ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα: Αστυνομικός της ΔΙΑΣ εξηγεί γιατί πυροβόλησαν - Οργισμένη η κοινότητα των Ρομά

Πέραμα: Αστυνομικός της ΔΙΑΣ εξηγεί γιατί πυροβόλησαν - Οργισμένη η κοινότητα των Ρομά
CNN Greece

Οργή επικρατεί στην κοινότητα των Ρομά μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου από αστυνομικά πυρά, κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η οικογένεια του θύματος ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το απόγευμα της Κυριακής, περίπου 100 διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν την Αττική Οδό στο ύψους του Ασπρόπυργου, όπου διαμένει η οικογένεια του θύματος αλλά και των δύο συνεπιβατών του, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 20χρονου. Μέσα σε λίγη ώρα ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ συγκεντρωμένων και αστυνομικών δυνάμεων και -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- σημειώθηκε πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς και το κάψιμο ενός αυτοκινήτου.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» καλεί την Αστυνομία σε εξηγήσεις, κάνοντας εκτενή αναφορά σε προηγούμενες δολοφονίες Ρομά από ένοπλους πολίτες. Μεταξύ άλλων, ζητά απάντηση για το ποια είναι η κοινωνική ωφελιμότητα της 35λεπτης καταδίωξης μέσα στον αστικό ιστό και για το κατά πόσο γνώριζαν οι αστυνομικοί την πολιτισμική ταυτότητα των τριών δραστών.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της καταδίωξης έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Από τη βαλλιστική εξέταση, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αναμένεται να προκύψουν περαιτέρω στοιχεία για το ποιος αστυνομικός ή αστυνομικοί σκότωσε τον 20χρονο και ποιος ή ποιοι τραυμάτισαν τον έτερο νεαρό Ρομά.

Τι ισχυρίζονται οι αστυνομικοί

Την ίδια ώρα στις πρανακριτικές καταθέσεις τους, οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν σε κίνδυνο και γι΄αυτό αντέδρασαν ρίχνοντας πυρά.

«Μας επιτέθηκε με το αυτοκίνητο. Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσυκλέτες μας. Ενεργήσμε με πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσυκλέτα με τον συνάδελφό μας πάνω σε αυτή», αναφέρει ένας από τους αστυνομικούς σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

«Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά, ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου».

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι έξι αστυνομικοί.

Την Τετάρτη στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί

Απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για την υπόθεση αναμένεται να δώσουν την Τετάρτη, ενώπιον ανακριτή, οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι έξι αστυφύλακες και ο υπαστυνόμος που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής κρατούνται στη ΓΑΔΑ και στις προανακριτικές καταθέσεις τους ισχυρίζονται ότι όλα έγιναν «για την αποτροπή άμεσου κινδύνου» της ζωής τους και των συναδέλφων τους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των επτά αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας, επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες «που θα δικαιώσουν» τους κατηγορούμενους.

Παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα

Η απομαγνητοφώνηση των καταγεγραμμένων συνομιλιών μεταξύ αστυνομικών και Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης αναμένεται να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του νεαρού Ρομά.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων έδωσε διαταγή στον επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του, ωστόσο οι αστυνομικοί συνέχισαν τη δράση τους.

Ο λόγος ήταν ότι κρίθηκε επικίνδυνο να συνεχιστεί η καταδίωξη σε πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολλούς στενούς δρόμους, καθώς υπήρχε κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα, της Καθημερινής, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω, που παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους συνέχιζαν την καταδίωξη και ενεπλάκησαν στην ένοπλη καταδίωξη.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η εντολή εισακούστηκε από την ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά, όχι όμως και από την ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής. Έτσι, παρότι υπήρχε η εικόνα στο Επιχειρησιακό Κέντρο ότι η καταδίωξη τελείωσε, μετά από λίγη ώρα διαπιστώθηκε ότι μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν το κυνήγι των υπόπτων στο Πέραμα.

Η εντολή που δόθηκε πριν από ένα μήνα

Σύμφωνα με το Mega πριν ένα μήνα στην περιοχή του Αιγάλεω ένας άνδρας που επέβαινε σε δίκυκλο καταδιωκόταν από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού ο άνδρας έχασε τον έλεχο του δικύκλου έπεσε κάτω και σκοτώθηκε. Την επόμενη μέρα από το συμβάν εστάλη ένα μήνυμα στους αστυνομικούς το οποίο ανέφερε τα εξής:

«Με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα μετά από καταδίωξη του από αστυνομικούς, δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης».

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η έρευνα είναι για το ποτέ δόθηκε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, αν οι αστυνομικοί αργότερα που εντόπισαν ξανά στη Δυτική Αττική το ύποπτο όχημα ενημέρωσαν το κέντρο και τι απάντησε ο εκφωνητής της άμεσης δράσης. Το δεδομένο πάντως είναι ότι υπάρχουν κενά στην επικοινωνία και ερωτήματα στο αν υπήρχε ή όχι ενημέρωση του κέντρου επιχειρήσεων για τη δεύτερη φάση της καταδίωξης στη Δυτική Αττική ή όχι.

Μετά την παρέμβαση Θεοδωρικάκου για πλήρη διαλεύκανση της επιχειρησιακής αντιμετώπισης του περιστατικού από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης ζήτησε να υπάρχει σε λίγες ώρες όλο το κείμενο με τις επίμαχες διαβιβάσεις και κυρίως από τις 23.45 στις 22/10/2021 έως και τη στιγμή που οι αστυνομικοί ενημερώνουν για τους πυροβολισμούς.

Ταυτόχρονα έχει ξεκίνησε η διαδικασία εγγράφων αναφορών από τον προϊστάμενο της αλλαγής που είχε βάρδια στο κέντρο επιχειρήσεων όσο και από τον υψηλόβαθμο αξιωματικό που ήταν επόπτης στη βάρδια του κέντρου επιχειρήσεων.

Όμως, βασική θεωρείται η αναφορά του αστυνομικού που βρισκόταν την επίμαχη ώρα στο κέντρο της Άμεσης Δράσης και είχε πάρει τις πρώτες αναφορές για το ύποπτο όχημα καθώς επίσης και ποια ήταν η εντολή του κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Παράλληλα, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την ανακοίνωση που έκανε λόγο για επτά τραυματίες αστυνομικούς ενώ, όπως αποκαλύφθηκε, οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι «δεν υπάρχει κανένας τραυματίας αστυνομικός».

«Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙΑΣ τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς» ανέφερε η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

«Ο στόχος ήταν να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε μηχανές. Δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος» ακούγεται στο βίντεο που μετέδωσε η «Καθημερινή».

«Δεν έχουμε δικό μας. Δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος» επανλαμβάνουν οι αστυνομικοί μεταξύ τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται οι συνομιλίες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ την ώρα που πλησιάζουν τον πληγωμένο άνδρα και δίνουν αναφορά στο κέντρο της Άμεσης Δράσης. Όπως τονίζουν, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχει τραυματίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής:

«Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο).

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου εισαγγελέα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ