ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σύσταση κατά των μετακινήσεων για 48 ώρες λόγω ακραίων φαινομένων

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σύσταση κατά των μετακινήσεων για 48 ώρες λόγω ακραίων φαινομένων
Σύμφωνα με την ΕΜΥ τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις INTIME

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απευθύνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε, καθώς καταφτάνει το δεύτερο, σφοδρότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, μέσω του 112 θα σταλεί όπου κριθεί απαραίτητο μήνυμα προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για το έντονο καιρικό φαινόμενο.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε επίσης σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα.

Επίσης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμη και για τα ΙΧ οχήματα που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον οδικό άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

«Οι οδηγοί ΙΧ οχημάτων που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον οδικό άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Η αστυνομία δεν θα επιτρέψει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες σε συγκεκριμένες περιοχές να μπουν στον αυτοκινητόδρομο», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η σύσταση για τα βαρέα οχήματα είναι έντονη διότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία οποιαδήποτε εκτροπή βαρέος οχήματος μέσα στον αυτοκινητόδρομο.

Πού αναμένονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σε κεντρικό, βόρειο Αιγαίο, βόρειες Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Θεσσαλία, κυρίως ανατολική Μαγνησία, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Αττική, Ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη θα εκδηλωθούν τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πυκνές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ στην ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σύμφωνα με την ΕΜΥ τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας που συνήθως δεν υπάρχουν ανάλογα καιρικά φαινόμενα. «Το φαινόμενο από βόρεια θα αρχίσει από απόψε αργά γι αυτό ανεξαρτήτως του καιρού αυτή τη στιγμή όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να ξέρουν ότι μπορεί να υπάρξει απρόοπτη αλλαγή του καιρού», επισήμανε ο υπουργός.

Ιδιαίτερα για την Αττική, όπως είπε, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι αύριο, Δευτέρα.

«Η απότομη αλλαγή του καιρού πρέπει να μας προβληματίσει πολύ στις μετακινήσεις μας γιατί μπορεί να φύγουμε με αίθριο καιρό αλλά όταν επιστρέφουμε να είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες. Αυτή η ισχυρή σύσταση στους πολίτες συνοδεύεται από σύσταση ότι σε πολλές περιοχές η κίνηση στους δρόμους θα χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Σε επιφυλακή για τα σχολεία

Επιπλέον στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η λειτουργία των σχολείων αλλά και η δυνατότητα να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και στο πιο μικρό χωριό.

Όσον αφορά τα σχολεία ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι γίνεται συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα βασίζονται σε δύο συγκεκριμένους λόγους:

α) στην εξέλιξη των φαινομένων όπου μπορεί να ξεκινήσουν να εντείνονται την ώρα που τα παιδιά θα είναι ήδη στα σχολεία. Όπως τόνισε ο υπουργός σε αυτή την περίπτωση θα καταστεί δύσκολη ενδεχομένως και επικίνδυνη η επιστροφή τους στο σπίτι. «Είναι ένας λόγος που οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα αγνοούν το γεγονός ότι θα εμφανιστούν απρόοπτα τα φαινόμενα κατά τις σχολικές ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

β) στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία λόγω της πανδημίας καθώς τα παράθυρα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά την ίδια ώρα που θα επικρατεί δυνατό ψύχος και σε κάποιες περιπτώσεις και παγετός.

Ο κ. Στυλιανίδης κατέστησε σαφές ότι όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία θα υπάρξει τηλεκπαίδευση.

Προτεραιότητα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Σχετικά με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι περιπτώσεις που κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα ήταν πολύ λίγες και εντοπίζονται στην Εύβοια και στην Άνδρο, ωστόσο η διάρκειά των διακοπών ήταν πολύ μικρή.

Όπως υπογράμμισε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας κοπές δέντρων και κλαδιών γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλες υπηρεσίες ενώ έχει υπάρξει ειδική πρόνοια ώστε οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση διότι διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

«Η συνεχής συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ του υπουργείου μας, της Πολιτικής Προστασίας, των ενόπλων δυνάμεων, των Περιφερειών, των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ πιστεύουμε θα οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα για αποκατάσταση ηλεκτροδότησης παντού όπου κι αν σημειωθούν προβλήματα», επισήμανε.

«Διαθέτουμε ένα εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις και πιστεύω θα επιβεβαιωθεί ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Μήνυμα 112: Επικίνδυνες χιονοπτώσεις

Ήδη, από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, με εξαιρετικά επείγον μήνυμα του 112, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους πολίτες σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και γενικότερα στη Στερεά Ελλάδα για το δεύτερο σφοδρότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που καταφτάνει.

Το μήνυμα που απεστάλη σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και συνολικά της Στερεάς Ελλάδας κάνει λόγο για επικίνδυνες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Παράλληλα, με νεότερο μήνημα από το 112 ανακοινώνεται η προειδοποίηση ότι θα σημειωθούν έντονες χιονοπτώσεις σε Μαγνησία, Σποράδες, Φθιώτιδα, Εύβοια, Βόρειες Κυκλάδες και Λήμνο το επόμενο 48ωρο.

Ασταμάτητη χιονόπτωση στην Εύβοια

Ήδη, σε αρκετά χωριά της κεντρικής και της νότιας Εύβοιας το κύμα της κακοκαιρίας κάνει αισθητή την παρουσία του. Πρόκειται κυρίως για ορεινά χωριά όπου το χιόνι τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει τους 10-20 πόντους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εκεί αναμένεται να εξελιχθεί φαινόμενο τις επόμενες ημέρες.

Σε χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αλλά και σε χωριά του Δήμου Καρύστου τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και μάλιστα χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες, ενώ τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας καταβάλουν προσπάθεια για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους από την πλευρά του Αιγαίου, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Εκχιονιστικά κατά μήκος της Εθνικής Οδού - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τη Λαμία μέχρι και το Σχηματάρι έχει ήδη σημάνει συναγερμός και εκατοντάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία φορτωμένα με αλάτι ώστε η οδός να παραμείνει ανοιχτή.

Το κύριο βάρος αναμένεται να δοθεί στην περιοχή του Μαρτίνου, όπου αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρές χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες και παγετός, αλλά και στην περιοχή της Υλικής και των Θηβών, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι ιδιαίτερα έντονα τα καιρικά φαινόμενα.

Τέλος σε νεότερη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και ειδικότερα είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες:

Στην Εύβοια:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής - Στροπώνων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Καρύστου, από την 44,5η χ/θ (Πόρτο Λάφια) έως την 57η χ/θ (Διασταύρωση Μαρμαρίου).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Στύρων, από Μεσοχώρια έως Στύρα (Παλαιό οδικό δίκτυο).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά - Παπάδων (μέσω Κοκκινομηλίας).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά - Ροβιές.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου - Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Στη Βοιωτία

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων - Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.
  • Στην Εθνική Οδό Μαγούλας - Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «'Αγιος Αθανάσιος»).

Στην Ευρυτανία

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου - Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου - Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Στερεάς

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθώς πριν λίγο ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς κρίθηκε ότι το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά και έτσι κρατήθηκε ανοιχτό το εθνικό δίκτυο αλλά και συνολικά το επαρχιακό δίκτυο της περιφέρειας. Υπήρξε συνδρομή και στους δήμους για τη διάνοιξη συγκεκριμένων τμημάτων του οδικού δικτύου που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Εκτιμήθηκε ακόμη πως όλος ο μηχανισμός της περιφέρειας θα πρέπει να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα μιας και όπως εκτιμούν θα είναι περισσότερο έντονα τα φαινόμενα ιδιαίτερα στην Στερεά Ελλάδα.

«Αναμένουμε ένταση του καιρικού φαινομένου τις επόμενες ώρες και προετοιμαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης κ. Σπανός λίγο μετά το τέλος της συνδιάσκεψης και συμπληρώνει: «Συνεργαζόμαστε με τους δήμους, την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί όποιο φαινόμενο παρουσιαστεί. Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Κρήτη: Επιδείνωση του καιρού - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Η επιδείνωση του καιρού και η χιονόπτωση ακόμη και στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώθηκε ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ελήφθησαν μέτρα σχετικά με την κυκλοφορία αλλά και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σε ότι αφορά το νομό Χανίων χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτείται στην επαρχιακή οδό Κράπη προς Ασκύφου και την επαρχιακή οδό από Φώκιες προς Ομαλό. Στο νομό Ρεθύμνης έχει ενεργοποιηθεί προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην επαρχιακή Άμνατος -Αρκάδι (Δήμος Ρεθύμνης) και την επαρχιακή οδό Σπήλι- Γερακάρι (Δήμος Αμαρίου). Στο Νομό Ηρακλείου προσωρινά έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χερσονήσου -Οροπεδίου Λασιθίου στο Κράσι, στην επαρχιακή οδό Βιάννος -Αμυρά στο 2ο χιλιόμετρο και τον αγροτικό δρόμο στον Κρουσώνα προς το Λιβάδι(Δήμος Μαλεβιζίου).

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Αρκαλοχωρίου, ενώ αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και για το Νομό Λασιθίου. Συγκεκριμένα αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από το Δράσι μέχρι το Οροπέδιο Λασιθίου. Την επαρχιακή οδό Σητείας προς Ζήρο και Χάντρα και την επαρχιακή οδό Σητεία -Άγιος Νικόλαος στο 20ο χιλιόμετρο. Επίσης στην επαρχιακή οδό Σητείας προς Παρασπόρι και Χρυσοπηγή, την επαρχιακή οδό Σητείας από Χαμίζι προς Πλάτανο και την επαρχιακή οδό από Λιθίνες προς Παπαγιαννάδες.

Σε όλα τα ανωτέρω σημεία ενεργούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης έκανε έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Πώς θα εξελιχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα επιδεινωθεί από το βράδυ στη Μακεδονία και τη Θράκη με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες θα επεκταθούν, και στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Τη Δευτέρα αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Σε αρκετά χωριά της κεντρικής και της νότιας Εύβοιας το κύμα της κακοκαιρίας κάνει αισθητή την παρουσία του. Πρόκειται κυρίως για ορεινά χωριά όπου το χιόνι τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει τους 10-20 πόντους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εκεί αναμένεται να εξελιχθεί φαινόμενο τις επόμενες ημέρες.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Πυκνές χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες, προβλήματα στην Κρήτη

Κατά το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας, που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα, τα χιόνια έφτασαν, μέχρι τις Κυκλάδες -Άνδρος, Νάξος και Τήνος ντύθηκαν στα λευκά- αλλά και τα Δωδεκάνησα. Ειδικότερα, χιονοπτώσεις σημειώνονται από νωρίς το πρωί στις ορεινές περιοχές του νησιού της Καρπάθου. Ήδη στα λευκά έχει ντυθεί η κοινότητα Ολύμπου και η ευρύτερη περιοχή της Βορείας Καρπάθου.

Εικόνες από τη σπάνια χιονόπτωση στην Νάξο:

Υπέροχες εικόνες κατέγραψε η Up Stories σε συνεργασία με το ΕΑΑ/meteo.gr απο την περιοχή της Αράχωβας μετά την πρώτη διέλευση της κακοκαιρίας «Ελπίς» που έδωσε χιονοπτώσεις δημιουργώντας ενα μαγικό τοπίο. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται εικόνες απο drone.

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας - Μέσω τηλεκπαίδευσης το μάθημα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ