ΕΛΛΑΔΑ

Μηνυτήρια αναφορά Μιχαηλίδου κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 25χρονου Πάρη σε κέντρο ΑμεΑ

Μηνυτήρια αναφορά Μιχαηλίδου κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 25χρονου Πάρη σε κέντρο ΑμεΑ
Σε βάρος του 25χρονου Πάρη είχε ασκηθεί βία υπό συνθήκες που προς το παρόν παραμένουν αδιευκρίνιστες. INTIME

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ζητώντας πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του 25χρονου στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο 25χρονος, ο οποίος φιλοξενείτο στη συγκεκριμένη δομή έχοντας διαγνωστεί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», μετά από σύντομη νοσηλεία και αφού είχε λάβει χώρα, την 28η.11.2021, «περιστατικό βίας σε βάρος του εκλιπόντος φιλοξενουμένου από άλλον φιλοξενούμενο και αμελής συμπεριφορά εργαζομένου σε σχέση με το περιστατικό αυτό».

Για την ίδια υπόθεση έχει ήδη κατατεθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά και ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απο την πρόεδρο της δομής, ενώ η όλη υπόθεση τελεί «εν αναμονή του πορίσματος του επιληφθέντος ιατροδικαστή, από το οποίο θα προκύψουν τα αίτια του θανάτου του εκλιπόντος».

Σύμφωνα με την κυρία Μιχαηλίδου σε επικοινωνία με τον πατέρα του 25χρονου την ενημέρωσε «ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, όταν κλήθηκε, κατά τη σχετική τυπική διαδικασία, να προβεί στην αναγνώριση της ταυτότητας του θανόντος, ότι στα χέρια του τελευταίου υπήρχαν ίχνη τραυματισμού που καταμαρτυρούσαν την επίδεσή του, καθώς και τραύματα, η εικόνα των οποίων παρέπεμπε σε υπό επούλωση πρόσφατα εγκαύματα, προερχόμενα από αναμμένο τσιγάρο».

Εν όψει των ανωτέρω, επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας στην αναφορά της «κρίσιμο είναι να διαλευκανθεί, με βάση όσα κατά τα ανωτέρω μου μετέφερε ο πατέρας του εκλιπόντος, εάν στην εν λόγω δομή συντελέστηκαν έτερες πράξεις κακοποίησής του ή και τυχόν άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες».

Εξερχόμενη από τον Άρειο Πάγο η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Κατέθεσα σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Καμία ανοχή από την Πολιτεία, βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ζητάμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με τον 25χρονο καθώς και για τυχόν περιστατικά και με άλλα παιδιά. Η πολιτεία είναι εδώ. Ψηφίσαμε νομοσχέδιο για πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης. Κανείς πλέον δεν μπορεί να εργάζεται σε τέτοιες δομές χωρίς λευκό ποινικό μητρώο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ