ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα
Οι πολίτες θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo

Από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 30 Νοεμβρίου για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολίτες άνω των 60 ετών, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών παύουν να ισχύουν, σε περίπτωση που δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη, ενισχυτική δόση κατά του κορωνοϊού και έχει παρέλθει διάστημα επτά μηνών από τη δεύτερη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως εστίασης, ψυχαγωγίας, σε γυμναστήρια ή γήπεδα, καθώς θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η υπουργική απόφαση με τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Η λήξη των πιστοποιητικών νόσησης

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες ψηφίστηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

Στην τροπολογία αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πιστοποιητικά νόσησης

Εξάλλου η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση του χρόνου -από έξι μήνες σε τρεις- για την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, είπε ότι αυτό έγινε καθώς η επιτροπή έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορωνοϊού όπως η Όμικρον, φαίνεται ότι επαναμολύνει ως ένα βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.

Την έναρξη ισχύος του μέτρου για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

«Από τις 13/12, ήδη το έχουμε περάσει με ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο, δηλαδή από το εξάμηνο έχει και ένα μήνα, στην πραγματικότητα λογίζεται ως ανεμβολίαστος».

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», πρόσθεσε ότι «όσοι δεν έχουν κάνει καμία δόση, από τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο.

Και να σας ενημερώσω ότι μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση αυτού του μέτρου, έχουν κλειστεί 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης στους 60 και άνω. Όταν ο κόσμος άνω των 60 που δεν είχε εμβολιαστεί ήταν 580.000, καταλαβαίνετε ότι οι 85.000 είναι περίπου το 15%. Άρα το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες του ημέρες».

Οικονόμου: Τρέχουν τα ραντεβού εμβολιασμού μετά την υποχρεωτικότητα

Από την κυβέρνηση πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση να εμποδιστεί η λειτουργία της αγοράς και διαπιστώνεται ότι μετά την απόφαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 60, τα ραντεβού εμβολιασμού τρέχουν με ταχύτητα.

«Υπάρχει σημαντική αύξηση των ραντεβού από τις ηλικιακές αυτές ομάδες, ενώ αυξημένη είναι και η προσέλευση για την αναμνηστική δόση» μετά την απόφαση μείωσης του μεσοδιαστήματος από τους έξι στους τρεις μήνες, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000 ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88.000 αφορούσαν πολίτες από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502.000 αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη στρατηγική που έχει χαράξει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των όπλων που έχουμε στα χέρια μας:

  • Στον εμβολιασμό όσων δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, ιδίως των άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση, αλλά και στην αναμνηστική δόση όσων ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου.
  • Στη συχνή χρήση από όλους -εμβολιασμένους και μη- του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να μη μεταδώσουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον και στους γύρω μας.
  • Στην τήρηση από όλους των μέτρων ατομικής προστασίας», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ