σεισμούς» ανέφερε

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πρόκειται για ένα φαινόμενο «που δεν μας ανησυχεί, αλλά μας προβληματίζει και μας επιβάλλει να παρατηρήσουμε ακόμα πιο στενά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε όλο το ελληνικό τόξο».

«Υπάρχουν γενικές ανακατατάξεις στο ελληνικό τόξο και στην ανατολική Μεσόγειο που σημαίνει ότι βιώνουμε ουσιαστικά μία σεισμική δραστηριότητα με μία σχετική έξαρση σε όλο αυτόν τον χώρο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν μπορεί το φαινόμενο αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια ρήγματα, ο καθηγητής Γεωλογίας απάντησε πως αυτό καθαυτό δεν μπορεί. Ωστόσο, όπως εξήγησε το γενικότερο αίτιο φαίνεται ότι υπάρχει.

«Είναι μία γενική κινητικότητα σε όλη τη νότιο και ανατολική Ευρώπη και ουσιαστικά στην προμετωπίδα του ελληνικού τόξου. Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει ως ένα βαθμό και άλλα ρήγματα στον ελληνικό χώρο ή στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το ποιο ρήγμα θα ενεργοποιηθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ