ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Σαρώνει» η κατάθλιψη στις ηλικίες των 40-60 ετών - Ξεκινά ειδική μελέτη

Κορωνοϊός: «Σαρώνει» η κατάθλιψη στις ηλικίες των 40-60 ετών - Ξεκινά ειδική μελέτη
Από ψυχιατρικές έρευνες παρατηρήθηκε ότι, αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι η πιο επιβαρυμένη και χρειάζεται βοήθεια (Φωτογραφία αρχείου) pixabay

Επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ενήλικες 40 έως 60 ετών, που προσέρχονται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά την περίοδο covid-19 υποφέροντας από κατάθλιψη, ξεκινούν η σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η επιστημονική πρωτοβουλία αφορά τη μελέτη, τη διερεύνηση και την υλοποίηση προγράμματος παρέμβασης, για την υπό-διαγνωσμένη κατάθλιψη στην συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «η κατάθλιψη είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, για αυτό το λόγο, μέσω της προγραμματικής σύμβασης, επιδιώκουμε σαν Περιφέρεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών».

Παράλληλα, πρόσθεσε:

«Η κατάθλιψη κυριολεκτικά καλπάζει στις ανεπτυγμένες χώρες όπως και στην Ελλάδα, ενώ σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα λόγω covid-19, υπάρχει μεγαλύτερη ψυχική επιβάρυνση στους πολίτες και κατ’ επέκταση στο Εθνικό σύστημα υγείας».

Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί επελέγη η ηλικιακή ομάδα 40 έως 60 ετών, ο Χαράλαμπος Μπονάνος ανέφερε ότι «στόχος κάθε επιδημιολογικής μελέτης είναι να συγκεκριμενοποιήσει ηλικίες, ώστε να εξάγει τα ανάλογα επιστημονικά συμπεράσματα», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι:

«Όπως έχει παρατηρηθεί από ψυχιατρικές έρευνες, αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι η πιο επιβαρυμένη και χρειάζεται βοήθεια».

Επίσης, ανέφερε ότι «η έρευνα θα είναι εθελοντική, θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα γίνει με όλους τους κανόνες της επιστήμης». Υπεύθυνος για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «θα είναι επίκουρος καθηγητής της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, Παναγιώτης Πλώτας, ενώ θα την παρακολουθεί ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φίλιππος Γουρζής».

Σκοπός της σύμβασης, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που έλαβε επιτροπή της Περιφέρειας και την παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, «είναι η καθοριστική συμβολή της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών εκείνων που δέχτηκαν και συνεχίζουν να δέχονται ψυχολογική επιβάρυνση από την πανδημία covid-19».

Οι στόχοι του προγράμματος

Ειδικότερα, στόχοι του προγράμματος αποτελούν:

α) Ο έλεγχος και η διάγνωση ύπαρξης καταθλιπτικών ασθενών 40-60 ετών στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μετά την πανδημία covid-19.

β) Η αντιμετώπισε της υποδιάγνωσης της κατάθλιψης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

γ) Η παρέμβαση μέσω ενός συνεργατικού μοντέλου φροντίδας σε συνδυασμό με τεχνικές Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση ασθενών με ήπια κατάθλιψη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Παράλληλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Βιωματικά Σεμινάρια για την ενίσχυση της ενσυναίσθησης των γενικών ιατρών σε πρωτοβάθμιες δομές φροντίδας για το φαινόμενο της κατάθλιψης.
  • Διερεύνηση της ύπαρξης της κατάθλιψης σε ενήλικες 40 έως 60 ετών κατά την πανδημία covid-19, με την χορήγηση και συμπλήρωση εργαλείου ανίχνευσης της κατάθλιψης.
  • Παροχή παρέμβασης μέσω ενός ολιστικού συνεργατικού μοντέλου για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης των πασχόντων.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων κατά την περίοδο της πανδημίας, προβλέπονται προγράμματα ψυχοθεραπείας στα άτομα που φάνηκαν να τα χρειάζονται έπειτα από την απαραίτητη αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, προβλέπεται επανεκτίμηση ασθενών με επανασυμπλήρωση του εργαλείου μέτρησης της κατάθλιψης, που βρέθηκαν με κατάθλιψη, 3 ή 6 ή 12 μήνες μετά την παρέμβαση.

Η συμμετοχή στην έρευνα θα είναι εθελοντική και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν άτομα άνω των 40 ετών που προσέρχονται σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ τα προσωπικά δεδομένα είναι πλήρως προστατευμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ