ΕΛΛΑΔΑ

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πεντέλη και Μέγαρα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πεντέλη και Μέγαρα
CNN Greece

διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στις περιοχές Πεντέλης, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Ντράφι και Μεγάρων διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ.

Με βάση την παραγγελία της κ. Γκανέ προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, θα αναζητηθούν ευθύνες για την τέλεση συγκεκριμένων αξιοποίνων πράξεων, όπως εμπρησμός, εμπρησμός δάσους και παράβαση του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας θα αξιοποιηθεί οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, πληροφορία και μήνυση για την αναζήτηση των αιτιών που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες πυρκαγιές, από τις οποίες καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από τη δικαιοσύνη είναι σαφές, και αποσκοπεί στην άμεση αναζήτηση των όποιων ποινικών ευθυνών και τον εντοπισμό του υπαιτίου ή των υπαιτίων μιας ακόμα τεράστιας οικολογικής καταστροφής καθώς και ζημιών στις περιουσίες (οικίες και αυτοκίνητα) πολιτών.

Το σενάριο εμπρησμού στην Πεντέλη

Τα μέτωπα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα βρίσκονται σε ύφεση, όμως τώρα αρχίζει να αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής με χιλιάδες στρέμματα καμένα, σπίτια και εξοχικές κατοικίες κατεστραμμένα.

Ο επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σήμερα, Πέμπτη, ότι στις 19 Ιουλίου σημειώθηκαν δύο σχεδόν ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών στις 17.19, για να προσθέσει ότι ήδη ελέγχονται τα δεδομένα από τα ανακριτικά γραφεία της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

«Ελέγχονται όλα τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησαν ταυτόχρονα σχεδόν δύο μέτωπα που μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό που πήγε εκεί προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, η πυρκαγιά όμως μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που έπνεε στην περιοχή εκεί και κατηύθυνε την πυρκαγιά νότια προς το Ντράφι».

«Προσπαθήσαμε να μην κινδυνεύσει ούτε ένας συμπολίτης μας. Οι πυροσβέστες μας έκαναν το καλύτερο δυνατό σε πρώτο χρόνο, προσπάθησαν να είναι σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν να μην κινδυνεύσει κανένας συμπολίτης μας», υπογράμμισε.

«Απομακρύναμε 85-90.000 κόσμο, μια ολόκληρη μεγάλη πόλη, σε ένα δύσκολο δασικό, οικιστικό ιστό. Οι άνθρωποι αυτοί θα κινδύνευαν. Βγάλαμε τον κόσμο από τα σπίτια τους με τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ», δήλωσε.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα Μέγαρα

Τα παραπάνω στοιχεία είναι το ένα μέρος της καταστροφής, καθώς, από σήμερα θα αποκαλυφθεί και η εικόνα της καταστροφής στα Μέγαρα από την μεγάλη φωτιά της Τετάρτης.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ανέφερε ότι έχει καεί πολύ μεγάλη έκταση, περίπου 5.000 στρεμμάτων, ενώ αρκετές είναι οι ζημιές και σε σπίτια.

«Κάηκε μια πολύ μεγάλη έκταση, περίπου 5.000 στρέμματα πευκοδάσους, φυστικόδεντρων, ελαιόδεντρων και λοιπών καλλιεργειών, κατέστρεψε και αρκετά σπίτια, χωρίς να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό. Κλιμάκια του δήμου θα προχωρήσουν σήμερα στην καταγραφή, αυτοψίες και αποτίμηση των ζημιών. Θα ζητήσουμε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τις ζημιές να πάρουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο αποζημιώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ