ΕΛΛΑΔΑ

Ζημιές, στάχτη και αγωνία: Βελτιωμένη η εικόνα στη Φωκίδα, συνεχίζεται η «μάχη» στο Κρανίδι

Ζημιές, στάχτη και αγωνία: Βελτιωμένη η εικόνα στη Φωκίδα, συνεχίζεται η «μάχη» στο Κρανίδι
Εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Ιτέα CNN Greece

Βελτιωμένη είναι η εικόνα το πρωί της Τρίτης στην Ιτέα από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Φωκίδα, με την Πυροσβεστική να συνεχίζει, ωστόσο, να δίνει μεγάλη μάχη με τις ενεργές εστίες ώστε να μην εξαπλωθούν. 

Τα κύρια μέτωπα είναι δύο -ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς τους Δελφούς- και εκεί έχουν ρίξει και το βάρος της πυρόσβεσης οι δυνάμεις.

Στην περιοχή βρίσκονται 140 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρου, 43 οχήματα, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Δείτε εικόνες του CNN Greece από το σημείο:

«Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε ο λίγο νωρίτερα αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά».

Μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας - Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο 'Αμφισσας - Λιβαδειάς.

Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, 'Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Μάχη» για να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά

Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Στις φλόγες και το Κρανίδι Αργολίδας – Ζημιές σε ξενοδοχείο και κατοικίες

Παράλληλα, η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται και στο Κρανίδι Αργολίδας, στη θέση Κορακιά, όπου επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο καθώς και ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε εξέλιξη, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές, για πιθανή απειλή κάποιου οικισμού.

«Υπάρχει μία αναζωπύρωση δίπλα ακριβώς από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής και οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά», ανέφερε ο δήμαρχος Ερμιονίδας σύμφωνα με την ΕΡΤ. Για τους ενοίκους της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, ο κ. Γεωργόπουλος είπε, ότι απομακρύνθηκαν έγκαιρα και μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία, ενώ όσοι βρίσκονταν στην παραλία μεταφέρθηκαν, μέσω θαλάσσης, σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Από την πυρκαγιά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, τουλάχιστον 15 τουριστικές κατοικίες.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από το ξενοδοχείο Amanzoe:

52 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ξέσπασαν 52 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο «4» σήμερα, Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για σήμερα Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4: Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο &και Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία και Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ