ΕΛΛΑΔΑ

Βασάνιζαν με πυρακτωμένο σίδερο μετανάστες - Κάθειρξη έως 141 έτη σε μέλη συμμορίας διακινητών

Βασάνιζαν με πυρακτωμένο σίδερο μετανάστες - Κάθειρξη έως 141 έτη σε μέλη συμμορίας διακινητών
Διακινητές κρατούσαν φυλακισμένους μετανάστες και τους βασάνιζαν για να πληρώσουν λύτρα για την απελευθέρωσή τους AP Photo / Valeria Mongelli

Συνολικές ποινές κάθειρξης από 19 έως 141 έτη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε μέλη συμμορίας διακινητών που κρατούσαν φυλακισμένους και βασάνιζαν μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο, αξιώνοντας λύτρα για να τους αφήσουν ελεύθερους.

Οι διακινητές είχαν συλληφθεί σε επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης σε παράπηγμα, στην περιοχή του Δενδροποτάμου, όπου κρατούνταν φυλακισμένοι οι μετανάστες.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τελικά 13 Πακιστανοί, κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής ομάδας διακίνησης μεταναστών, ενώ το κατηγορητήριο περιελάμβανε άλλους 10 συμπατριώτες τους.

Ενάμισι χρόνο μετά από την αστυνομική επιχείρηση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δίκασε σήμερα την υπόθεση, επιβάλλοντος στους 14 εξ αυτών συνολικές ποινές κάθειρξης από 19 έως 141 έτη (με εκτιτέα τα 20 έτη), ανάλογα με την περίπτωση και το βαθμό συμμετοχής του καθενός στη δράση της συμμορίας.

Αθωωτική ήταν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου για πέντε κατηγορούμενους, ενώ για τους λοιπούς δεν εισήχθη η υπόθεση καθώς δεν κατέστη εφικτή η σύλληψή τους. Όσοι καταδικάστηκαν, κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, για μεταφορά δεκάδων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα (μέσω του Έβρου), αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Παράλληλα με τις ποινές κάθειρξης το Δικαστήριο επέβαλε χρηματικές ποινές από 110.000 έως 620.000 ευρώ (κατά περίπτωση και για οκτώ εκ των καταδικασθέντων).

Οι διωκτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης ερευνούσαν από το Μάρτιο του 2021 την παράνομη δράση της εγκληματικής ομάδας, η οποία φαίνεται πως δρούσε επί ελληνικού εδάφους, έχοντας όμως και διεθνείς διασυνδέσεις. Η δικογραφία αναφερόταν σε τουλάχιστον δέκα παράνομες διακινήσεις μεταναστών, έναντι αμοιβής, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς το εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας, αλλά και προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του νομού Κιλκίς.

Απειλούσαν να τους κάψουν με πυρωμένο ηλεκτρικό σίδερο

Τις ανατριχιαστικές εικόνες βασανισμού των μεταναστών είχε καταγράψει με το κινητό του τηλέφωνο ένας άλλος διακινητής και το σοκαριστικό βίντεο, είδε πέρσι τον Απρίλιο το φως της δημοσιότητας.

Στις εικόνες που έχουν καταγραφεί μέσα από το παράπηγμα, στην περιοχή του Δενδροποτάμου όπου κρατούνταν φυλακισμένοι, φαίνονταν δύο νεαροί Αφγανοί να είναι πεσμένοι στο πάτωμα, να ουρλιάζουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο ν' αποφύγουν διακινητή που κρατώντας στο χέρι ένα πυρωμένο ηλεκτρικό σίδερο, απειλεί να τους κάψει.

Το βίντεο αυτό, φέρεται να εστάλη, μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, σε συγγενικό πρόσωπο των μεταναστών για να μεταδόσει το μήνυμα των διακινητών που ήταν είναι ξεκάθαρο: πληρώστε χρήματα για να τους αφήσουμε ελεύθερους.

Η οδύσσεια των διακινούμενων

Τα θύματα δεν εμφανίστηκαν να καταθέσουν στη δίκη, αλλά διαβάστηκαν οι καταθέσεις που είχαν δώσει στην αστυνομία. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπαν οι δύο νεαροί Αφγανοί (17 και 20 ετών αντιστοίχως)- θύματα των βασανιστηρίων.

Προορισμός τους, όπως ανέφεραν, ήταν η Κεντρική Ευρώπη, όπου ζουν συγγενείς τους. Καταβάλλοντας χρηματικά ποσά σε διακινητές, κατάφεραν να περάσουν από την πατρίδα τους στο Ιράν και από εκεί στην Τουρκία. Διασχίζοντας- εν συνεχεία- με βάρκες τον Έβρο πέρασαν, όπως κατέθεσαν, στην Ελλάδα, όπου τους παρέλαβαν άλλοι διακινητές και τους μετέφεραν οδικώς από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη, για να οδηγηθούν σε χώρους όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν μέχρι να καταβληθούν τα λύτρα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Συνήγοροί τους αμφισβήτησαν το βίντεο και τον σκοπό, που σύμφωνα με τη δικογραφία εξυπηρετούσε, να πιέσουν δηλαδή τους συγγενείς των θυμάτων να μεταφέρουν χρήματα για να τους αφήσουν ελεύθερους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ