ΕΛΛΑΔΑ

Έκκληση Παπαευαγγέλου για εμβολιασμό, χρήση τεστ και τήρησης μέτρων

Έκκληση Παπαευαγγέλου για εμβολιασμό, χρήση τεστ και τήρησης μέτρων
Η ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού και των εμβολιασμών INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πολιτών άνω των 60 ετών, και της νέας παραλλαγής Όμικρον το πρώτο κρούσμα της οποίας εμφανίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, οι ειδικοί, προχώρησαν στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου, για την πορεία του κορωνοϊού και του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σημείωσε ότι τα κρούσματα δείχνουν να σταθεροποιούνται αλλά ότι η πίεση στα νοσοκομεία ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα συνεχιστεί.

Σημαντικό όπως είπε είναι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την πανδημία. Αναφερόμενη στη νέα παραλλαγή Όμικρον σημείωσε ότι πιθανότατα θα δούμε και άλλα τέτοια κρούσματα. Ο ασθενής που νόσησε ευτυχώς είναι καλά, είπε και συμπλήρωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι τα εμβολια καλύπτουν την Όμικρον.

«Να είμαστε εμβολιασμένοι και να περιορίσουμε τις επαφές μας για να ελεγχθεί η πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών, είπε ότι δεν έχει συζητηθεί, και ότι παραμένει για όσους «χρειάζονται μεγαλύτερη ασφάλεια, τους άνω των 65».

«Υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, έγινε για την δική τους ασφάλεια, γιατί αυτοί είναι που κυρίως κινδυνεύουν», ξεκαθάρισε.

Παπαευαγγέλου: Έκκληση για τη διενέργεια σελφ τεστ

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, από την πλευρά της απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να προβούν σε σελφ τεστ δύο εβδομάδες πριν από τις γιορτές, σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν το πρωί από τον υπουργό Υγείας, Θ.Πλεύρη, για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, κάλεσε όλο τον πληθυσμό να κάνει τα διαγνωστικά αυτά τεστ, τα οποία θα διατεθούν δωρεάν για δύο βδομάδες πριν και μετά τις γιορτές, και επίσης να ελέγχονται με τέτοια τεστ όλοι, προτού να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση τις ημέρες των εορτών.

«Κάνοντας σελφ τεστ δυο βδομάδες πριν τις γιορτές εμβολιασμένοι ή μη θα συνεισφέρουμε όλοι στη μείωση της διασποράς», σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου προσθέτοντας, ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα αλλά αυτό δεν θα μας ανησυχήσει.

«Με τη μεγάλη διασπορά στη χώρα και ενόψει Χριστουγέννων πρέπει να θωρακιστούμε με την ασφάλεια της τρίτης δόσης, αλλά και με την αύξηση της πρώτης δόσης», είπε ακόμα η κα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια υπενθύμισε ότι υψηλότερη θνητότητα παρατηρείται στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ υπογράμμισε ότι και η παραλαγή Δέλτα είναι παρούσα.
Επιπλέον σημείωσε ότι αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε στα Τρίκαλα, λόγω καθυστέρησης της 3ης δόσης, ενώ κάλεσε τους 400.000 χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση, να το ξανασκεφτούν.

Παράλληλα διαπίστωσε ότι η πανδημία σημειώνει μια αργή ύφεση, αλλά και ότι με το υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, και τη μεγάλη διασπορά που παρατηρείται, ο «κίνδυνος για τον καθένα μας να κολλήσει είναι υπαρκτός». Επίσης παρατήρησε ότι ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων κρουσμάτων είναι 6300 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται, όπως αυξάνονται και όσοι χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας. Η ίδια μίλησε για πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Όπως είπε, υπάρχουν μέρες όπου καταγράφονται πάνω από 500 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ αναφερόμενη στους ανθρώπους που χάνονται από τον κορωνοϊό, είπε ότι είναι κυρίως ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας.

Για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σημείωσε ότι μέχρι χθες, είχαν εγκριθεί για 21 αθενείς.

Μαγιορκίνης: Η Όμικρον δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από τη Δέλτα

Παρότι στην χώρα μας καταγράφηκε σημαντική μείωση στις συνολικές διαγνώσεις κορωνοϊού, η οποία αγγίζει το 9%, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση 4% στους θανάτους και 8% σε όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, είπε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την αποψινή ενημέρωση.

Αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι αυτή «παρουσιάζει εκθετική αύξηση στην νότια Αφρική όπου και εντοπίστηκε» και εμμέσως πλην σαφώς προέβλεψε ότι θα είναι η παραλλαγή η οποία θα επικρατήσει της Δέλτα. Όπως συμπλήρωσε απ' ό,τι τουλάχιστον είναι γνωστό μέχρι σήμερα, πρόκειται για «ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί πλέον το νέο επιδημιολογικό κύμα και απ΄ ότι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για αυτήν την παραλλαγή, δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από την μετάλλαξη Δέλτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ