ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέο κύμα ψύχους: Πότε αναμένεται να «χτυπήσει» την χώρα

Έρχεται νέο κύμα ψύχους: Πότε αναμένεται να «χτυπήσει» την χώρα
Το κρύο θα είναι πιο τσουχτερό αλλά θα δούμε και αν θα δώσει χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους (Φωτογραφία αρχείου) ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για νέο κύμα κακοκαιρίας μετά το σύντομο διάλειμμα του Σαββατοκύριακου μας προετοιμάζουν δύο έμπειροι μετεωρολόγοι, Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ενώ η κακοκαιρία «Διομήδης» υποχώρησε αφήνοντας στον πάγο τη χώρα λόγω των χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ένα νέο ψυχρό κύμα θα διαπεράσει την Ελλάδα προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στο Facebook «διαδοχικές κατεβασιές ψυχρών αερίων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη αναμένεται να επηρεάζουν οριακά και κατά διαστήματα τα Βαλκάνια αλλά και τη χώρα μας. Πιο αξιόλογη και ισχυρότερη όμως δείχνει η ψυχρή αέρια μάζα που αναμένεται να κατέβει προς την περιοχή μας προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας 20-21 Ιανουαρίου!».

«Το κρύο θα είναι πιο τσουχτερό αλλά θα δούμε και αν θα δώσει χιονοπτώσεις και πόσο αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα», προσθέτει στην ανάρτησή του ο κ. Αρναούτογλου.

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, κάνει επίσης λόγο για ένα νέο κύμα ψύχους γραφοντας στο facebook ότι «οι τελευταίες ενδείξεις θέλουν ένα νέο ισχυρό κύμα ψύχους να μας απασχολεί τις τελευταίες ημέρες της άλλης εβδομάδας».

Στο βίντεο και προς το τέλος αυτού μπορούμε να δούμε το βαθύ μπλε χρώμα να κάνει και πάλι την εμφάνισή του προς τη χώρα μας, που σημαίνει ότι μια νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή ενδέχεται να μας απασχολήσει. Μπορεί να μοιάζει μακρινή μια τέτοια εκτίμηση μιας και μεσολαβούν 6-7 ημέρες μέχρι τότε και πολλά μπορούν να αλλάξουν, μακάρι όμως αυτό το χρονικό διάστημα να είναι αρκετό ώστε ο καθένας μας να οργανωθεί προκειμένου σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτά τα προγνωστικά σενάρια να μην μιλάμε για νεκρούς και καταστροφές αλλά για όμορφες εικόνες από χιονισμένα τοπία», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης.

Για την περίοδο μέχρι τη νέα κακοκαιρία ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει: «ομαλό πεδίο βαρομετρικών πιέσεων αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ημέρες γεγονός που θα μας οδηγήσει σε ήπιες καιρικά καταστάσεις. Δεν θα λείπει βέβαια το κρύο ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί με τον παγετό να μας συντροφεύει για τις επόμενες αρκετές ημέρες και είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε».

Ο καιρός την Κυριακή 16 Ιανουαρίου

Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί σύμφωνα με την Εθνική Μετεορωλογική Υπηρεσία η θερμοκρασία και την Κυριακή 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά έως τις μεσημβρινές ώρες και βαθμαία στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο με ασθενείς τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 09 βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 12 με 13 βαθμούς και μόνο στα δυτικά έως τους 14 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά τοπικά θα σημειωθεί παγετός.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη τη χώρα:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις έως τις μεσημβρινές ώρες
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στην κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Βαθμιαία στα νότια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -04 (μείον 4) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Απο τις μεσημβρινές ώρες γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στην αρχή της ημέρας.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και στην αρχή της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 με 7 μποφόρ. Εξασθένηση τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Στα Δωδεκάνησα από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Απο τις μεσημβρινές ώρες γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ