ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Η μαρτυρία που αποκάλυψε το κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Η μαρτυρία που αποκάλυψε το κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών
Photo Collage via astynomia.gr

«... Τελευταία ταυτότητα έβγαλε η Ε. Ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στη Γλυφάδα. Πήγαν εκεί αυτός, ο Κ. και κανά δυο ακόμα την Παρασκευή το μεσημέρι κατά τις 2:30 που είχαν φύγει όλοι και βγάλανε ταυτότητα σε μία γυναίκα γύρω στα 50, Ρωσίδα με ξανθιά κοντά μαλλιά. Η ταυτότητα πήγε 25 χιλιάρικα. Η ταυτότητα της Γλυφάδας πήρε τα 10. Μάρτυρας ήταν ένας Καζακστάν από το Μενίδι όσοι λένε ότι θα τις βγάλουν και διαβατήριο, ας πάρει ένα πεντοχίλιαρο. Την άκρη με τον αστυφύλακα στην Λειβαδειά την έχει κουμπάρος του. Και απ’ ό,τι έμαθα, είπαν ότι θα βγάλουν κι άλλη ταυτότητα το Μάιο πάλι εκεί και θα συνεργαστούν όλοι μαζί ξανά. Να έχετε το νου σας».

Αυτή ήταν η μαρτυρία σύμφωνα με τις Αρχές που άρχισε τα ξετυλίγει το «κουβάρι» της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο, των επίορκων αστυνομικών που έβγαζαν έναντι αδράς αμοιβής πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια.

Στη δικογραφία γίνεται αναφορά συνολικά σε 200 ύποπτες περιπτώσεις κακοποιών που πήραν χαρτιά από το κύκλωμα, για να μην συλληφθούν ποτέ και να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Μάλιστα στη δικογραφία γίνεται αναφορά και συγκεκριμένα σε δυο περιπτώσεις.

«….λίγες μέρες πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2018 ο έμπορος ναρκωτικών συνελήφθη στην Ολλανδία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Όπως προέκυψε όμως από την δακτυλοσκόπηση του είχε καταχωρηθεί από τις αρχές της Τσεχίας ως ιππικός Αλβανίας γεννημένος 21 Αυγούστου 1997 Στην Αλβανία. Έπειτα από αλληλογραφία με την διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων προέκυψε ότι ταυτότητας. Όταν μάλιστα συνελήφθη από τις ολλανδικές αρχές σε βάρος του συγκεκριμένου ατόμου υπήρχε εντολή σύλληψης από το 2016 για σύσταση και συμμορία για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ σε βάρος του υπήρχαν και καταδικαστικές αποφάσεις από το εφετείο κακουργημάτων Αθήνας.

Στις 26 Μαρτίου 2021 εκδόθηκε από το τμήμα Γλυφάδας το υπαριθμόν ΑΟ 5800 53 δελτίο ταυτότητας σε αντικατάσταση δελτίου που είχε εκδοθεί το 1995 σε γυναίκα με φερόμενα στοιχεία Σ. Τ. γεννημένη 23 Ιανουαρίου 1970 στην Ρωσία.

Μάλιστα ως μάρτυρας παρουσιάστηκε ο Σ.Γ. Την επόμενη μέρα της έκδοσης της ταυτότητάς 27 Μαρτίου 2021 εμφανίστηκε Η διοικητής του τμήματος ασφαλείας Γλυφάδας και είπες στις αρχές ότι κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εγγράφων για την έκδοση της ταυτότητας την οποία έκανε ο διοικητής του τμήματος παρατήρησε χειρόγραφη σημείωση στο εντυπωμένο από τον αρμόδιο αστυνομικό διαμέσου ηλεκτρονικής ΣΥΖΕΥΞΙΣ με το υπουργείο εσωτερικών πιστοποιητικό γεννήσεως της Σ.Τ.

Ειδικότερα, στη θέση του επιθέτου της, αντί της μηχανογραφημένης λέξης null (δηλαδή κενό) η οποία είχε διαγραφεί, είχε συμπληρώσει με στυλό τη λέξη Σίγμα, το αρχικό δηλαδή της γυναίκας. Γεγονός που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι καθόσουν για την έκδοση ταυτότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακριβής αντιστοίχιση των στοιχείων ταυτότητας του αιτούντος που προκύπτουν από το πιστοποιητικό γεννήσεως…».

Στη δικογραφία όμως περιλαμβάνονται και συνομιλίες μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης όπως για παράδειγμα:

Α. Για τα χαρτιά εντάξει. Τους καθησύχασα πήγα στη συνάντηση έδωσα τα χαρτιά. Ο αλβανός ικανοποιημένος όλα εντάξει. Κάθομαι και νομίζω που θα βρω για να πληρώσω τις δύο δόσεις. Εμπιστεύομαι αύτο το βλάκα. Εγώ το ένα το άλλο δεν θέλω να πω ότι χρειάζομαι χρήματα άντε δώστα για να μην τον φοβίσω. Πρέπει να Να μας δώσει 15.000 και στην αστυνομία ακόμη 15.000 να πάει. Γι’ αυτό σε κάλεσα πριν 1 h να ρωτήσω εσένα.

Β. Γι’ αυτό σου λέω ότι εδώ λίγο απόσταση.

Α.: Τώρα ζήτησε για το φίλο του. Λέω: «Συγγνώμη αδερφέ, 25 δε βγαίνω. Τουλάχιστον 30».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση παράνομων ελληνοποιήσεων, με κύρια δράση στην Αττική

Συνελήφθησαν 2 ιδιώτες ως ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, 9 αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα 5 ιδιώτες ως μέλη

Επιπρόσθετα συνελήφθη και αλλοδαπός ως πελάτης του κυκλώματος για δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση και χρήση ψευδούς βεβαίωσης

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 195 άτομα, μεταξύ των οποίων 21 αστυνομικοί, 2 απόστρατοι, πολιτική υπάλληλος και 171 ιδιώτες

Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν -κυρίως στην Αττική- στις παράνομες ελληνοποιήσεις, μέσω της παράνομης έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, προχθές Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα μεταξύ των οποίων τα δύο (2) ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, εννιά (9) αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα πέντε (5) ιδιώτες ως μέλη, καθώς και αλλοδαπός ως πελάτης του κυκλώματος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση, νόθευση και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τη μετανάστευση, τα όπλα, τα ναρκωτικά, κ.α.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντα της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Για την έκδοση των εγγράφων χρησιμοποιούσαν:

 • ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων ή
 • στοιχεία ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό ή
 • στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας νόμιμου δελτίου ταυτότητας ή
 • τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των εγγράφων αυτών, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν - κατά περίπτωση - πλήθος ευεργετημάτων και συγκεκριμένα:

 • την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος,
 • την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα,
 • την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN),
 • την έκδοση αδειών οδήγησης,
 • την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων με την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και
 • τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων προέκυψε ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται από τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2013, με το συνολικό οικονομικό όφελος του δικτύου να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

Σχετικά με τον τρόπο δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που –κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπά μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.

Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.

Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.

Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή.

Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.

Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι, για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,
 • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,
 • κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος,
 • 15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήνης,
 • συσκευές gps tracker,
 • 608.025 ευρώ,
 • 37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,
 • ψηφιακή κάμερα,
 • μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,
 • 4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,
 • ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,
 • έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηριών και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε στην ειδική Ανακρίτρια Διαφθοράς προς διενέργεια κύριας ανάκρισης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ