ΕΛΛΑΔΑ

Γρίφος το δυστύχημα με το ελικόπτερο: Διαφορετικές εκδοχές για το θάνατο του 22χρονου Βρετανού

Γρίφος το δυστύχημα με το ελικόπτερο: Διαφορετικές εκδοχές για το θάνατο του 22χρονου Βρετανού
Διαφορετική είναι η αφήγηση των φίλων του 22χρονου Βρετανού σχετικά με τις οδηγίες για την αποβίβασή τους και όσα ακολούθησαν INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Διαφορετικές είναι οι αφηγήσεις που προκύπτουν από το δυστύχημα στα Σπάτα και το διαμελισμό του 22χρονου από τον έλικα του ελικοπτέρου το απόγευμα της 25ης Ιουλίου.

Κι ενώ οι έρευνες από τις ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη, οι φίλοι του 22χρονου Βρετανού Τζακ Φέντον που επέστρεφαν μαζί από τη Μύκονο, ισχυρίζονται ότι ο φίλος τους «δεν έχασε τη ζωή του για μια selfie», όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Daily Mail.

«Άκουσα να λένε ότι ο Τζακ μιλούσε στο τηλέφωνό του και έτρεξε πίσω στο ελικόπτερο και αυτό είναι εντελώς αναληθές. Δεν μιλούσε στο τηλέφωνό του και δεν ξέρω γιατί στράφηκε προς το πίσω μέρος του ελικοπτέρου» είπε χαρακτηριστικά ο Τζακ Στάντον Γκλιβς, διαψεύδοντας τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Ο ίδιος άφησε αιχμές για την ασφάλεια κατά την αποβίβαση από το ελικόπτερο, λέγοντας ότι:

«Δεν δόθηκαν οδηγίες κατά την έξοδο και κανείς δεν μας συνόδευσε στο σαλόνι. Το μόνο που έκαναν ήταν να μας ανοίξουν τις πόρτες».


«Αποβιβαστήκαμε μόνοι μας και κανείς δεν εμπόδισε τον Τζακ να πάει στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου. Κανείς μας δεν έφτασε στο σαλόνι πριν συμβεί το ατύχημα» τόνισε.

«Έτρεξε πίσω προς το ελικόπτερο»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Ιωάννης Κονδύλης υποστήριξε πως ο 22χρονος μιλούσε στο κινητό και κινήθηκε γρήγορα προς το ελικόπτερο.

«Και οι τέσσερις επιβάτες είχαν αποβιβαστεί και συνοδεύονταν σε ιδιωτικό σαλόνι αναμένοντας μια ιδιωτική πτήση για το Λονδίνο. Αλλά καθώς βρίσκονταν στο σαλόνι, το θύμα ξέφυγε και επέστρεψε στην πίστα τρέχοντας προς το ελικόπτερο με γρήγορο ρυθμό. Προχωρούσε γρήγορα προς το ελικόπτερο, αψηφώντας το προσωπικό εδάφους που του φώναζε "Σταμάτα! Σταμάτα!"» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι:

«Τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους απαιτείται η αποβίβαση να γίνεται είτε όταν οι ρότορες του ελικοπτέρου έχουν σταματήσει εντελώς, είτε όταν το εξειδικευμένο πλήρωμα συνοδεύει τους επιβάτες κατά την αποβίβαση».

Τέλος, είπε ότι «Οι επιβάτες χρησιμοποίησαν τόσο την αριστερή όσο και τη δεξιά πόρτα για να αποβιβαστούν. Συνοδεύτηκαν όλοι με ασφάλεια στο σαλόνι καθισμάτων».

«Είμαστε συντετριμμένοι»

Συντετριμμένη είναι η μητέρα του θύματος η οποία διέψευσε ότι εκείνη και σύζυγος της επέβαιναν στο δεύτερο ελικόπτερο, όπως είχε γραφτεί αρχικά.

«Μάθαμε τι συνέβη στις 10 μ.μ. το βράδυ. Είμαστε εντελώς συντετριμμένοι. Ήταν το πιο υπέροχο αγόρι. Νομίζω ότι ο πιλότος είναι υπό κράτηση, αλλά από ό,τι φαίνεται ήταν ένα φρικτό ατύχημα. Ο Τζακ είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με μερικούς φίλους του, ένα ζευγάρι που γιόρταζε τα γενέθλιά του εκεί. Ο Τζακ και οι φίλοι του είχαν πάρει ελικόπτερο από την Αθήνα προς τη Μύκονο χωρίς κανένα πρόβλημα και έτσι στον γυρισμό έκαναν πάλι το ίδιο, πήραν ελικόπτερο από τη Μύκονο πίσω στην Αθήνα. Είχε κατέβει με ασφάλεια όταν προσγειώθηκε στην Αθήνα, αλλά για κάποιο λόγο πήγε πίσω από το ελικόπτερο και ο πίσω έλικας τον σκότωσε. Ήταν ακαριαίο» είπε η ίδια.

Κατηγορίες για αμέλεια

Πάντως, ο πιλότος και τα δύο μέλη του πληρώματος αφού κατέθεσαν ενώπιον του εισαγγελέα (26/7) αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες για το δυστύχημα με το ελικόπτερο μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφορικά με τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη οι αρχές θα ανακτήσουν το κινητό του 22χρονου, ώστε να γίνει γνωστό με ποιον επικοινωνούσε και τι τον οδήγησε να κατευθυνθεί πίσω από το ελικόπτερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ