ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Καταφτάνει σε δύο φάσεις με πολικές θερμοκρασίες, καταιγίδες και χιόνια

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Καταφτάνει σε δύο φάσεις με πολικές θερμοκρασίες, καταιγίδες και χιόνια
Από τις βραδινές ώρες θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο INTIME

Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καιρό της Παρασκευής, 21 Ιανουαρίου, λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε την Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν την κακοκαιρία Ελπίδα (ELPIS) από τις επόμενες ώρες και για τις επόμενες ημέρες.

Το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από το Σάββατο και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (26/1) οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις

α) το Σάββατο (22/1) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

β) την Κυριακή (23/1) αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

γ) τη Δευτέρα (24/1) οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

δ) την Τρίτη (25/1) τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Ο καιρός σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αρχικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ από τις βραδινές ώρες θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες
τιμές της, ωστόσο στα βόρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει
πτώση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στα υπόλοιπα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και από το απόγευμα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Ανεμοι: Αρχικά νοτιοδυτικοί 3 με 5, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ με ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το απόγευμα και στα ημιορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς οι οποίες τη νύχτα θα επεκταθούν και στα ημιορεινά των περιοχών αυτών.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ που τη νύχτα θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Σε ετοιμότητα κρατικός μηχανισμός και Ένοπλες Δυνάμεις

Επί ποδός βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την επερχόμενη κακοκαιρία «Ελπίδα», που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας με χιόνια και παγωνιά από το Σαββατοκύριακο και σε δύο φάσεις.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, ενώ νωρίτερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιούσε για την κακοκαιρία, με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Στη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο διευθυντής Α΄ Κλάδου/ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Φλώρος.

Όπως ανακοινώθηκε, έγινε ενημέρωση επί των μετεωρολογικών δεδομένων και των τελευταίων προγνωστικών μοντέλων και δόθηκαν κατευθύνσεις για την τήρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, απόλυτης ετοιμότητας συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εφόσον απαιτηθεί κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού με πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων, τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τα γενικά σχέδια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σχετικά τμήματα και μέσα.

Επιπλέον, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, όλα τα τμήματα «Δευκαλίων» θα τηρούνται σε ετοιμότητα επέμβασης και άμεσης απόκρισης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα όλα τα προβλεπόμενα ιπτάμενα και άλλα μέσα για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, καθώς και έρευνας και διάσωσης, εφόσον απαιτηθεί.

Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, προστίθεται στην ανακοίνωση, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για να παρέχει στην Πολιτική Προστασία κάθε δυνατή βοήθεια για την άμεση επέμβαση στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από την επερχόμενη κακοκαιρία.

Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων

Από το βράδυ της Παρασκευής θα ξεκινήσει η επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίδα στη χώρα που θα φέρει πολιτικό κρύο και πολύ χιόνι.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη «εκεί που θα ξαστερώσει μέσα στην Κυριακή, θα δούμε έως και -18 βαθμούς Κελσίου».

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις ο κ. Μαρουσάκης είπε ότι θα είναι αρκετές και έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο με τα υψόμετρα χιονόπτωσης να κατεβαίνουν ακόμα και σε πεδινές περιοχές στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και το Αιγαίο.

Όπως τόνισε, μάλιστα, από την Κυριακή και μετά το κύμα κακοκαιρίας θα αφορά περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο και γι’ αυτό «πολλά νησιά θα ντυθούν στα λευκά» ενώ μεγάλος όγκος χιονοπτώσεων αναμένεται και στα ανατολικά τμήματα της Αττικής.

Καλλιάνος: Για δυνατούς λύτες η κακοκαιρία

Με τη σειρά του ο μετεωρολόγος και βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, ανέφερε στο Facebook:

«Όποιος επιθυμεί να απολαύσει πυκνές χιονοπτώσεις και την αίσθηση του αληθινού χειμώνα, μπορεί την Κυριακή να ταξιδέψει στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες ή ακόμη και στην Κρήτη. Τυχεροί οι νησιώτες μας!

Η Αττική μπορεί να δώσει από σχεδόν τίποτα έως και πολλά! Για δυνατούς λύτες η συγκεκριμένη κακοκαιρία!».

Η πρόγνωση Αρναούτογλου

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου σημειώνει: «Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη από τα προγνωστικά μοντέλα, πραγματικά».

«Ο επερχόμενος χιονιάς φαίνεται να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά από την Κυριακή, σύμφωνα και μετα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, όπως σας είπα και τις προηγούμενες ημέρες! Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη από τα προγνωστικά μοντέλα, πραγματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου.

Την ερχόμενη Κυριακή, 23/1/2022, το χρώμα το λευκό, που υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα για χιονοπτωση, πιάνει όπως βλέπετε τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τη θάλασσα αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και τα βόρεια Δωδεκάνησα με πολύ χαμηλό υψόμετρο! Θα την κρατήσω όπως και να'χει για αρχείο!
Για να δούμε αν θα επιμείνουν και τα αυριανά προγνωστικά στοιχεία σ' αυτήν την κατά τ' άλλα πολύ πιθανή εξέλιξη!

Γιαννόπουλος: Στη κατάψυξη η χώρα με πολυήμερο ψύχος

«Στην κατάψυξη» αναμένεται να μπει η χώρα όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλου, στην εκπομπή «Από τις Έξι».

Ειδικότερα, καιρική ανάσα παίρνουμε την Πέμπτη μεν, με άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο από την Παρασκευή στη βόρεια Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα έρχεται πολυήμερο δριμύ ψύχος.

Την Πέμπτη λίγες βροχές περιμένουμε στη νότια Πελοπόννησο, τοπικά στο Αιγαίο και σταδιακά στη βορειοδυτική Ελλάδα με χιόνια εκεί στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι, θα φτάσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 11 βαθμούς, έως 14 με 15 στην υπόλοιπη χώρα με παγετό όμως τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 4 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς.

Την Παρασκευή η χώρα θα μοιραστεί καιρικά στα δύο. Έτσι στη βόρεια Ελλάδα θα μπει βοριάς, θα ρίξει τη θερμοκρασία, φέρνοντας χιόνια και σε ημιορεινές περιοχές , προς το βράδυ και στα βόρεια πεδινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε τοπικές βροχές, καταιγίδες στο Αιγαίο, τα χιόνια όμως θα περιορίζονται προς το παρόν στα ορεινά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ