ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προς παράταση τα περιοριστικά μέτρα - Πλεύρης: Υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας

Κορωνοϊός: Προς παράταση τα περιοριστικά μέτρα - Πλεύρης: Υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας
O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για πίεση στο σύστημα υγείας και εκτίμησε πως είναι λογικό να υπάρξει παράταση των μέτρων AP Photo / Petros Giannakouris

Επικεντρωμένη στα μεγέθη της πανδημίας και στη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποφασίσει, εάν θα δοθεί παράταση ή όχι στα περιοριστικά μέτρα, που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου ως το τέλος Ιανουαρίου.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, μίλησε για πίεση στο σύστημα υγείας και εκτίμησε πως είναι λογικό να υπάρξει παράταση των μέτρων:

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Από τη μια βλέπουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που έρχεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα που φαίνεται ότι η κορύφωση της μεταλλαξης Όμικρον σε νωρίτερο στάδιο αλλά επειδή στο ΕΣΥ υπάρχει πίεση και από τη Δέλτα συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε την πορεία της πανδημίας, να υπάρξει παράταση των μέτρων».

«Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών, αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα, αν αποφασιστεί παράταση, θα είναι για μια εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στο επίκεντρο πάντως της σύσκεψης της Επιτροπής θα τεθεί το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, με αρκετά μέλη της να εκφράζουν ενστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οικονόμου: Θα ακούσουμε τους ειδικούς

«Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για μέτρα που απέδωσαν και δεν εξετάζεται αυστηροποίηση, «παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής».

«Δυστυχώς το 85% των ανθρώπων που φθάνουν στο ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις» εξήγησε.

Υπομονή συνέστησε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Άλκης Βατόπουλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων.

«Αύριο (σ.σ.σήμερα) θα συνεδριάσει η διευρυμένη επιτροπή, δεν μπορώ να προκαταλάβω κάποια απόφαση. Θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εξαρτάται από την εκτίμηση που θα υπάρχει για το πώς πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γενικά. Εξακολουθούμε και είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, συνεπώς υπάρχει μια δυσκολία να αποφασιστεί έτσι εύκολα χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά θα τα δούμε αύριο» είπε, μιλώντας την ΕΡΤ.

Ποια μέτρα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 24 Ιανουαρίου

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ