ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα στην Άμφισσα, μάχη με τις φλόγες και στην Αχαΐα

Φωτιά: Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα στην Άμφισσα, μάχη με τις φλόγες και στην Αχαΐα
Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα μέτωπα πυρκαγιάς σε Αχαϊα και Άμφισσα ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αχαΐα και Άμφισσα όπου μαίνονται πυρκαγιές με την κατάσταση και στις δύο περιοχές να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Η φωτιά στην Αχαΐα που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής αναζωπυρώθηκε στο ανατολικό μέτωπο της Βάλμης, και το μεσημέρι της Δευτέρας, η φωτιά κατευθυνόταν πλέον νότια. Οι κάτοικοι του χωριού Λάττα έλαβαν μήνυμα για την εκκένωση της περιοχής από το 112.

«Αν βρίσκεστε στον Λάτα, εκκενώστε τώρα προς Εφύρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies», ανέφερε το μήνυμα.

Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν στην περιοχή 195 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα και 4 αεροσκάφη εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η φωτιά στρέφεται προς το πευκόδασος στη Βάλμη, ενώ τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις με ρίψεις νερού κυρίως σε μία χαράδρα που καίγεται και δεν μπορούν να την πλησιάσουν οι επείγιες δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις από εναέρια μέσα.

Φωτιά στην Ηλεία: Μαίνεται το μέτωπο, εκκενώθηκαν οικισμοί

Φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας: Μαίνεται το μέτωπο - Εκκενώνεται το χωριό Βάλμη

Άμφισσα: Μάχη με τις φλόγες σε τρία μεγάλα μέτωπα με ισχυρούς ανέμους

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην 'Αμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς.

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Εκκένωση της μονής Προφήτη Ηλία στην Άμφισσα

Εξαιτίας της πυρκαγιάς στον ελαιώνα της Άμφισσας σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα orafok.gr αποφασίστηκε να εκκενωθεί η μονή Προφήτη Ηλία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δε βοηθούν να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Εξάλλου η ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης του υποσταθμου στο Σερνικακι με αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας των αντλιοστασιων υδροδότησης. Αργότερα το απόγευμα, αποκαταστάθηκαν οι βλάβες και τα αντλιοστάσια και άρχισαν να δουλεύουν και πάλι.

Όμως οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού παραμένουν.

Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Αντιπεριφερειάρχης: «Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση»

Νωρίτερα, ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δελμούζος την κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Άμφισσα.

Ήδη η φωτιά κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη «ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται προς τον Προφήτη Ηλία και το δεύτερο προς την Ιτέα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους».

Η φωτιά βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον ελαιώνα τον οποίο και καίει από την ώρα που εκδηλώθηκε.

Από πολύ νωρίς μετακινήθηκαν στην περιοχή περισσότεροι από 50 άνδρες της πυροσβεστικής με 15 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην μάχη μετέχουν 3 πεζοπόρα τμήματα και 5 αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν διαθέσει μηχανήματα και υδροφόρες, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και κάτοικοι της περιοχής που αντιμετωπίζουν τις φλόγες μέσα στα ελαιοπερίβολα προσπαθώντας να σώσουν τα κτήματα τους.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Αράχωβας-'Αμφισσας έχει διακοπεί στο ύψος του Χρυσού, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.

Η φωτιά ξεκίνησε πριν 3 ώρες περίπου από το Σερνικάκι της Φωκίδας σε αγροτική έκταση και επεκτάθηκε μέσα στον ελαιώνα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να απειλεί κατοικημένη περιοχή και εγκαταστάσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αλλά με καλύτερη εικόνα, και η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε χαμηλή βλάστηση στο Σχηματάρι, με τις Αρχές να προχωρούν σε προληπτική εκκένωση του οικισμού Αγίου Γεωργίου, στο Δήλεσι.

Φωτιά στο Σχηματάρι - Εκκενώθηκε προληπτικά το Δήλεσι

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 17 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και δύο ομάδες πεζοπόρων.

Φωτιά επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Βλαστός Καλάμου που καίει κοντά σε σπίτια, καθώς και η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση πάνω από το Πόρτο Κατσίκιστη Λευκάδα. Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και στο Καμπί Ζακύνθου.

Φωτιά στον Βλαστό Καλάμου: Καίει κοντά σε σπίτια

Φωτιά στο Σχηματάρι: Καλύτερη η εικόνα - Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έμειναν μόνοι τους

Φωτιά στη Λευκάδα: Συνεχίζεται η κατάσβεση στο Πόρτο Κατσίκι

Φωτιά στην Ηλεία: Μαίνεται το μέτωπο, εκκενώθηκαν οικισμοί

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για πέντε περιφέρειες της χώρας - 110 φωτιές σε ένα 24ωρο

Πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, σε πέντε περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προσοχή χρειάζεται σε:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Στις ανωτέρω περιοχές θα συνεχιστούν οι αυξημένες περιπολίες και ήδη εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, απευθύνεται έκκληση στον κόσμο:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακόμη, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

110 φωτιές σε ένα 24ωρο

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει σε 110 αστικές πυρκαγιές και 79 παροχές βοηθείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ