ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Ελπίδα - Στυλιανίδης: Να αναζητηθούν ευθύνες από την Αττική Οδό, τηλεργασία στο Δημόσιο

Κακοκαιρία Ελπίδα - Στυλιανίδης: Να αναζητηθούν ευθύνες από την Αττική Οδό, τηλεργασία στο Δημόσιο

Σαρώνει τη χώρα το δεύτερο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για τις επόμενες ώρες καθώς τα φαινόμενα αναμένονται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τρίτης.

«Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα κυρίως στην Αττική,την Εύβοια, τις περιοχές κοντά στην Αττική. Μέχρι αύριο οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι αντίξοες» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρία της Αττικής Οδού.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αττική Οδό όπου δυστυχώς η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό, παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων. Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες αυτή θα είναι η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από την Τροχαία, την Πυροσβεστική και την Αττική Οδό, σημειώνοντας ότι αν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης δεν θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα αυτή την στιγμή.

«Όλες οι δυνάμεις είναι επί ποδός και επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται. Η κατάσταση βελτιώνεται στην Αττική Οδό, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε λιγοστά προβλήμα τα ηλεκτροδότησης» είπε.

Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνούν με το 112 το οποίο έχει σύστημα γεωεντοπισμού.

«Καταβάλλεται προσπάθεια να μείνουν ανοικτοί όλοι οι οδικοί άξονες, ειδικά η Αθηνών – Θεσσαλονίκης και δεν επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν αλυσίδες. Στο εθνικό δίκτυο με την προετοιμασία που έγινε σημειώθηκαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην γέφυρα Καλυφτάκη αλλά αντιμετωπίστηκαν και κρατήσαμε την χώρα ανοικτή», επεσήμανε.

«Αύριο θα είναι μια δύσκολη ημέρα, η Περιφέρεια Αττικής θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα απόψε το βράδυ. Μειώστε ή μηδενίστε τις μετακινήσεις σας. Ελπίζουμε τις επόμενες ώρες να μπορέσουμε να δώσουμε στην κυκλοφορία την Αττικη Οδό», τόνισε.

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι θα γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις από τον ΟΑΣΑ, ενώ ενημέρωσε ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αττική λειτουργούν κανονικά και έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες να πάνε όλοι στα σπίτια τους.

Για τα σχολεία, ανέφερε ότι σε περισσότερες από 46.000 ψηφιακές τάξεις έγινε μάθημα σήμερα, Δευτέρα. Παράλληλα, ενημέρωσε πως το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη δώσει οδηγία για τηλεργασία αύριο, Τρίτη.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Οικονόμου: Μετακίνηση μόνο με αλυσίδες

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, προειδοποίησε ότι το πρωί της Τρίτης θα υπάρχει παγετός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία θα είναι σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, 3.900 αστυνομικοί και 883 αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν στην Αττική.

Για την Αττική Οδό τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη επιχείριση αντιδρόμησης, μια επιχείριση πολύ δύσκολη. Αυτή την ώρα σημείωσε επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση που καθιστά δυσκολότερη την επιχείρηση απεγκλωβισμών.

Κάλεσε τους πολίτες να μην κυκλοφορούν χωρίς αλυσίδες και σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση χωρίς αυτές. «Τα προβλήματα και στην Κατεχάκη και στην Αττική Οδό προκλήθηκαν γιατί πολλοί δεν είχαν αλυσίδες», είπε χαρακτηριστικά.

Κολυδάς: Εντονότερος ο παγετός Τρίτη και Τετάρτη

«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το κύμα που συνεχίζεται με εντάσεις, θα κρατήσει και μετά τις 20:00 και οι μεγάλες εντάσεις θα είναι μέχρι και δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Το κύμα αυτό θα έχει 16 ώρες διάρκεια», είπε ο κ. Κολυδάς.

«Παρόλο που τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ύφεση σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, της Στερεάς και της Εύβοιας, δίνουν μεγάλο ύψος χιονιού το βράδυ».

Για το Λεκανοπέδιο αναμένεται ύφεση από το μεσημέρι της Τρίτης, «αν και λίγο πιο νωρίς θα έχουν μια εξασθένηση τα φαινόμενα και θα αρχίσουν να περιορίζονται στα βουνά».

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, τα φαινόμενα αναμένονται να εξασθενήσουν από την Πέμπτη. Από πλευράς παγετού, θα είναι υπαρκτός σήμερα, αλλά Τρίτη και Τετάρτη θα είναι εντονότερος και περισσότερος.

Δείτε την ενημέρωση:

Η κυκλοφορία διεξάγεται με σημαντικά προβλήματα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, με το χιόνι να πέφτει πυκνό μέχρι και την παραλία στα νότια προάστια της Αθήνας.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ