ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος και χιόνια ως το κέντρο της Αθήνας - Στον «πάγο» από σήμερα η χώρα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος και χιόνια ως το κέντρο της Αθήνας - Στον «πάγο» από σήμερα η χώρα
Μέχρι τους -12 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος - Οι πόλεις με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πριν ακόμα λιώσουν τα χιόνια από την κακοκαιρία «Διομήδης», ξεκινά η επέλαση του νέου χιονιά «Ελπίδα», που παρά το όνομά του αναμένεται να βυθίσει τη χώρα στο χιόνι και το πολικό ψύχος και αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα θα φέρει χιονόπτωση ακόμα και στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων η ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο, ενώ ήδη η χώρα έχει μπει στην κατάψυξη από σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου σε μια κακοκαιρία - εξπρές που έφερε πολικές θερμοκρασίες, οι οποίες έφθασαν μέχρι τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά την κακοκαιρία «Ελπίδα» σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, με μεγάλη πιθανότητα θα εκδηλωθεί το Σάββατο αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής.

Για την αλλαγή του καιρού με τη διπλή ψυχρή εισβολή που θα προκαλέσει νέο «κύμα» κακοκαιρίας με χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας μίλησε το πρωί της Τρίτης και ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Αν οι προγνώσεις ακολουθήσουν την πορεία που βλέπουμε μέχρι και σήμερα, σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα», δήλωσε στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για την πορεία και πρόγνωση των φαινομένων θα γίνει αύριο.

Αλλά και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε για μια φάση «παρατεταμένης παγωνιάς» στην Ελλάδα που ξεκινά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (22-23 Γενάρη 2022) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς και κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και χιονοπτώσεων η ένταση και την έκταση των οποίων όμως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του συστήματος» γράφει χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου στην ανάρτησή του στο Facebook.

Ειδικά, δε, για τις χιονοπτώσεις ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει ότι «τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πάντως θέλουν τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις να σημειώνονται από βδομάδα κυρίως στα περισσότερα νησιά του....Αιγαίου!».

Καλλιάνος: Χιόνια στα βόρεια προάστια το Σάββατο

Όπως αναφέρει ο κ. Καλλιάνος σε ανάρτησή του στο Facebook:

«ΑΝ, επαναλαμβάνω, ΑΝ διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κρατώντας δηλαδή ένα μεγάλο ερωτηματικό διότι ακόμη "παίζεται" στο νήμα η κατάσταση και βρισκόμαστε και 3 ημέρες πριν, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα το Σάββατο αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής να χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα.

Για τα βόρεια προάστια της Αθήνας δεν το συζητώ, τα χιόνια θα έρθουν πιο νωρίς μέσα στο Σάββατο. Για να μην παρεξηγηθώ όμως, διότι όπως όλοι ξέρετε θέλω να είμαι πάντα αναλυτικός αλλά και όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός στις προγνώσεις μου, ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω, για την Αττική, φαίνονται τα εξής ακόλουθα :

Σάββατο 22 Ιανουαρίου (Αττική): 00 πμ - 03 πμ : Τοπικές βροχές στα βόρεια του νομού και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο.

03 πμ - 06 πμ: Τοπικές βροχές στα κεντροβόρεια του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 μέτρα.

06 πμ - 09 πμ: Τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα.

09 πμ - 12 μμ: Βροχές στα πεδινά ή παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 350 μέτρα.

12 μμ - 15 μμ: Βροχές στα πεδινά ή παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-350 μέτρα.

15 μμ - 18 μμ: Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά ή παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200-250 μέτρα.

18 μμ - 21 μμ: Βροχές ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια, χιονόνερο και εξάρσεις με πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 150 μέτρα.

21 μμ - 00 πμ: Χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 100-150 μέτρα.

Προσοχή:

Όταν 3-4 ημέρες πριν από μια πολύ δύσκολη προγνωστικά μεταβολή, έρχομαι και σας δίνω ανά 3ωρο τα φαινόμενα στην Αττική αλλά και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης, να γνωρίζετε ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν. Εγώ σας δίνω αυτά που βλέπω ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω αυτό το κείμενο.

Για να έχουμε πλήρη εικόνα για τις περιοχές χιονόπτωσης και τα υψόμετρα, θα πρέπει να περιμένουμε έως και την Πέμπτη το βράδυ. Αυτά τα λέω για να μην βγει κάποιος και πει ότι ο Καλλιάνος δίνει χιόνια στο Σύνταγμα αργά το βράδυ του Σαββάτου. Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός, αυτά που βλέπω τώρα σας δίνω.

Αύριο μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

ΥΓ (1) : Υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των βασικών προγνωστικών μοντέλων, τόσο ως προς τις ώρες που θα σημειωθούν οι θερμοκρασίες, όσο και ως προς τις περιοχές υετού. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η πρόγνωση αυτή τη στιγμή.

ΥΓ (2) : Υψόμετρο Διόνυσου: 500 μέτρα

Υψόμετρο Πεντέλης: 400 μέτρα

Υψόμετρο Κηφισιάς: 300 μέτρα

Υψόμετρο Ηλιούπολης: 150 μέτρα

Υψόμετρο Συντάγματος: 100 μέτρα

Υψόμετρο Γλυφάδας: 0-50 μέτρα».

Στον «πάγο» σήμερα η χώρα

Ισχυρός παγετός εκδηλώθηκε κατά τόπους, κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο υδράργυρος πλησίασε τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) καταγράφηκαν σε:

  • Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-11,6),
  • Περτούλι Τρικάλων (-9,8),
  • Νευροκόπι (-9,6),
  • Βωβούσα Ιωαννίνων (-9,6),
  • Άγιο Δημήτριο Ολύμπου (-9,4),
  • Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης (-8,7),
  • Φαράγγι Μοιρών Φλώρινας (-9,7 βαθμοί)
  • Τέροβο Ιωαννίνων (-9,5).

Ο πίνακας με τις ελάχιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη

Διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Πάρνηθας - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Η επέλαση του χιονιά ξεκίνησε σήμερα με τη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας , ενώ σε πολλά σημεία στο οδικό δίκτυο της χώρας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Συγκεκριμένα η κινηση των οχημάτων διακόπηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ εξαιτίας χιονόπτωσης, σύμφωνα με ενημέρωση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Επίσης η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην επαρχιακή οδό Χανίων - Κισσού στη Μαγνησία, από τη διασταύρωση Αγριολεύκευς Πηλίου μέχρι τη διασταύρωση με την Εθνική οδό, Βόλου Ζαγοράς (κάτω κλάδος) στον Κισσό Μαγνησίας.

Επέλαση του χιονιά: Διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας στο ύψος του τελεφερίκ

Μαρουσάκης: Πού θα έχουμε βροχές και χιονόνερο σήμερα

Με αρκετό κρύο ξεκινάει και η σημερινή ημέρα, αναφέρει στην πρόγνωσή του στο Open ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Τετάρτη προς την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα συναντήσουμε νεφοσκεπή, κατά διαστήματα θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο. Στις πιο πεδινές περιοχές και χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά.

Καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα τα φαινόμενα αυτά θα μετατοπίζονται μέσα στο νότιο Αιγαίο προς την περιοχή της Κρήτης για να αρχίσει και η βελτίωση του καιρού.

Στην υπόλοιπη χώρα δεν περιμένουμε κάτι αξιόλογο, η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρή Κολυδά, η πρώτη ψυχρή εισβολή περνά από σήμερα με ξεροβόρι χωρίς σημαντικά φαινόμενα. Ωστόσο, η δεύτερη ψυχρή εισβολή έρχεται το Σαββατοκύριακο και κρατά μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος, με πολύ κρύο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7, στα Δωδεκάνησα πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 7 με 8 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 10 με 11 βαθμούς και μόνο κατά τόπους στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Από τις απογευματινές ώρες γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 με γρήγορη εξασθένηση. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νότια. Τη νύχτα στο Ιόνιο θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο βόρειοι τοπικά 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από τις μεσημβρινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -04 (μείον 4) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα γενικά αίθριος καιρός.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ