ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε εξέλιξη το δεύτερο, σφοδρότερο «κύμα» - Live η πορεία του φαινομένου

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε εξέλιξη το δεύτερο, σφοδρότερο «κύμα» - Live η πορεία του φαινομένου
Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται σε πολλές περιοχές της Αττικής, ενώ το έχει ήδη στρώσει σε πολλές περιοχές AP Photo/Petros Giannakouris

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει από το Σάββατο την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Η κακοκαιρία «Ελπίς» επελαύνει, το χιόνι πέφτει και ήδη οι περισσότερες περιοχές του νομού έχουν ντυθεί στα λευκά.

Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας των δήμων της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να σπεύσουν άμεσα όπου παρουσιαστεί ή αναφερθεί πρόβλημα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους και εργάζονται για να κρατήσουν ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, αν και ήδη σε δήμους των βορείων προαστίων η χιονόπτωση είναι ισχυρή καθώς το έχει στρώσει και γι' αυτό γίνονται διαρκώς συστάσεις για προσεκτική και όχι άσκοπη μετακίνηση.

Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι δήμοι έχουν ανακοινώσει τα σημεία που λειτουργούν ως θερμαινόμενοι χώροι, για όποιον πολίτη το χρειαστεί, αλλά και για άστεγους. Έχουν αναρτήσει τα τηλέφωνα, όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης ή για να αναφέρει κάποιο συμβάν.

Όλοι οι δήμοι της Αττικής έχουν προμηθευτεί τόνους αλάτι, με το οποίο προμήθευσαν τους κατοίκους και είναι και σήμερα στη διάθεσή τους.

Τέλος, οι δήμοι καλούν τους κατοίκους να ενημερωθούν για τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ανά περίπτωση να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της.

Ψύχος και παγετός στη βόρεια Ελλάδα

Δριμύ ψύχος και ισχυρός παγετός συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα, όπου όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς», που πλήττει τη χώρα.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στις χερσονήσους της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, χωρίς να αναφερθούν πάντως ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ τα σχολεία στις περιοχές αυτές θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού κλειστά θα μείνουν επίσης τα σχολεία στους νομούς Κιλκίς, Φλώρινας και Καστοριάς, στους δήμους Εορδαίας, Παιονίας και σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης (Λαγκαδά και Βόλβη).

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στη Δυτική Μακεδονία επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού. Οι χαμηλότερες τιμές από την αρχή της ημέρας εντοπίστηκαν, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα, Σελίου Ημαθίας και Βασιλίτσας Γρεβενών, με τον υδράργυρο να δείχνει αντιστοίχως - 17,7, - 15,3 και - 15,2 βαθμούς Κελσίου. Διψήφιες (αρνητικές) τιμές μετρήθηκαν στον 'Αγιο Παύλο Ημαθίας ( - 14,3), στο Λαϊλιά Σερρών (- 13,7), στο Φαράγγι Φλώρινας (- 11,4) και στο Νευροκόπι Δράμας (- 10,5).

Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξημέρωσε και η Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί, στο κέντρο της πόλης, η θερμοκρασία έπεσε στους - 2 βαθμούς.

Στο μεταξύ, προβλήματα ηλεκτροδότησης παρατηρούνται εδώ και λίγη ώρα σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, λόγω βλάβης σε μετασχηματιστή της περιοχής. Η βλάβη επηρεάζει κυρίως τις περιοχές της Πολίχνης, της Ηλιούπολης, των Συκεών, αλλά και βορειότερα τα Πεύκα, ενώ δεν φαίνεται να συνδέεται με την κακοκαιρία.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κρήτης

Μέτρα για απαγόρευση της κυκλοφορίας και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης, έχουν τεθεί σε ισχύ, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα μετακίνησης ή ακινητοποίησης και εγκλωβισμού οχημάτων, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που επικρατούν από το κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση στο Νομό Χανίων γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Κράπη προς Ασκύφου και την Επαρχιακή οδό Φώκιες προς Ομαλό. Στο Νομό Νομός Ρεθύμνης προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην Επαρχιακή οδό 'Αμνατος -Αρκάδι (Δήμος Ρεθύμνης) και την Επαρχιακή οδό Σπήλι- Γερακάρι (Δήμος Αμαρίου).

Στον Νομό Ηρακλείου προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην Επαρχιακή οδό Χερσονήσου -Οροπεδίου Λασιθίου στο Κράσι, την Επαρχιακή οδό Βιάννου -Αμιρά στο 2ο χιλιόμετρο ενώ λόγω βροχόπτωσης προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στις Iρλανδικές Διαβάσεις της Δημοτικής ενότητας Πέρι Δήμου Φαιστού, τη Δημοτική ενότητα Αγ.Τριάδας Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, στο Γεροπόταμο του Δήμου Φαιστού και τη Δημοτική ενότητα Πλατάνου Δήμου Γόρτυνας.

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Ηρακλείου Αρκαλοχωρίου και την Επαρχιακή οδός Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος Δημοτικής Ενότητας Γωνιές. Σε ότι αφορά το Νομό Λασιθίου, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από το Δράσι μέχρι το Οροπέδιο Λασιθίου, την Επαρχιακή οδό Σητείας προς Ζήρο και Χάντρα, την Επαρχιακή οδό Σητείας -Αγίου Νικολάου στο 20ο χιλιόμετρο, την Επαρχιακή οδό Σητεία προς Παρασπόρι και Χρυσοπηγή, την επαρχιακή οδό Σητείας από Χαμίζι προς Πλάτανο και την επαρχιακή οδό από Λιθίνες προς Παπαγιαννάδες.

Πυκνό χιόνι στην Εύβοια

Στα λευκά ντύνεται από άκρη σε άκρη η Εύβοια, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Το χιόνι έχει φτάσει ακόμα και σε παραλιακές περιοχές, όπως το λιμάνι της Καρύστου ενώ στα ορεινά έχει ξεπεράσει και τους 30 πόντους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία χιονίζει και στον δήμο Καρύστου, στον δήμο Λιμνης-Μαντουδίου-Αγ. 'Αννης αλλά και στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ενώ το χιόνι έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα στην παραλία της Αγίας 'Αννας από την μια πλευρά αλλά και τα Ηλία και την Λίμνη από την άλλη.

Η Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους σε οδικούς άξονες του νησιού όπως στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από την 16η χ/θ έως την 42η χ/θ από την Καστέλα έως το Προκόπι και στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας - Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ, ενώ η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Έκκληση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων τις επόμενες 48 ώρες

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Παράλληλα σε μερική επιφυλακή τέθηκε από χθες το βράδυ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ