ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ: Νέα κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και χιόνια

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ: Νέα κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και χιόνια
Ξεκινά νέα κακοκαιρία μετά την «Ελπίδα» ΙΝΤΙΜΕ

Νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα, Παρασκευή το βράδυ, μετά την «Ελπίδα» με κύρια χαρακτηριστικά να είναι οι ισχυρές βροχές, καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι.   

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα ισχύσει έως το μεσημέρι της Κυριακής.

Πιο αναλυτικά:

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Πού έδειξε μείον το θερμόμετρο

Σημειώνεται πως ψύχοςεπικρατεί και σήμερα, Παρασκευή σε πολλές περιοχές της χώρας με το θερμόμετρο να δείχνει μείον.

Συγκεκριμένα, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας, με τον ισχυρότερο παγετό να σημειώνεται στη Βοιωτία, αφού η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στη Θήβα (Νέα Οδό) με -14,7 °C.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, οι επόμενες χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής σημειώθηκαν σε Λιβαδειά -12,7, Λευκοχώρι Φθιώτιδας -12,5, Κωπαΐδα -12,3, Φλώρινα -11,3, Νέο Καύκασο Φλώρινας -11,2, Μαυρολιθάρι Φωκίδας -10,6 και Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης -10,3 βαθμοί.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα, Παρασκεύη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ ενισχυόμενοι το βράδυ έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -09 (μείον 9) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και την Ήπειρο, χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και στο βόρειο Ιόνιο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα και από τα βόρεια βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης πιθανώς ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 01) έως 11 βαθμούς Κελσίου.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ