ΕΛΛΑΔΑ

Βιτριόλι: Έφτασε η Ιωάννα στο δικαστήριο - Στην τελική ευθεία για την απόφαση

Βιτριόλι: Έφτασε η Ιωάννα στο δικαστήριο - Στην τελική ευθεία για την απόφαση
CNN Greece

Στην τελική της ευθεία εισέρχεται η δίκη της 36χρόνης για τη φρικτή επίθεσή της με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου στις 20 Μαΐου 2020.

Έπειτα από έξι συνεδριάσεις, σήμερα, ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων και ακολούθως αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα επί της ποινής της κατηγορουμένης και εν συνεχεία η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Λίγο πριν τις 9 το πρωί στο δικαστήριο έφτασε και η Ιωάννα συνοδευόμενη από τους συνηγόρους της, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό εάν θα παρεβρεθεί και η κατηγορούμενη.

Η ετυμηγορία των τριών τακτικών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο τρόπος δράσης της 36χρονης, σόκαρε την κοινή γνώμη.

Η ίδια -σύμφωνα με το εισαγγελέα- «εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο δόλο» περιέλουσε από κοντινή απόσταση με μεγάλη ποσότητα καυστικού οξέος την Ιωάννα Παλιοσπύρου και τράπηκε σε φυγή.

«Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη η ζωή της Ιωάννας», είχε τονίσει ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, περιγράφοντας τη στιγμή της εγκληματικής επίθεσης. Ήταν το λεπτό που καταδίκασε την Ιωάννα σε έναν ισόβιο Γολγοθά.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του έκανε λόγο για «ηθική μικρότητα» και «εκδικητικότητα» της κατηγορουμένης προτείνοντας την ενοχή της για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αδίκημα το οποίο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

«Θα εκτίσει τα 3/5 της ποινής, στα 5,5-6 χρόνια θα είναι έξω», εκτίμησε ωστόσο ο συνήγορος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρα σημειώνοντας πάντως ότι «η μεγαλύτερη καταδίκη της ήταν ότι κατάφερε να κάνει την Ιωάννα σύμβολο δύναμης».

Ο εισαγγελέας επικαλούμενος τις καταθέσεις των μαρτύρων-ειδικών επιστημόνων, αντλώντας στοιχεία μέσα από τη δικογραφία για τον τρόπο που κινήθηκε η κατηγορούμενη και λαμβάνοντας υπόψη την εγκληματική συμπεριφορά της 36χρόνης αποδόμησε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της ότι ήθελε απλώς να την πονέσει και όχι να την σκοτώσει.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

Ως εκ τούτου:

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ' όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα έναν Γολγοθά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ