ΕΛΛΑΔΑ

Ρεβεγιόν στη σκιά της Όμικρον-Σαρωτικοί έλεγχοι για κορωνοπάρτι-Νέους περιορισμούς φέρνει το 2022

Ρεβεγιόν στη σκιά της Όμικρον-Σαρωτικοί έλεγχοι για κορωνοπάρτι-Νέους περιορισμούς φέρνει το 2022
Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έφερε περιορισμούς πριν την εκπνοή του χρόνου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Και φέτος η παραμονή Πρωτοχρονιάς θα εορταστεί με αυστηρά μέτρα καθώς ο κορωνοϊός σαρώνει τη χώρα με τα κρούσματα να είναι πιο ψηλά από ποτέ.

Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έφερε περιορισμούς πριν την εκπνοή του χρόνου, με τους ελέγχους για κορωνοπάρτι να είναι σαρωτικοί σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιά και αύριο ενώ υπάρχουν περιορισμοί στα κέντρα διασκέδασης.

Βαριά πρόστιμα περιμένουν όσους πολίτες δεν τηρήσουν τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που εφαρμόζονται από σήμερα σε διασκέδαση και εστίαση καθώς όσοι τα παραβούν θα κληθούν να πληρώσουν από 50.000 έως 200.000 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι ιδιοκτήτες καταστημάτων «πιαστούν» να μην τηρούν τα μέτρα δεν θα τους επιβάλλεται μόνο πρόστιμο αλλά θα μπαίνει και λουκέτο στο μαγαζί με ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Με βάση λοιπόν τη νέα ΚΥΑ με τα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα για τη διοργάνωση πάρτι και άλλων εκδηλώσεων σε ιδιωτικούς χώρους.

Ειδικότερα, για τη «διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό μη επαγγελματικό χώρο που μισθώνεται ή παραχωρείται προς τον σκοπό αυτό, καθώς και διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό χώρο έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση εξοπλισμού ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης» προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση.

Το παραπάνω πρόστιμο αφορά στην 1η παράβαση, ενώ για τη 2η παράβαση το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 200.000 ευρώ.

Τα μέτρα ασφαλείας

Αν επιλέξουμε να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου σε κάποιο κέντρο διασκέδασης πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

-Η λειτουργία των καταστημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) είναι έως τις 02:00.

-Απαγορεύεται η μουσική.

-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, από το προσωπικό του καταστήματος, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

-Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Με στόχο να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή, απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους.

Επιλέγουμε με ποιους θα διασκεδάσουμε

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας επαφές, για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού.

Προτείνουν οι συγκεντρώσεις να είναι μικρού μεγέθους, να αποφεύγουμε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης, μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο) και ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, διενέργεια αντιγονικού τεστ. Μάλιστα, τα νεαρά άτομα θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικά και να αποφεύγουν να συναναστρέφονται με ευάλωτους συγγενείς τους.

Επιπλέον προτείνεται:

-Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

-Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών.

-Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.

-Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.

-Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.

-Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.

-Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις

-Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ

Από την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 95.349 νέα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον να θεωρείται κι επίσημα «κυρίαρχη», ιδίως στις ηλικίες 18 έως 34 ετών. Χωρίς αμφιβολία πλέον, πρόκειται για μια παραλλαγή του κορωνοϊού με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα, που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα από οποιαδήποτε άλλη και, ως έναν βαθμό, ξεφεύγει από την ανοσιακή προστασία των εμβολίων ή της νόσησης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας από «Όμικρον» ναι μεν μειώνεται, με τα πρώτα στοιχεία να καταδεικνύουν ήπια νόσηση, ωστόσο η υπερμεταδοτικότητα οξύνει τις ανησυχίες για κατάρρευση του συστήματος υγείας που τους τελευταίους δύο μήνες βρίσκεται στο «κόκκινο».

Παρά την μικρή αποκλιμάκωση που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες τρεις βδομάδες, σχεδόν 4.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των νοσοκομείων, ανέρχεται σε 53% στις απλές κλίνες και στο 88% στις ΜΕΘ-Covid, με πληρότητα 91% στην Αττική και 96% στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε καν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ ακόμα 100.000 ενήλικες παρ’ όλο που έχουν συμπληρώσει περισσότερους από έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ