ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιονίζει σε όλη την Αττική από Παλλήνη μέχρι Γλυφάδα - Στο μηδέν η θερμοκρασία

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιονίζει σε όλη την Αττική από Παλλήνη μέχρι Γλυφάδα - Στο μηδέν η θερμοκρασία
σε πολλά προάστια της Αττικής, το έχει στρώσει ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα είναι στους μηδέν βαθμούς ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έκανε την εμφάνισή της και στην Αττική λίγο μετά τις 8:00 το πρωί της Δευτέρας.

Ήδη σε πολλά προάστια της Αττικής, το έχει στρώσει ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα είναι στους μηδέν βαθμούς.

Εικόνες από την χιονόπτωση στην Παλλήνη

Εικόνες από τη χιονόπτωση στην Αθήνα

Από τη χιονόπτωση στο Χαϊδάρι

Πυκνό το χιόνι και στην Πεύκη

Λεωφόρος Συγγρού

Χιονόπτωση στα Άνω Πατήσια

Χιόνι και στη Λεωφόρο Μεσογείων

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Aθηνών -Λαμίας

Την ίδια ώρα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στη N.E.O.Aθηνών -Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και από τον κόμβο Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα.

Η κίνηση στα υπόλοιπα οδικά τμήματα όπου επιτρέπεται ακόμα η κυκλοφορία, πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρόλοι το δεύτερο πιο ισχυρό κύμα της κακοκαιρίας θα χτυπήσει και την Αττική, με τα φαινόμενα να είναι πολύ έντονα ακόμα και στο κέντρο της πόλης.

Το συγκεκριμένο κύμα κακοκαιρίας, θα ξεπεράσει και το περσινό, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο οποίος, σημειώνει ότι πυκνές χιονοπτώσεις θα δούμε στην Αττική, από τις 10 -12:00 το πρωί της Δευτέρας.

«Θα πρέπει μέχρι και τις 10 -12:00 σήμερα να έχουν ξεκινήσει τα φαινόμενα προς τα πιο βόρεια σημεία του νομού Αττικής ενώ προς Βοιωτία θα πέφτει πυκνό χιόνι άρα αναμένεται να έχουμε σημαντικά προβλήματα στην Εθνική οδό, που συνδέσει τη Λαμία με την Αθήνα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες και αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να μην μετακινηθείτε. Το απόγευμα μπαίνει στο παιχνίδι και η Πελοπόννησος, από το ύψους του Βόλου και πιο νότια», σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης.

Καλλιάνος: Χιονοπτώσεις και στα νότια προάστια της Αττικής

Αντίστοιχα και ο Γιάννης Καλλιάνος επεσήμανε πως η κακοκαιρία αυτή θα μείνει στην ιστορία. Όπως ανέφερε, τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα υποτροπή του καιρού και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό που θα είναι εντυπωσιακό είναι οι τοπικές χιονοπτώσεις στα Δυτικά και τα Βόρεια που θα είναι ισχυρές σε πολλές περιπτώσεις. Χιονοκαταιγίδες θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Στην Αττική ο χιονιάς θα ξεκινήσει από τις πρωινές ώρες και χιονοπτώσεις θα δουν οι κάτοικοι ακόμα και των νοτίων προαστίων. Ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού θα πέσει έως την Τρίτη το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ελάχιστες θερμοκρασίες για Τρίτη και Τετάρτη:

– Νομός Φλώρινας : -20°C
– Νομός Τρικάλων : -16°C
– Νομός Δράμας : -15°C
– Νομός Φωκίδας : -13°C
– Νομός Αττικής : -5°C

Πιθανότητα για χιονόστρωση:

  • Γλυφάδα: 60%
  • Πειραιάς: 70%
  • Σύνταγμα: 85%
  • Μαρούσι: 100%
  • Κηφισιά: 100%
  • Διόνυσος: 100%
  • Εθνική οδός – Μαλακάσα: 100%
  • Εθνική οδός – Μαρτίνο: 100%.

Ειδικά για την Εύβοια, ο μετεωρολόγος μίλησε με δραματικούς τόνους, λέγοντας πως «θα χτυπηθεί αλύπητα από τον χιονιά» και κάνοντας λόγο ακόμα και για μισό μέτρο χιόνι.

Τέλος, τόνισε πως θα είναι θαύμα αν κρατηθεί ανοιχτή η Αθηνών – Λαμίας την Δευτέρα με τόσο όγκο χιονιού που αναμένεται…

Πώς θα εξελιχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα επιδεινωθεί από το βράδυ στη Μακεδονία και τη Θράκη με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες θα επεκταθούν, και στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Τη Δευτέρα αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Σε αρκετά χωριά της κεντρικής και της νότιας Εύβοιας το κύμα της κακοκαιρίας κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του. Πρόκειται κυρίως για ορεινά χωριά όπου το χιόνι τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει τους 10-20 πόντους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εκεί αναμένεται να εξελιχθεί φαινόμενο τις επόμενες ημέρες.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Πού αναμένονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σε κεντρικό, βόρειο Αιγαίο, βόρειες Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Θεσσαλία, κυρίως ανατολική Μαγνησία, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Αττική, Ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη θα εκδηλωθούν τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πυκνές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ.

Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, όπως επεσήμανε από χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, σύμφωνα με την ΕΜΥ τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας που συνήθως δεν υπάρχουν ανάλογα καιρικά φαινόμενα. «Το φαινόμενο από βόρεια θα αρχίσει από απόψε αργά γι' αυτό ανεξαρτήτως του καιρού αυτή τη στιγμή όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να ξέρουν ότι μπορεί να υπάρξει απρόοπτη αλλαγή του καιρού», επισήμανε ο υπουργός.

Ιδιαίτερα για την Αττική, όπως είπε, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι αύριο, Δευτέρα.

«Η απότομη αλλαγή του καιρού πρέπει να μας προβληματίσει πολύ στις μετακινήσεις μας γιατί μπορεί να φύγουμε με αίθριο καιρό αλλά όταν επιστρέφουμε να είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες. Αυτή η ισχυρή σύσταση στους πολίτες συνοδεύεται από σύσταση ότι σε πολλές περιοχές η κίνηση στους δρόμους θα χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Εικόνες από τη χιονισμένη Εύβοια

Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία στην Αττική - Κλειστή η Λεωφόρος Πάρνηθας

Κλειστή παραμένει από χθες η Λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ σύμφωνα με την Τροχαία, το πρωί της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά σε όλους τους δρόμους της Αττικής που είχε διακοπεί χθες λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Επίσης, ισχύει η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στην παλαιά ΕΟ Αθηνών- Θηβών από το ύψος του πρατηρίου καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα προς Θήβα.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή ενόψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίδα» με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, έπειτα από ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση χθες στους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις τις επόμενες 48 ώρες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επίσης απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό, ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα. Ακόμη, όπως είπε, όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε χθες το 112 και στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ όπως τονίστηκε χθες, το 112 θα στέλνεται όπου κρίνεται απαραίτητο με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες, για το έντονο καιρικό φαινόμενο.

Στο μεταξύ, σε άμεση επιφυλακή τέθηκε από χθες το βράδυ στις 10 μμ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η αστυνομία για το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, έπειτα και από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Τον επιχειρησιακό συντονισμό των ενεργειών έχει ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου.

Εκχιονιστικά κατά μήκος της Εθνικής Οδού - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τη Λαμία μέχρι και το Σχηματάρι έχει ήδη σημάνει συναγερμός και εκατοντάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία φορτωμένα με αλάτι ώστε η οδός να παραμείνει ανοιχτή.

Το κύριο βάρος αναμένεται να δοθεί στην περιοχή του Μαρτίνου, όπου αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρές χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες και παγετός, αλλά και στην περιοχή της Υλικής και των Θηβών, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι ιδιαίτερα έντονα τα καιρικά φαινόμενα.

Τέλος σε νεότερη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και ειδικότερα είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες:

Νομός Βοιωτίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Δερβενοχωρίων – Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας – Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «Άγιος Αθανάσιος»).

Νομός Ευβοίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων :

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Καρύστου, από την 25η χ/θ έως την 61η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου – Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού - Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Νομός Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 16η έως την 18η χ/θ.

Παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Οδηγίες προστασίας από την Πολιτική Προστασία

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

* Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

* Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

* Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

* Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

* Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

* Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

* Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ