ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεμιστοκλέους: Τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό η γ' δόση στους άνω των 18 ετών

Κορωνοϊός - Θεμιστοκλέους: Τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό η γ' δόση στους άνω των 18 ετών
Νέα δεδομένα στη χορήγηση της αναμνηστικής ή τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19 (Φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Την χορήγηση της ενισχυτικής ή τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στους τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 18 ετών ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την απόφαση της της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,σύμφωνα με την οποία η τρίτη δόση του εμβολίου θα μπορεί να χορηγείται μετά το πέρας τριών μηνών από τον βασικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 18 ετών.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμών ανέλυσε την παραλλαγή «Όμικρον» και ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα, καταλήγοντας στην εν λόγω απόφαση. H χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε άτομα που έχουν νοσήσει από την Covid-19, επίσης θα γίνεται τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Παράλληλα, ο σχεδιασμός για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Jhonson & Jhonson δεν αλλάζει, δηλαδή η ενισχυτική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες.

«Η απάντηση κατά πόσο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην "Όμικρον" δεν μπορεί να δοθεί ακόμα, θα πρέπει να περιμένουμε μία εβδομάδα με 10 μέρες», συμπλήρωσε.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα έχει ανοίξει για όλους μέχρι το πρωί του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε δύο εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της Επιτροπής, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

«Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ