ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σκέψεις για νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους 60άρηδες πριν τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός: Σκέψεις για νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους 60άρηδες πριν τα Χριστούγεννα
Έντονες φαίνεται πως είναι οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να μην μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ΙΝΤΙΜΕ

Νέα μέτρα εξετάζονται για τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εντός του 7μήνου, ενώ ήδη ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης θα μειωθεί σε τρεις μήνες από έξι.

Συγκριμένα, έντονες φαίνεται πως είναι οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να μην μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα λήγει αυτομάτως το πιστοποιητικό εμβολιασμού των άνω των 60 που έκαναν τη δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες και περισσότερο, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου.

Η λήξη του πιστοποιητικού συνεπάγεται με το ότι για να πάνε στην εργασία τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα.

Επίσης, θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.

Τα πιστοποιητικά νόσησης

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες.

Το μέτρο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να εξειδικευτεί σήμερα, Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου και τον καθηγητή Ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος επίσης της Επιτροπής, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πλεύρης: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους 9 μήνες

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας την Τετάρτη στο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ' όλα» που συνδιοργάνωσαν η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, υπήρξε ενδιαφέρον και άνοιξε η κουβέντα ως προς την ισχύ των Ευρωπαϊκών Πιστοποιητικών, με κάποιες χώρες να επιθυμούν το 12μηνο και κάποιες άλλες, όπως είμαστε εμείς, που θεωρούμε ότι και το 9μηνο, το οποίο έχει προτείνει η Επιτροπή, είναι ένας χρόνος ο οποίος ενδεχομένως είναι αρκετά μακρύς με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε: «Το μεγάλο διακύβευμα, το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας, είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα έχουμε μετά την πανδημία και οι δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουμε, προκειμένου να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Σίγουρα η πανδημία ήταν μια δοκιμασία για όλα τα εθνικά συστήματα υγείας και ειδικά για το δικό μας, που είχε και πριν παθογένειες, τις οποίες η πανδημία επέτεινε.

Η απειλή της Όμικρον και το δράμα της Δέλτα

Και ενώ οι επιστήμονες μετρούν αντίστροφα τον χρόνο προκειμένου να αξιολογήσουν την Όμικρον- εκτιμάται ότι σε μία εβδομάδα περίπου, θα έχουμε περισσότερα δεδομένα- η μετάλλαξη Δέλτα, συνεχίζει να σαρώνει και να δίνει δραματικά νούμερα, τα οποία συνδέονται με πολλές διασωληνώσεις αλλά και θανάτους.

Ποιος θα το πίστευε άραγε πέρυσι τέτοια εποχή, πριν από την έναρξη των εμβολιασμών, ότι ένα χρόνο μετά, οι θάνατοι θα ήταν σε καθημερινή βάση περισσότεροι; Η λίστα με τους θανάτους αλλά και με τις διασωληνώσεις συνεχίζουν να αποτελούν μία οδυνηρή υπενθύμιση ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ και επιμένει. Και απαιτείται σεβασμός από όλους μας, εμβολιασμένους και μη, φοβισμένους και διστακτικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Τετάρτη, σε σύνολο 5.899 νέων μολύνσεων, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.901 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη, ενώ το 79.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όσον αφορά στην Όμικρον, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι 3 με 6 φορές περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ στη Ν. Αφρική οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 400% και οι θάνατοι 50% τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, ότι η νέα μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ