ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Μία ενεργή εστία στη Δαδιά, σε ύφεση το μέτωπο στην Ηλεία, καλύτερη εικόνα στη Μυτιλήνη

Φωτιές: Μία ενεργή εστία στη Δαδιά, σε ύφεση το μέτωπο στην Ηλεία, καλύτερη εικόνα στη Μυτιλήνη
Στιγμιότυπο από την κατάσβεση φωτιάς στα Κρέστενα INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 58 δασικές πυρκαγιές στη χώρα. Το σύνολο των πυρκαγιών αυτών αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο, συμπλήρωσε.

Δάσος Δαδιάς

Η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο μέτωπο στο νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν άλλο ενεργό μέτωπο. Γίνεται διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Αυτή την ώρα στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 13 οχήματα πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα, 10 αεροσκάφη, 13 ελικόπτερα, δασικές υπηρεσίες Έβρου και υλοτόμοι. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι σε γενική επιφυλακή. Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus.

Mυτιλήνη

Με σαφώς πιο βελτιωμένη εικόνα διεξάγονται οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Μυτιλήνη. Σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα ενεργό μέτωπο προς Βρίσα, στη Βόρεια Βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ προς την περιοχή του Σταυρού στην Βορειοανατολική πλευρά, αυτό βρίσκεται σε ύφεση. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, πέντε οχήματα πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα, έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus.

Κρέστενα Ηλείας

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων Ηλείας,. Υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Επιχειρούν 159 πυροσβέστες, 59 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρα τμήματα ενώ καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Στην κατάσβεση των πυρκαγιών συνέδραμαν και 15 Γερμανοί πυροσβέστες από το πρόγραμμα προεγκατάστασης. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε γενική επιφυλακή, ενώ ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus.

Γρεβενά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην περιοχή Τσακατούρα Γρεβενών όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Οροθετήθηκε η πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας.

Υπό μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, στο δήμο Φαιστού, στη Σκύδρα, στον Σκαραμαγκά Αττικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Δείτε το βίντεο από την ενημέρωση

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα στο Live Blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ