ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατοι Μαλένας – Ίριδας: Σήμερα οι έγγραφες εξηγήσεις της Πισπιρίγκου

Θάνατοι Μαλένας – Ίριδας: Σήμερα οι έγγραφες εξηγήσεις της Πισπιρίγκου
Η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν είναι κατηγορούμενη για την ώρα για τον θάνατο των παιδιών αλλά ύποπτη INTIME

Σήμερα, Τετάρτη, στις 12:00 θα καταθέσει η Ρούλα Πισπιρίγκου τις έγγραφες εξηγήσεις μέσω των οποίων θα πρέπει να αποδείξει πως δεν έχει σχέση με τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών της -της Μαλένας και της Ίριδας- μετά από το σχετικό πόρισμα των ιατροδικαστών ΚαρακούκηΚαλογρηά.

«Αυτό που η ίδια λέει από την πρώτη στιγμή, με τα δικά της δεδομένα και με όσα γνωρίζει είναι ότι δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια, ούτε δική της συμμετοχή σε κάτι τέτοιο», είχε δηλώσει μια μέρα νωρίτερα ο δικηγόρος της Όθων Παπαδόπουλος μιλώντας στον Alpha.

Μάλιστα, ο συνήγορος της κατηγορούμενης για το θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας, της Τζωρτζίνας, σχολίασε τις δηλώσεις του γιατρού της 9χρονης, Ανδρέα Ηλιάδη, ότι είχε μοιραστεί τις υπόνοιές του για εγκληματική ενέργεια με τον πατέρα των παιδιών Μάνο Δασκαλάκη.

«Θα έπρεπε να είχε στραφεί στις διωκτικές Αρχές τότε και να είχε κάνει καταγγελία» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν είναι κατηγορούμενη για την ώρα για τον θάνατο των παιδιών αλλά ύποπτη.

Σε περίπτωση που κρίνουν οι Αρχές ότι πρέπει να της ασκηθεί δίωξη για τους δυο θανάτους, η υπόθεση θα οδηγηθεί σε ανακριτή, ο οποίος θα την καλέσει σε απολογία.

Τι αναφέρουν οι ιατροδικαστές στο πόρισμα

Αναλυτικά τα συμπεράσματα των ιατροδικαστών αναφέρουν τα εξής:

  • Και στις δύο περιπτώσεις περιγράφονται ήπιες, μη θανατηφόρες βλάβες στο πρόσωπο. Στην περίπτωση της Δασκαλάκη Μαρίας - Ελένης (σ.σ. της Μαλένας)δύο εκδορές στο ριζορίνιο με λοξή/διαγώνια φορά και εντύπωμα στη δεξιά παρειά, όπως προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση του αβάπτιστου θήλεος (σ.σ. της Ίριδας) Δασκαλάκη κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος αριστερά και πιθανά εκδορές στον αριστερό ρώθωνα
  • Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε, τόσο από τον νεκροψιακό/νεκροτομικό έλεγχο, όσο και από τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, παθολογική αιτία θανάτου. Οι παθολογικές αιτίες θανάτου που είχαν τεθεί σε πρώτο χρόνο, δεν επιβεβαιώθηκαν για τους λόγους και με τη μεθοδολογία που εκτενώς αναλύθηκε ανωτέρω και ως εκ τούτου η παθολογική αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε.
  • Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε από τον ενδελεχή τοξικολογικό έλεγχο (πρωτογενή και δευτερογενή) ύπαρξη φαρμάκου ή δηλητηρίου που να σχετίζεται αιτιωδώς με τον θάνατο.
  • Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στο βίαιο μηχανισμό θανάτου.
  • Εν συνεχεία, με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά / παθολογοανατομικά / φωτογραφικά ντοκουμέντα:

    - Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά, κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών.

    - Κακώσεις, εν ζωή γενόμενες, στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος κατά το νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θηλέος Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος
  • Πέραν, όμως των ανωτέρω, για το αβάπτιστο θήλυ Δασκαλάκη, προέκυψαν νεκροψιακά και παθολογικά ευρήματα, τα οποία θεωρούνται ιατροδικαστικώς παθογνωμονικά, ήτοι αποδεικτικά του ασφυκτικού μηχανισμού θανάτου. Το επαναλαμβάνουμε, παρότι αναφέρονται και προηγουμένως και είναι:

    - Κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος, με ταυτόχρονη παρουσία ικανής ποσότητας αίματος στο πειστήριο (πανάκι). Σημειωτέον ότι σε περιπτώσεις απόφραξης των έξω στομίων των αεροφόρων οδών με τη μεσολάβηση μαλακού υλικού (μαξιλάρι, ύφασμα κλπ.) δεν αναμένεται παρουσία έντονων κακώσεων, ενίοτε δε απουσιάζουν εντελώς.- Ασφυκτικές κηλίδες πνευμόνων.- Ευρήματα ενδεικτικά ασφυξίας κατά τη χρώση Fibronectin. Η ως άνω χρώση συνιστά διαδικασία διαφοροδιάγνωσης μεταξύ συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας.

Το τελικό συμπέρασμα των ιατροδικαστών

«Ως εκ τούτου, ακολουθώντας την τυπική ιατροδικαστική μεθοδολογική πρόσεγγιση για αιφνίδιους μη αναμενόμενους θανάτους βρέφους / νηπίου / παιδιού, και αφού ολοκληρώσαμε το σύνολο των ενεργειών που αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω, καταλήγουμε με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις των Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δι' αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου αυτών. Η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα και αντιθέτως επιβεβαιώνει τον διά εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου / ανθρωποκτονία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ